Yemek.com

O Aslında En Eski Turşu Kurma Yöntemlerinden: Probiyotik Turşu Nasıl Yapılır?

12 Şubat 2019

Vücudumuzun ikinci beyni bağırsaklarımız... Son zamanlarda bağırsaklarımızın sağlığına yönelik daha fazla bilinçlenmeye başladık. Prebiyotik, probiyotikler derken elimiz daha çok fermente gıdalara gitmeye başladı. Ev yapımı sirkeleri, evde yapılan yoğurtları ve ekşi mayalı ekmekleri daha sık sık tüketir olduk. Evde hazırlamayı da öğrendik. Bunlara bir yenisini daha ekleyelim. Probiyotik turşuları...

Senelerdir bağırsaklarınızdan şikayetçisiyseniz, sürekli bir şişlik söz konusuysa, huzursuz bağırsak gibi hastalıklarla savaşıyorsanız ve bağırsaklarınızın sağlığı sizin için çok önemliyse bağırsaklarınızın en yakın dostu ile tanışma vaktiniz gelmiş demektir. Şu zamana kadar ismini duymuşsanız ve tüketmişseniz çok şanslısınız. Daha önce hiç ismini duymamış ve tüketmemişseniz de şu dakikadan itibaren en sevdiğiniz turşu olmaya aday bir tarif olacak o.

Yapımı da sandığınızdan çok daha kolay probiyotik turşuların. Bağırsaklarınıza faydaları da say say bitmeyecek olan bu lezzeti daha yakından tanımaya davetlisiniz.

  • Probiyotik turşu nedir? Klasik turşu arasındaki farklar

Klasik turşudan ne farkı var ki? Hem neymiş bu probiyotik turşu? diyenleriniz için baştan bir açıklayalım. Probiyotik turşu diğer adıyla fermente turşu (lakto fermente), aslında yeni bir kavram değil. Eskiden insanlar meyve ve sebzelerini uzun süre saklayabilmek için fermantasyon yöntemini kullanıyorlarmış. Bu şekilde besinlerin hem vitamin değeri kaybolmuyor hem de çok daha sağlıklı bir hale geliyor. Lakto bakteriler, bu besinlerin fermente hale gelmelerini sağlıyorlar ve bağırsaklarımıza da çok faydalılar.

Probiyotik turşular bu bakteriler açısından oldukça zengin oldukları için özellikle sindirim sistemimize fazlaca destek oluyorlar. Klasik turşudan farkı, içerisinde sirke ya da limon olmadan, kaya tuzuyla fermente hale gelmelerinde saklı.

  • Probiyotik turşu nasıl yapılır?

Gelelim işin belki de çok kolay olup emek isteyen aşamasına. Bu turşuları kurmak için kefir altı suyu, peynir altı suyunuz varsa çok şanslısınız demektir. Turşuyu kurmak için bu tarz bir ön turşu mayası hazırlarsanız turşularınızın tutması daha bir garanti olacaktır. Ancak diyelim ki elinizde kaya tuzu ve sudan başka hiçbir şey yok, o şekilde de rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Her iki yöntemi de anlatalım.

Eğer elinizde herhangi bir probiyotik turşu suyu ya da kefir, peynir altı suyu yoksa; kullanacağınız cam kavanozları sirkeli suda bekletin ve kavanozlarınızı duruladıktan sonra güzelce kurulayın. Ardından sebzelerinizi sirkeli suda bekletip fazlaca sularını süzdürün. Kavanozların içerisine sıkı sıkı doldurun. Her bir litre su için 2 yemek kaşığı kaya tuzu ilave edin. Kaya tuzunu suyun içerisinde güzelce eritip kavanozun içerisine aktarın. Aralarına ve üzerine sarımsak ilave edin. Varsa üzerine taze asma yaprağı koyun, yoksa bir demlik poşet çay koyun. Yeşil çay olarak tercih edin ve mutlaka temiz bir tülbent parçasına sararak koyun. Her ikisi de yoksa kavanozun ağzını güzelce kapatın ve çalkalayıp güneşi doğrudan almayan bir yere koyun. 1-2 ay arası bu şekilde fermente olmasını bekleyin. Ardından afiyetle tüketin.

Eğer probiyotik bir turşu suyunuz varsa, ev yapımı kefirin suyu ya da peynir altı suyunuz varsa, bu turşuları tutturmanız daha kolay demektir. Yıkanmış sebzelerinizi yine sıkı sıkı bir şekilde kavanozların içerisine aktarın. Ardından üzerine probiyotik turşu suyu ya da diğer suları ilave edin. Bir miktar kaya tuzu ve içme suyu da ilave ederek kapağını kapatın ve güneş ışığını doğrudan almayan bir ortamda bekletin. Bu süre ortalama 1 ay kadar sürebilir. Ardından afiyetle tüketebilirsiniz.

Not: Her iki yöntemi hazırlarken içerisine bir paket probiyotik toz şaselerden de ilave edebilirsiniz. Poşet çay ve asma yaprağı koymasanız da olur.

  • Probiyotik turşunun faydaları

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara daha az yakalanmanızı sağlar.
  • Vücuttaki iltihapların kolaylıkla iyileşmesini ya da atılmasını yardımcı olur.
  • Bağırsakların daha düzenli çalışmasına yardımcı olur, besinlerin daha kolay sindirilmesine destektir.
  • Bağırsak florasının daha sağlıklı bir hale gelmesine yardımcı olur. Bu nedenle bağırsak hastalıkların tedavisinde tüketilmesi önerilir.
  • Diğer fermente gıdalarla birlikte düzenli tükedildiğinde kolon kanseri riskinin azalmasına yardımcı olur.