Yemek.com

Lekeli ve Sararmış Mutfak Tezgahı Birkaç Malzemeyle Nasıl Kolayca Temizlenir?

27 Haziran 2018

Mutfakta en çok kullandığımız yerlerden biri mutfak tezgahlarımız ve bu nedenle en çok zarar gören alanlardan biri de o, bildiğiniz gibi.

Gün içinde zaten o meşhur sarı el bezlerimizle defalarca güzelce siliyor, temizliyoruz ama bu kadarı yeterli mi? Elbette hayır!

Yeri geliyor, dalgınlıkla daha ocaktan yeni alınmış bir tencereyi coş diye o tezgaha bırakanlar oluyor, yeri geliyor üzerine yapışıp kalacak ağır lekeler oluşturanlar da...

Hal böyle olunca o güzelim, o kullanışlı tezgahlarımız neredeyse kalıcı denebilecek ölçüde kirleniyor, yüzeyinde sararmalar meydana geliyor, bir türlü çıkmak bilmeyen lekelerle uğraşmak zorunda kalıyoruz. İşte tam da bu yüzden istedik ki mutfak tezgahı nasıl temizlenir anlatalım, aşağıda bulabileceğiniz doğal yöntemler sayesinde siz de ne zamandır canınızı sıkan, mutfak tezgahınızın üzerinde aylardır duran lekelerden kurtulun.

İnanın, düşündüğünüzden çok daha kolay olacak, hemen her evde bulunan birkaç basit malzemeyle bu işe de bir çözüm bulmuş olacaksınız.

O zaman sizi daha fazla bekletmeden tezgah nasıl temizlenir, anlatmaya başlayalım.

Buyurunuz lütfen...

Öncelikle bu püf noktalara dikkat: Mutfak tezgahı nasıl temizlenir?

Mutfak tezgahı temizliğine başlamadan önce bilmeniz gereken en önemli konulardan biri tezgahınızın hangi malzemeden yapıldığı aslında. Ülkemizde genel olarak mermer, laminant ya da granit mutfak tezgahları kullanılıyor, bu her iki tür için de farklı malzemeler kullanmak büyük önem taşıyor.

Bunun yanı sıra mutfak tezgahlarınızın gündelik temizliğinde, tezgahınızı yalnızca ıslak ya da nemli bir temizlik beziyle siliyor ve bitti sanıyorsanız yanılıyorsunuz zira tezgahınızı her ıslattığınız aşamanın ardından kuru bir bezle de güzelce kurulamanız gerekiyor, aksi takdirde su lekeleri oluşabiliyor ve bunlar zaman içinde birikerek çok kötü ve kirli görüntülere neden olabiliyor.

Aynı zamanda mutfak tezgahınızı asla sünger, tel, zımpara gibi malzemelerle temizlememeye özen göstermeniz, çiziklerden onu korumanız gerekiyor. Çünkü bu yöntemler ilk seferde olmasa da kısa bir zaman içinde mutfak tezgahınızda çiziklere neden olabiliyor. Bu çizikler de tıpkı kesme tahtalarında olduğu gibi daha çok mikroba açık alanlar haline geliyor, mutfağınızda hem hijyenik açıdan hem de görüntü olarak kötü durumların oluşmasına neden oluyor.

Peki nasıl bir bez kullanacağız? Mutfak tezgahı temizliğinde en çok önerilen temizlik bezi yumuşak dokuları ve kolay temizleme imkanı sunmaları nedeniyle "mikrofiber bez" olarak anılan bezler diyebiliriz.

Son olarak, mutfak tezgahı temizliği için hazır olarak kimyasal bir üründen destek alacaksanız mutlaka kutusunun üzerinde belirtilen pH dengesine dikkat etmeniz, güçlü bir asidik yapısı olan ürünleri kullanmamanız gerekiyor.

Bakın bu konu çok hassas: Granit mutfak tezgahı nasıl temizlenir?

Artık hemen hemen her evin mutfağında kendine yer bulabilen, granitten yapılmış mutfak tezgahları her ne kadar şık duruyor diye tercih edilse de aslında temizliği ve bakımı zor olan seçeneklerden. Özellikle su lekesi tutma özelliği çok yüksek olan, üzerine asla sıcak bir şeyin uzun süre boyunca konmaması gereken bu tezgahlardan birine sahipseniz buyurun böyle, granit mutfak tezgahı nasıl temizlenir, anlatalım.

Malzemeler:

  • 2 adet mikrofiber bez
  • Temiz su (İçme suyu kullanabilirsiniz. Suyun kireçli olmaması önemli, zira suyun içindeki kireç de ekstra lekelenmelere neden olabilir)
  • 1 adet limon ya da yarım çay bardağı beyaz sirke (Leke çok zorluysa)
  • 1 adet temiz sprey şişe
  • Granit mutfak tezgahı nasıl temizlenir?

    Temiz, mümkünse içme suyu olarak kullandığınız sudan yaklaşık yarım su bardağı kadar hazır edin. Eğer tezgahınızdaki lekelerin inatçı olduğunu düşünüyorsanı bu suyu ısıtın, eğer lekeler o kadar da inatçı gözükmüyorsa oda sıcaklığında da kullanabilirsiniz. Ardından mikrofiber bezi bu suyun içine batırıp iyice ıslanmasını sağlayın. Fazla suyunu süzdürüp tezgahınızı bu nemli-ıslak bezle güzelce silin.

    Ardından temiz sudan 1-2 su bardağı kadar daha alın. (Temizleyeceğiniz yüzeyin genişliğine göre miktarda değişiklikler yapabilirsiniz.) Bu suyu içi boş ve temiz sprey şişenizin içine aktarın. Ardından taze sıktığınız limonun suyunu ya da yarım çay bardağını geçmeyecek kadar hazırladığınız beyaz sirkeyi sprey şişeye aktarın ve oluşan su-limon ya da su-sirke karışımını güzelce karıştırıp spreyle püskürterek tezgahınıza yayın.

    Söylediğimiz bu ürünler de asidik yapıda olsa da dışarıdan hazır olarak temin edeceğiniz birçok mutfak tezgahı temizleyecesine göre çok daha masum olduklarını da söylemek isteriz.

    Ardından bu şekilde 1-2 dakika karışımı tezgahtaki lekeli bölgelerin üzerinde bekletin ve mikrofiber bezle yine güzelce temizleyin, durulayın.

    Son olarak, ıslak ya da nemli halde olan tezgahınızı kuru mikrofiber bezle kurulayın ve temizliğin tadını çıkarın.

    Dikkati elden bırakmamakta fayda var: Mermer ve laminant mutfak tezgahı nasıl temizlenir?

    Tıpkı granit gibi mermer ve laminant yüzeyler de oldukça hassas diyebiliriz aslında. Halk arasında oldukça yaygın olarak kullanılan doğal temizlik yöntemlerinden biri limon ve sofra tuzu kullanmak olsa da aslında tıpkı kesme tahtası temizliğinde olduğu gibi tuz dökülüp limonla ovulan mermer ya da laminant mutfak tezgahları ciddi aşınmalara maruz kalır ve lekelenmeler, çizikler ve bunlara bağlı oluşacak kirlilik artar. Bu nedenle siz en iyisi aşağıdaki yöntemi deneyin deriz.

    Malzemeler:

  • 1 şişe oksijenli su
  • 2 adet mikrofiber bez
  • 1 adet temiz sprey şişe
  • Temiz su
  • Mermer ve laminant mutfak tezgahı nasıl temizlenir?

    Sararan ve tek bir silmeyle çıkmayacak gibi lekelenen mutfak tezgahınız mermer ya da laminantsa tuz, karbonat gibi malzemelerle peeling yapar gibi ovalamak yerine hemen oksijenli suyunuzu hazır edin. Bu suyu mümkünse yine temiz bir sprey şişenin içine aktarın ve bu şekilde tezgahlardaki tüm lekeli alanlara güzelce püskürtüp yaydırın.

    Lekelerin inatçılığına göre 2 ila 10 dakika arası bu şekilde oksijenli suyu bekletin ve ardından temiz, kireçsiz suya batırıp çıkardığınız bezle güzelce durulayın. Son olarak da yine kuru bezle tezgahınızı kurulayın, asla ıslak bırakmayın. İşte bu kadar!

    Lekeler çok inatçı çıktıysa ne yapmalı: Mutfak tezgahı 2 basit malzemeyle nasıl kolayca temizlenir?

    Ne yaparsanız yapın lekelerden bir türlü kurtulamıyorsanız bu yöntemi mutlaka deneyin deriz. Hemen her yüzeyde etkili olan bu yöntemde karbonat kullanıyoruz kullanmasına ama kendisini tezgaha döküp ovmadığımız için bir peeling etkisi oluşturmuyoruz ve bu sayede tezgahımızın en az derecede hasar görüp pırıl pırıl olmasını sağlıyoruz.

    Malzemeler:

  • Karbonat
  • Temiz ılık su
  • 2 adet mikrofiber bez
  • Mutfak tezgahı 2 malzemeyle nasıl kolayca temizlenir?

    Malzemelerde miktar vermedik çünkü bu kez bu karışımı macun kıvamına gelene dek eklemeler yaparak hazırlayacağız. Lekeli alanın büyüklüğüne göre bir miktar karbonatı kaseye alın. Kullanacağınız suyu kaynatıp ılıtın. Ilıyan suyu kasedeki karbonatın üzerine azar azar dökerek karıştırmaya başlayın ve tıpkı bir hamur işi yapıyormuş gibi macun kıvamına getirin.

    Macun kıvamına gelen bu karışımı bir fırça ya da eldiven yardımıyla mutfak tezgahındaki tüm lekeli, sararan alanlara yayın. Bu şekilde 10-15 dakika kadar bekletin ve durulayın. Durulamanın ardından tezgahınızı kurulamayı da unutmayın.

    Mis kokulu, ferah ve temiz mutfaklarınız olsun!