Romatizmal Ağrılardan Sindirim Sorunlarına Birçok Soruna Çare Onda: Sirken Otu
3 Şubat 2020Çevremizdekilerin daha çok farkına vardığımız, belki de adını dahi hiç duymadığımız bitkileri keşfetme fırsatı bulduğumuz köşemizin bu haftaki konuğu faydaları ve lezzetiyle çok sevilen sirken otu!
Onu bugüne dek hiç görmemiş, tadına bakma fırsatı bulamamış olabilirsiniz ama bugünden sonra gözleriniz her yerde onu arayacak, görür görmez alıp denemek isteyeceksiniz.
Neden mi? Kendisi ıspanakgiller ailesinin en sevilen, en şifa dolu üyelerinden biri. Sirken otu nedir, nasıl yenir, sirken otunun faydaları nelerdir gelin hep birlikte keşfedelim şimdi!
Sirken otu nedir?
Yukarıda da söylediğimiz gibi sirken otu, adı çok bilinmese de ıspanakgiller familyasının bir üyesi. Aslında hepimizin tanıdığı akrabası ıspanak gibi çok da lezzetli ve faydalı. Doğada kendiliğinden de yetişebilen bu bitki, özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştiriliyor, halk arasında yabani ıspanak, ak pazı, tel ıspanak, yalancı ıspanak gibi isimlerle de anılıyor.
Ilıman iklimlerde kendiliğinden, zahmetsiz bir şekilde yetişen sirken otuna ovalarda, çayırlarda, hatta yol kenarlarında bile rastlamak mümkün oluyor. Sirken otu; besin lifi, protein, A, B ve C vitaminleri, demir, potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi yararlı mineraller bakımından oldukça zengin bir bitki olduğu için mutfaklarda ona sık sık yer verilmesi öneriliyor. Peki bu kadar çok faydalı bileşeni bir arada bulunduran sirken otu ne işe yarıyor dersiniz?
Sirken otunun faydaları nelerdir?
Vücutta kanı temizleyici bir etki oluşturuyor
Yaraların iyileşme hızını artırıyor
Sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek oluyor
Bağırsakların sağlıkla çalışmasını destekliyor
İdrar söktürücü etki oluşturuyor
Romatizmaya iyi geliyor
Diş sağlığını olumlu etkileri olabiliyor
Cilt sağlığını destekliyor
Sirken otu nasıl yenir, nasıl tüketilir?
Ispanakgiller ailesinin bu fayda dolu üyesinden faydalanmak için onu nasıl tüketebileceğinizi de bilmelisiniz tabii. Öncelikle sirken otunu haşlayıp salata haline getirerek tüketebilirsiniz. Dilerseniz haşladıktan sonra içine yoğurt ya da sarımsaklı yoğurt ilave ederek bir meze gibi de değerlendirebilirsiniz.
Bunun dışında ıspanağı kullandığınız hemen her tarifte tıpkı ıspanak gibi kullanabilir, salçalı pirinçli yemeğini yapabilir, kavurmasını hazırlayıp zeytinyağlı bir yemeğe dönüştürebilir ya da onunla nefis otlu gözlemeler hazırlayabilirsiniz. Tercih sizin.
Eğer yemek değil de cilt sağlığınız için maske yaparak kullanmak isterseniz sirken otunu haşlayıp blenderdan geçirerek püre haline getirebilir, içine cildiniz yağlıysa yoğurt, kuruysa zeytinyağı ilavesi yaparak bir maske hazırlayabilir ve ihtiyaç gördüğünüz yerlere sürüp 30 dakika beklettikten sonra durulayabilirsiniz. İşte bu kadar.
Sirken otunun yan etkisi, zararı var mıdır?
Sirken otunun tüm olumlu yönlerini saydık ama bir zararı varsa öğrenmeden geçmek olmaz. Ancak hiç merak etmeyin, sirken otunun bilinen ciddi bir zararı, yan etkisi bulunmuyor. Tabii bu dikkati elden bırakacağınız anlamına asla gelmiyor.
Öncelikle sirken otunu mutlaka güvenilir yerlerden almanız, gerçekten sirken otu olduğundan emin olmanız gerekiyor. Biliyorsunuz, zaman zaman içine zararlı otlar karışan yeşillikler vücutta zehirleyici etkiler oluşturabiliyor, aman diyelim.
Bunun dışında tabii ki aşırıya kaçmadan tüketmek gerekiyor ki faydaları zarara dönüşmesin.
Ve son olarak, her zaman söylediğimiz gibi eğer ciddi/kronik bir rahatsızlığınız, uymanız gereken özel bir perhiz, beslenme programı varsa, alerjik bir bünyeye sahipseniz ya da hamilelik/emzirme dönemindeyseniz sirken otu da dahil olmak üzere ilk kez tüketmeye karar verdiğiniz her besin için mutlaka ama mutlaka öncesinde doktorunuza danışın ve onun önerileri doğrultusunda hareket edin. Sağlığınızı hiçbir şey için riske atmaya değmez, biz hatırlatmış olalım.
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.