Bir Fincan Kahve, Bir Asırlık Serüven
21 Ekim 2018Kahve asırlardır günlük yaşamımızın vazgeçilmezi. Sütlüsünden kremalısı ve baharatlısına ülkelerin kahve lezzetleri birbirinden farklı olsa da, kahvenin insanları ortak noktada birleştiren yanı sıcak bir sohbetin kapısını aralıyor olması. Sakarya’da Cumhuriyet’in ilk yıllarından bu yana hizmet veren Kuru Kahveci Tanyeri, mütevazı mekanında, “Bir kahvenin kırk yıl hatırı vardır” atasözünün anlamını yaşatmaya devam ediyor.
Gündelik hayatın monotonluğunu gideren, yorgunluğu alan, kendine has kokusu ve damak tadıyla sabah ayrı akşam ayrı keyif veren kahve, dost sohbetlerinin de vazgeçilmezidir. Sakarya’da, sohbetin tadına kahvesiz varamayanların, samimi bir mekanda kahvenin hasını yudumlamak isteyenlerin ilk adresi, yaklaşık bir asırdır hizmet veren Kuru Kahveci Tanyeri’dir.
Atatürk Bulvarı’nda kaldırımda yürürken hafiften kahve kokusu almaya başlarsanız, bahsettiğim mekana yaklaşıyorsunuz demektir. Kahve kokusunu takip etmek, kaynağını bir an evvel keşfedip o nefis kokuyu daha derinden hissetmek istersiniz. Tanyeri’ne ulaştığınızda, gün geçtikçe çoğalan gösterişli kahve mekanlarının aksine sade, hatta belki çoğuna ilk bakışta cazip gelmeyecek bir ortam karşılar sizi. Ahşap kenarlı cam kapıdan içeriye adım attığınızda iki yanda büyük ve üst üste yığılmış kahve çuvalları çarpar gözünüze. Derken çok geçmeden buram buram hissettiğiniz kahve kokusu, tezgahın bir ucuna dizilmiş mabel çikolotalar, kulağınıza çalınan kahve değirmeninin sesi, sıradan bir mekanda olmadığınızın işaretini verir. Mekanda dolanıp raflara bakındıkça, kocaman bir tarihe tanıklık ettiğinizi hissedersiniz. Belirli bir düzen içerisinde dizilmiş ufak masa ve sandalyelerden birine yerleşip siparişinizi verirken, Tanyeri’nin üçüncü kuşak işletmecisi Ertan Tanyeri ile tanışmanın da vakti gelmiştir.
Ailesi ile birlikte işlettiği dede yadigarı mekan hem geçmişi hem geleceği Ertan Abi'nin. Duvardaki birkaç fotoğraf bunu kanıtlamaya yetiyor. Ertan Abi, babası ve dedesinin, kendilerinden emin ve hafif tebessümlü pozu mekanın yıllanmışlığı kadar işi sahiplenişin de resmi. Dakikalardır tıkır tıkır kahve öğüten değirmenin arkasına geçiyor Ertan Abi ve “İşte ben burada bir geleneğe, kahve kültürüne hizmet ediyorum” diyerek gururla anlatıyor hikayesini. Önceleri kahvenin değirmende öğütülmesi, hazırlanması, pişirilmesi zaman alır, uzun sohbetlere sıra kalırmış. Koyu sohbetlerden, kırk yıl hatırı kalan ikramlardan dem vurarak, “Ailecek bu değerleri yaşatmaya çalışıyoruz” diyor Ertan Tanyeri.
Sakarya’ya yolunuz düşünce Kuru Kahveci Tanyeri’ne uğramadan geçmeyin. Türk kahvesinin lezzetine varmak ama asıl önemlisi kahve geleneğinin bir asrına tanıklık etmek için.