Yemek.com

Dünya Yanıyor Olsa Yine de Mikrodalga Fırına Koymamanız Gereken 14 Malzeme

11 Aralık 2015

Mikrodalga fırınlar hayatımızı çok kolaylaştıran cihazlar. Çok sık kullanılması önerilmese de, zaman zaman, özellikle acil durumlar için kurtarıcı olabiliyor.

Fakat öyle yiyecekler var ki, mikrodalga fırınlara koyduğunuzda bırakın pratikliği, yaralanmalara dahi yol açabilecek dağınıklıklar çıkarabilir ortaya. Sonra temizle dur, işin yoksa...

Aşırı düşünceli Yemek.com yine boş durmadı ve sırf sizin de başınıza böyle felaketler gelmesin diye bu listeyi hazırladı. İşte mikroldalga fırına koyulmaması gereken yiyecekler...

  • Çin yemeği

Bu kağıdımsı malzemeden yapılan kutular, iç tarafında bulunan metalik malzemeden dolayı mikrodalga fırından uzak tutulması gereken şeyler.

Bir kıvılcım görürsünüz de saniyesinde mutfağınızda yangın çıkar, Allah muhafaza...

  • Kese kağıdı

Her zaman çok masum olan kese kağıdı, söz konusu mikrodalga fırın olunca bir cehennem zebanisine dönüşüyor adeta.

Yani, kese kağıdı da mikrodalga fırına girince yangın çıkarabilecek malzemelerden biri...

  • Yoğurt kabı


Biz yoğurt kaplarını atmayıp içine çeşit çeşit yemek koyarak saklamayı pek severiz. Yapmayınız...

Yalnız yoğurt kapları değil, dondurma, margarin gibi yiyeceklerin plastik ambalajları da mikrodalga fırına konulmamalı. Aksi takdirde, kap eriyebilir ve temizlenmesi mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkarabilir.

  • Kabuklu yumurta


Mikrodalga fırında yumurta kaynatmaya çalışmak, herkesin kolaylıkla düşebileceği bir hata. Fakat kesinlikle yapılmamalı.

Mikrodalga fırına koyduğunuz kabuklu yumurta patlayabilir, bir felaketle sonuçlanabilir.

  • Köpük yemek kapları

Aklınızda bulunsun, bu çeşit köpük yemek kapları da bir tür plastikten üretilir. Bu sebeple mikrodalga fırına konulmamalıdır. Eriyebilir, cihazınızın bozulmasına yol açabilir.

  • Meyve


 

Şaşırılası bir detay fakat, hiçbir meyve mikrodalga fırına konulmamalı.

Özellikle üzüm. Aslında deneme amaçlı tek bir üzümü mikrodalga fırına koyup nasıl patladığını izleyebilirsiniz. Bu hem çok eğlenceli hem de mikrodalgaya meyve konulmaması konusunda öğretici olacaktır.

İstisna notu: Limon gibi suyundan faydalanmak istediğiniz meyvelerden daha fazla su elde etmek için yalnızca 10 saniye mikrodalgada ısıtabilirsiniz.

  • Yaldızlı porselen

Dikkat! Böyle porselenlerin üzerindeki dekoratif yaldız desenleri metal içerir. Metal de mikrodalga fırınınızı çalışmaz duruma getirmeye tek başına yetecek bir malzemedir.

  • Domates sosu

Yalnız domates değil, her türlü soslu yemek, mikrodalgaya kapaksız bir halde girerse, dönüşü çok zor bir felakete dönüşecektir.

  • Plastik saklama kapları

Plastik malzemenin mikrodalgaya girmesi sonucunda neler olabileceğini söylemiştik. Bu tür kapların üzerinde uyarı yazısı da bulunur, mikrodalga fırına konulmaması ile ilgili, siz yine de iki kere kontrol edin.

Acı biber

Acı biber, mikrodalga fırına girdiğinde alev almasa bile fırının kapağını açtığınız anda çıkacak hava gözlerinize ve boğazınıza zarar verebilir.

  • Seyahat tipi matara

Bu tip mataralar içine koyduğunuz içeceğin sıcak ya da soğuk kalması için özel olarak üretilmiştir. Isı geçişine müsaade etmez yani. Bu yüzden, bu mataraları mikrodalga fırına koymamalısınız. Mikrodalga fırınınız zarar görebilir.

Eğer matara plastikse, alt tarafını kontrol ederek mikrodalga fırına uygun olup olmadığına emin olmalısınız.

  • Alüminyum folyo

Mikrodalga fırının içine herhangi bir metal malzeme koymadığınızdan emin olmak istiyoruz. Yangın çıkabilir!

  • Sarımsak

Sarımsak da tıpkı meyveler gibi mikrodalga fırının içinde patlayabilir.

  • Fırını boşken çalıştırmak

Mikrodalgayı boşken çalıştırırsanız, fırının sağladığı ısıyı absorbe edecek bir yiyecek olmadığından cihaz kendi kendini bozacaktır.