Çekirdekleri Değerlendirmenin En Yeşil Yolu: Adım Adım Saksıda Kayısı Nasıl Yetiştirilir?
20 Temmuz 2020Şu sıralar afiyetle yediğiniz kayısıların çekirdeklerini ne yapacağınızı bilemiyor, "Eksem büyür mü acaba?" diye düşünüyor, saksı içinde bu çekirdekleri çimlendirmenin bir yolunu arıyorsanız buyurun bu taraftan.
Saksıda kayısı nasıl yetiştirilir diye düşünen herkesin mutlaka bilmesi gereken bu adımları takip ederek siz de kayısı çekirdeklerini kolayca çimlendirebilir, tahmin ettiğinizden çok daha kolay olacak bir şekilde saksıda kayısı bitkisi yetiştirmeye başlayabilirsiniz.
Elbette bolca sabır ve emek gerektireceğini de söylemeden geçmek olmaz diyor ve hemen kolları sıvayıp başlıyoruz.
Saksıda kayısı nasıl yetiştirilir: Kayısı çekirdeği çimlendirme
Evde kayısı yetiştirirken mutlaka bilinmesi gerekenler nelerdir?
Kayısı çekirdeklerini nasıl çimlendirmeniz gerektiğini yukarıda adım adım anlattık ama sadece bu adımları uygulamak da yeterli olmayabilir. Zira kayısı da diğer birçok bitki gibi toprak seçiminden sulamasına, birçok konuda özen gösterilmesi gereken bitkilerden biri. "Nelere dikkat etmek gerekir?" diyenleri hemen aşağıya doğru alalım:
Toprak seçimi: Kayısı bitkisi organik maddeler bakımından zengin, nemi olabildiğince tutan topraklarda çok daha verimli bir şekilde yetişme imkanı buluyor. Bu sebeple torf bakımından zengin toprakları tercih etmeniz öneriliyor. "Ben toprak türlerinden çok anlamıyorum" diyenler bu konuda çiçekçilerden, yapı marketlerin bitki reyonlarında çalışanlardan destek alarak doğru kayısı toprağını temin edebilirler.
Saksı seçimi: Kayısı çekirdeklerini ekmek için seçeceğiniz saksının suyu iyi süzen, drenajlı bir saksı olduğundan emin olmalısınız. Altında mutlaka fazla gelebilecek suyun akmasını sağlayacak deliklerinin ve suyun akabileceği bir tablanın olduğuna dikkat etmelisiniz.
Sulama: Toprağının her zaman nemli olduğundan ama ıslak kalmadığından emin olmalısınız. Bunu anlamak için bir parmağınızı toprağın içine batırıp çıkarabilirsiniz. Eğer parmağınız nemli çıkıyorsa henüz sulamanıza gerek yok demektir. Ancak toprak tamamen kuruysa ve parmağınız nemlenmediyse hemen sulama yapmanız gerekir. Olgunlaşma döneminden sonra çok sulama gerektirmeyen bir bitki olan kayısıyı özellikle havaların sıcak olduğu yaz aylarında susuz bırakmamaya özen göstermelisiniz.
Bunların yanında şunları bilmenizde de fayda var: