Anne Keki de Denir Ona: Sünger Kek Yapmanın 3 Pofuduk Püf Noktası
27 Temmuz 2016Tariflerin içinde en bol çeşit barındıran kategori şüphesiz keklerdir. Şimdiye kadar kek sevmeyen biri ile tanışmadım. Çünkü kek aslında sen ne istiyorsan o’dur. Kimi zaman limon ağacının altında otururken gelen missler gibi kokunun seni mutfağa yönlendirmesidir, kimi zaman artan filtre kahve, kimi zaman kendine hakim olamayıp aldığın ve kekin içine koyunca masum olabileceğine inandığın çikolata parçaları... Aslında tam anlamıyla sen ne istersen.
Tarif defterlerinin ilk kek tarifi ‘Anne Keki’dir. Ne kadar çeşitlendirirsen çeşitlendir en özlediğin en sık yaptığın yine bu tariftir. Eh o kek muhtemelen annenin de anne kekidir... Biz de yemek.com ekibi olarak annelerimiz tarif defterlerini karıştırıp, anneannelerimizden miras kalan tarifleri birleştirip göz bebeği pofuduk kek tarifimizi işte tam böyle duygularla oluşturduk. Daha sonra bu konuşmalar hepsinin istemeden yaptığı bir takım alışkanlıkların, tamamen mutfağın temeline dayandığı kanaatine geldik ve bu yazıyı da bu mükemmel kabarık, pofuduk keke siz ne zaman ulaşmak isterseniz diye yazıverdik.
Eh artık pastacı kreması ve taze meyvelerle süsleyip pasta mı yaparsınız veya portakal, limon kabukları ile aromalandırıp şekersiz kahvenize yancı mı yaparsınız orası size kalmış.
1. Bu yumurta böyle kabarmayı nasıl başardı?
Yumurtayı doğru kullandığınızda aslında kimyasal bir etki artırıcıya hiç gerek olmadığını göreceksiniz. Önceliğimiz, yumurtaların oda sıcaklığında olduğuna emin olmak. Çırpma işleminden en az 15 dakika önce dolaptan çıkarırsanız bu konuyu dert etmenize gerek kalmaz.
Burası biraz karmaşık görünse de aslında sizi direkt sonuca götürecek olan kısım; yumurta sarılarını ve beyazlarını özenle ayırıp her birini ayrı ayrı tarifinizdeki şekerin yarısı ile muamele etmek.
Her iki karışım da ayrı ayrı çırpıldığında kendi hacminin en az iki katına çıkma kabiliyetinde. Yumurta beyazları biraz daha fazla özen istiyor olabilir. Nitekim içine kaçacak minicik bir sarı zerresi bile kabarmaya engel olacaktır. İki karışımı birbirine karıştırırken olabildiğince nazik olmalısınız. Önerim yumurta sarısının içinde bulunduğu kaba yumurta beyazlarını 2-3 seferde karıştırmanız. Böylece ilk adımı başarı ile tamamladık!
2. Adeta ‘first date’
Bütün kuru malzemelerin tek tek elenerek bir kaba alınması, biraz önce yumurtalara gösterdiğimiz özenin taçlanmasına yardımcı olacaktır. Aslında bütün mesele bu 2-3 kat hacimlendirdiğimiz yumurtaların niteliğini bozmamak, bu sebeple kuru karışımı da yumurta karışımlarını birbirine eklerken yaptığımız gibi çok yavaş ve nazikçe 2-3 seferde karıştırmak. Bu iş de tamam, haydi fırına!
3. Sessiz sakin fırın isteriz!
Her tarif, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırını diretecektir. Fanlı program da el alışkanlığı tabii.. 40-45 dakikada hazır! Ama hayır! Bu kek sabır istiyor, 160-165 derecelik statik ısı sizin o özenle hazırladığınız pufidik kekinizin sarsılmadan her bir zerreciğinin aynı ısıda pişmesine yardımcı olacaktır.
Ancak bu adımları izleyerek hazırladığımız kek için ilk 1 saat fırın kapağının açılmamasını klasik standart ebatlardaki kek kalıpları için tavsiye ederiz. Kullanacağınız ekstra malzemeler (süt, soda, zeytinyağı vs.) hamur nemini değiştireceği için kekin pişme süresi de değişecektir. Kontrol sizde! İşte bu kadar…