Yemek.com

Çok Daha Uzun Dayansınlar: Sirkesiz Turşu Yapmanın Püf Noktaları

6 Ekim 2020

Sağlığımıza dikkat etmek, daha az hasta olmak = yediklerimize dikkat etmek. Artık yediklerimizin önemini daha da iyi kavradığımız zaman dilimlerindeyiz.

Lakto bakterilerin meyve veya sebzeleri fermente etmeleriyle hazır hale geliyorlar. Bu da onların kıvamlarının çok daha kıtır kıtır ve nefis olmasını sağlıyor. Ayrıca bozulmadan, lezzeti koruyarak dayanıyor. Bağırsakların da en iyi dostlarının başında geliyor. Bugün evde kendi sirkesiz turşusunu denemek isteyenler için sıvadık kollarımızı. Tüm püf noktalarıyla karşınızdayız.

Sirkesiz turşu yapmanın püf noktaları

Şifasını anlat anlat bitiremeyeceğimiz bu nefis turşuların en temel malzemesi yoğurt suyu, peynir altı suyu veya kefir altı suyu. Evde kendi yoğurt, peynir veya kefirinizi yapan biriyseniz, bu ürünleri hazırlarken altlarından çıkan suları mutlaka saklayın deriz. Onlardan enfes turşular elde etmeniz mümkün. Sadece turşu da değil, dilerseniz hamur işlerinizde kullanabilir, çorbalarınıza da ilave edebilirsiniz. İlk ama ana temel malzememiz onlar.

Evde kendi sirkesiz turşularınızı dilediğiniz sebze veya meyveden yapabilirsiniz. En kolay sirkesiz turşuyu hazırlamak için ise seçiminizi lahana turşusundan yana kullanabilirsiniz. Başta lahana olmak üzere mor lahana, havuç, kornişon, yeşil domates gibi malzemelerden de sirkesiz (fermente) turşularınızı hazırlayabilirsiniz. Turşunuzu kuracağınız malzemeyi seçerken organik, ilaçsız bir ürün olmasına özellikle dikkat edin. Böyle bir ürün seçtiğiniz durumlarda turşunuz daha kolay fermente olacaktır ve bozulmadan dayanacaktır.

Turşu kurmak için pek tabi steril hale getirilmiş kavanozlara ihtiyacımız olacak. Bu artık en çok bilinen püf noktalarından biri. Cam kavanozlar öncesinde kaynatılarak steril hale getirildikleri durumda dışarıdaki havayla, içerideki malzemenin temasını engellediği için çok daha sağlam bir şekilde ürünlerinizin dayanmasına yardımcı olur.

Turşuyu hazırlarken salamura suyunu hazırlamak oldukça önemli. Bunu hazırlamak için tuz-su dengesine özellikle dikkat edin. 1 kgluk bir malzeme için 1 litre salamura suyu hazırlamak yeterli olacaktır. 2 su bardağı suyu, 2 yemek kaşığı kaya tuzu ile birlikte kaynatıp ılıtın. Ilıdıktan sonra üzerini peynir, yoğurt veya kefir suyuyla tamamlayıp turşunuzu kurun. Bu turşuları hazırlarken mutlaka kaya tuzu kullanmaya özen gösterin. Sofralık tuzla turşu kurmaya çalışmayın.


Turşunuzun daha aromatik hale gelmesini isterseniz içerisine tane karabiber, defne yaprağı, sarımsak, elma, dereotu gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz. Ayrıca kuru nohut ilave etmek daha kolay fermente olmasına destek olacaktır. Bu püf noktalarına dikkat ederek sirkesiz lahana turşu kurmak için bilmeniz gereken diğer detaylar için de sizi şuradan alalım: Sirkesiz, Limonsuz, Bağırsak Dostu: Probiyotik Lahana Turşusu Nasıl Yapılır?