Yemek.com

Sadece 3 Malzemeyle, Tam Kıvamında: Süt Reçeli Yapmanın Püf Noktaları

2 Şubat 2021

Dulce de leche diye de biliniyor. İsmi İspanyolca kökenli, Arjantin menşeli bir tat. Yapımında da her evin mutfağında bulunan çok temel malzemeler bulunuyor. Süt, şeker, karbonat veya kabartma tozu... Bu malzemelerin bir araya gelmesinden tatlılarda kullanılan, kahvaltılarda reçel niyetine tüketilen enfes bir tarif ortaya çıkıyor. Ancak yapımı biraz sabır, birkaç tane de püf noktası istiyor. Sonra gelsin efsane kıvamıyla, karameli kıskandıracak rengi ve dokusuyla süt reçelleri

Süt reçeli yapmanın püf noktaları

Süt reçeli süt, şeker, karbonat ya da kabarma tozu özelinde şekilleniyor demiştik. Bu malzemeler arasında en önemlisi pek tabi süt seçimi. Sütünüz ne kadar yağlı ve tazeyse süt reçelinizin de kıvamı bir o kadar güzelleşiyor. Süt reçeli için taze günlük süt kullanabilirsiniz. Güvendiğiniz yerlerden temin ettiğiniz bu sütü ev usulü bir pastörizasyondan geçirdikten sonra kullanmanızı öneririz. Dilerseniz manda sütü, keçi sütü gibi yağ oranı daha yüksek sütler kullanarak süt reçelinizin kıvamını güzelleştirebilirsiniz. Sütünüzü derin bir tencereye alarak işe başlayın. Derin, tabanı yanmaz ve yapışmaz bir tencere kullanmak oldukça önemli. Çünkü süt reçeli hazırlarken süt kabaracak ve bu kabarma süresinde sütün taşmasını hiç istemeyiz.

Sütü ocağa aldıktan sonra kısık ateşte ısıtmaya başlayın ve içerisine şekerini ilave edin. 1 litre süt için 1 su bardağı kadar şeker yeterli olacaktır. Daha koyu kıvamlı ve renkli bir reçel hazırlamak isterseniz şeker miktarını arttırabilirsiniz. Sütle şekeri ağır ateşte ara ara karıştırarak en az 1 saat kadar pişirin. Sütün içerisindeki suyun buharlaşıp yoğunlaşması gerekiyor. Süt kaynadıkça yoğun bir kıvam almaya ve rengi önce sarı sonra da kahverengine dönmeye başlayacaktır. Kıvam alması kısık ateşte en az 1 saatinizi alır. Daha fazla bir sütle yapıyorsanız süresi uzayabilir. Bu süreci ara ara karıştırıp sütle şekerin yoğunluğuna bakarak kontrol etmeniz oldukça önemli.

Sütle şeker hafif yoğun bir kıvam alınca içerisine karbonat, eğer evinizde karbonat yoksa kabartma tozu ilave edin. Karbonat veya kabartma tozu sütle şekerin daha kolay yoğunlaşıp karamelize bir hal almasını sağlayacaktır. Bu malzemeleri ilave ettiğinizde sütün birden kabardığını göreceksiniz. Bu aşamada bir çırpma teli yardımıyla hızlı hızlı karıştırmaya özen gösterin. Ocağınızın altını en kısık ateşe alın. Bu şekilde, yine ara ara karıştırıp dibinin yanmamasına özen göstererek en az 30 dakika, kıvamına bağlı olarak 1 saat kadar pişirin. İstediğiniz renk ve kıvamı tam olarak yakalamadan ocaktan alın. Çünkü reçel durdukça kıvam alacak ve rengi koyulaşacaktır. Rengi hafif amber bir renk alınca ocaktan almanız yeterli.

Ardından ocaktan alın, birkaç dakika karıştırarak ilk sıcağının çıkmasını sağlayın ve kavanozlara pay edin. Kapakları açık bir şekilde oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğudukça kıvam alacak ve lezzeti enfes bir hale gelecektir. Ardından kapaklarını kapatıp serin ve kuru bir yerde muhafaza edin. Süt reçellerinizi evlerinizde bu püf noktalarıyla yapın. Tam kıvamında olsunlar.