Her Zaman Elinizin Altında Bulunsunlar: Evde Adım Adım Taze Soğan Nasıl Yetiştirilir?
19 Nisan 2019Evde renk renk çiçekler, taze taze tüketilebilecek mis gibi sebzeler yetiştirmeyi, balkonu bahçeye dönüştürmeyi seviyorsanız sizi hemen böyle alalım. Çünkü bugünkü konumuz evde soğan yetiştirme!
Hemen her zaman ihtiyacınız olacak soğanlar hep elinizin altında olsun istiyorsanız evde soğan nasıl yetiştirilir, adım adım tüm detaylarıyla öğrenin ve bir an önce uygulamaya başlayın. Mis gibi salatalardan farklı yemek tariflerine, lezzetiyle mutfağımızın en vazgeçilmezlerinden olan taze soğanlar sizin için hem her zaman ulaşılabilir bir hale gelsin hem de çok daha ekonomik olsun.
"Ben daha önce evde hiç bitki yetiştirmedim ki, yapabilir miyim acaba?" diye düşünenlerin bile çok kolay bir şekilde uygulayabileceği bu evde, saksıda taze soğan yetiştirme yöntemini mutlaka denemelisiniz, bizden söylemesi.
1. adım: Malzemeleri bir araya getirerek işe başlayalım
Evde yeşil soğan ya da taze soğan olarak bildiğimiz soğanı yetiştirmek için önce tabii ki malzeme listesindeki tüm maddeleri bir araya getirmeniz gerekiyor.
Evde soğan yetiştirmek için ihtiyacınız olacak malzemeler şöyle:
2. adım: Saksının içine gübre ve toprağı yerleştirin
Soğan ekiminde seçeceğiniz saksı dilediğiniz kadar büyük olabilir. Zira ekeceğiniz soğanların arasına yaklaşık bir 10-15 santimetrelik aralıklar bırakmanızda fayda vardır. Seçtiğiniz saksıya uygun miktarda toprak ve bir miktar gübre aldıktan sonra kolları sıvayıp işe koyulabilirsiniz. Saksının altına bir miktar toprak yerleştirin. Ardından üzerine gübreden koyun. Az bir miktar gübre yeterli olacaktır. Sonrasında yine toprak ilave edin. Bu aşamada saksının yarısından biraz daha fazlasına kadar toprak ilavesi yapabilirsiniz.
Yalnız dikkat, toprağı ve gübreyi yerleştirirken çok bastırmamaya, toprağı hava alabilecek bir şekilde bırakmaya dikkat edin. Çok gevşek de olmamalı tabii, aman diyelim.
3. adım: Toprağa arpacık soğanları doğru şekilde ve aralıklarla yerleştirin
Sıra geldi toprakla doldurduğunuz saksının içine arpacık soğanları yerleştirmeye.Arpacık soğanları sürgün yeri üstte kalacak şekilde toprağın içine yerleştirmeye başlayın. her bir arpacık soğanının arasına 10 santimetre kadar boşluk bırakmaya özen gösterin. Ancak saksınız darsa bu miktarı biraz daha azaltarak aralık bırakabilirsiniz. Ektiğiniz arpacık soğanları tamamen toprağa gömmemeye, sürgün kısmını biraz toprağın üzerinde bırakmaya özen gösterin.
Eğer arpacık soğanlarınızın fazla görünür kaldığını düşünüyorsanız üzerine elinizle biraz daha toprak ilavesi yapın ama toprağı asla bastırmayın, biraz gevşek ve hava alır yapıda olmasına dikkat edin. İlk sulamasını yapın.
4. adım: Düzenli olarak sulamaya ve doğru sıcaklık-ışık-nem bulunan bir ortamda bekletmeye özen gösterin
Taze soğan çok kolay yetiştirilebilir bir bitki olduğundan ekiminin ardından yapacaklarınız bir hayli az ancak yine de önemli. Soğanın nasıl bir ortamda yaşadığını unutmamalı ve ona en uygun koşulları sağlayarak sağlıkla büyümesine yardımcı olmalısınız.
Soğan, sıcaklığı 15-25 derece olan, fazla nemli ya da kurak olmayan, doğrudan ve şiddetli güneş ışığı almayan ama güneş gören hemen her ortama uyum sağlayabilir. Bunun yanında sulama yapmayı da ihmal etmemek gerekir. Fazla sulama yapıldığında soğan köklerinde çürümeler oluşacağından burada da ölçüyü kaçırmamak, yaklaşık 2 günde 1 olacak şekilde, sprey şişeyle sulama yapmak yeterli olacaktır.
5. adım: Soğanlarınızı kullanmaya yakın sulama miktarını azaltabilir ya da tamamen bitirebilirsiniz
Soğanlarınız 3-4 gün içinde yeşillenmeye başlayacak, 1 hafta sonrasında ise filizler iyice kendini belli etmeye başlayacaktır. Bu aşamadan sonra taptaze soğanlarınızın kullanılabilir hale gelmesi hızlıca gerçekleşir. Bu nedenle sulama miktarını (havalar çok kurak değilse) azaltmanız yerinde olacaktır. Aksi halde toprağın altında kalan ve kök görevi gören arpacık soğanlarda ciddi çürümeler meydana gelebilir ve kısa sürede bu durum soğanlarınızın verimini azaltabilir, aklınızda bulunsun.
Hadi o zaman şimdiden ellere sağlık ve afiyetler olsun.