Yemek.com

Çuvalları Hazırlayın, Başlıyoruz: 7 Basit Adımda Evde Patates Nasıl Yetiştirilir?

2 Temmuz 2018

Malumunuz, devir ekonomi devri. E balkonumuzda, pencere pervazlarımızda ya da eğer yeterince şanslıysak bahçemizde bitki yetiştirmeyi de çok sevdiğimize göre bu iki durumu bir araya getirip evimizde, ellerimizle nefis sebzeler yetiştirsek, sonra onları bir de misler gibi değerlendirip enfes yemekler yapsak ya mesela?

Siz de bu fikri sevdiyseniz mutfağın demirbaşlarından olan, şu sıralar fiyatı cep yakacak seviyelere ulaşan patatesle bu işe başlayalım, patates nasıl yetiştirelim bir bir anlatalım diyoruz.

Gerekli malzemeleri bir araya getirip evde, çuval içinde kolayca patates yetiştirmek, hatta kilolarca patatese sahip olmanın tadını doya doya çıkarmak da size düşüyor.

Üstelik tüm bunlar tahmin ettiğinizden çok daha kolay gerçekleşiyor.

Nasıl mı? Buyurunuz, anlatalım.

Öncelikle evde patates yetiştirmek için ihtiyacınız olacak malzemeleri bir araya getirmelisiniz

  • Patates (Ne kadar patates yetiştireceğinize bağlı olarak miktarını kendiniz belirleyebilirsiniz. Bir çuvala yaklaşık 5-6 patates yeterli olacaktır.)
  • Cam kavanoz ya da bardak
  • Kürdan
  • Temiz su
  • Torf, dere kumu ve gübre bakımından zengin kaliteli toprak (Toprak seçiminde kendinize güvenmiyorsanız toprağı temin edeceğiniz çiçekçilerden bu konuda yardım alabilirsiniz.)
  • Geniş keten çuval ya da çuvallar (Ne kadar geniş bir alanınız varsa o kadar çok çuvala ekim yapabilirsiniz. Aynı şekilde çuval yerine kalın çöp torbası gibi plastik torbaları kullananlar olduğunu da söylemeden geçmeyelim)
  • İkinci adımda patatesleri çimlendirmelisiniz

    Ekimini yapmadan önce kullanacağınız patateslerin çimlenmiş olması gerekiyor. Bu nedenle ilk iş patatesleri çimlendirmenin en kolay yolunu bulmak. Bildiğiniz gibi evde uzunca bir süre bir poşetin içinde bırakıldığında kendi kendine bile kolayca çimlenen patatesi en sağlıklı ve kolay yoldan çimlendirmek için yapmanız gerekenlerse çok basit.

    Kullanacağınız patateslerin alt kısmına 3 yanından kürdan batırın. Kürdanların patatesin içine yaklaşık 1 santimetre kadar girdiğinden emin olun. Ardından hazırladığınız cam kavanoz ya da bardaklara temiz su doldurun ve alt kısımlarına kürdan geçirdiğiniz patatesleri bu cam kavanoz ya da bardakların üzerine fotoğrafta gördüğünüz gibi oturtun. Mümkünse güneş alan bir yerde bu şekilde bekletin. 2-3 gün içinde özellikle kürdanı batırdığınız yerlerden patateslerin filizlenmeye başladığını göreceksiniz.

    Çuvalın içine önce toprağı ardından da filizlenen patatesleri dikkatlice yerleştirmelisiniz

    Patatesleriniz filizlenmeye başladıktan sonra ekime hazır hale geldiler demektir. Kullanacağınız çuvalı kenarlarından kıvırarak boyunu kısaltın ve içine 15-20 santimetre yüksekliğinde toprak doldurun. Bu toprağın üzerine patatesleri, çimlenen kısımları yukarıda kalacak şekilde yerleştirin. Üzerini en az 5 santimetre toprakla kapatın. Çünkü patatesler gövdesinin toprağa temas ettiği bölgelerden çoğalır bu nedenle toprakla kapatılması iyi olacaktır.

    Patatesleri yerleştirdikten sonra çuvalı güneş görebileceği bir yere yerleştirmeli, toprağın hep nemli kalmasını sağlamalısınız

    Ekimi tamamladıktan sonra da işiniz bitmiyor tabii. Patates çuvallarınızı güneş görebilen ama çok da sıcak olmayan bir alanda tutmanız, toprağının da hep nemli kalmasını sağlamanız gerekiyor. Yaz sıcaklarında haftada 1-2 kez olacak şekilde sulama işlemini yapmanız doğru olacaktır.

    Filizleri toprağın üzerine çıkmaya başlayan patateslerin üzerine yeniden gübreli toprak ilavesi yapmalısınız

    Çuvalların içindeki patateslerinizin filizleri toprağın üzerine çıkıp yeşil yapraklarını gösterdikçe mutlu olabilirsiniz ancak bakımı elden bırakmamanız gerektiğini unutmamalısınız. Bu süreçte yükselen yapraklara zarar vermeden dibine gübreli toprak takviyesi yapmalısınız. Toprak takviyesi yaptıkça çuvalın kıvırdığınız kenarlarını da yukarı doğru kaldırmaya başlayın. Bu işlemi çuvalın kenarlarını tamamen açana kadar devam ettirin. Bu süreçte patatesleriniz toprağın içinde çoğalmaya devam edecektir.

    Küçük bir ipucu, eğer ne zaman toprak eklemeniz gerektiğine karar veremiyorsanız şu yöntemi uygulayabilirsiniz. Patateslerden yükselen yapraklar toprağın 20 santimetre üzerine çıktıysa dibine yaklaşık 5-10 santimetre toprak ilave edebilirsiniz, bizden söylemesi.

    Patateslerin yapraklı kısımları şöyle bir hal aldığında yavaş yavaş hasata geçmelisiniz

    Ektiğiniz, düzenli olarak suladığınız ve toprak takviyesi yaptığınız patatesleriniz tıpkı yukarıdaki gibi gözükmeye başladığında, yani yaprakları yavaş yavaş kendini salmaya başladığında hasat zamanı gelmiş demektir. Bu süre zarfında tabii ki çuvalın çevresinde, toprağın üzerinde çıkan yabani otları temizlemeyi ihmal etmemeli, yapraklarda mantar ya da böceklenme gibi farklı sorunlar oluşmadığından emin olmalısınız.

    Yaklaşık 5-6 patatesten kilolarca patates elde etmenin tadını doya doya çıkarma zamanı!

    Kullandığınız patateslerin verimliliğine göre değişse de artık yaklaşık 1 çuval, yani kilolarca patatesiniz var diyebiliriz. Bu süre 2-3 ay gibi bir zamanınızı alacak olsa da ardından elde edeceğiniz mahsul sizi çok mutlu edeceğinden verdiğiniz tüm emeğe değecek.

    Şimdiden ellerinize sağlık ve afiyetler olsun.