Yemek.com

Neden Bazı Kurabiye Tariflerinin Tereyağı, Bazılarında Sıvı Yağ Kullanırız?

11 Şubat 2021

Çay saatlerinin kadim dostu kurabiyelerin klasik tarifi yağ, un ve diğer malzemelerin birlikteliğiyle başlar. Tatlı kurabiyelerin içerisine limonlar, portakal kabukları, vanilyalar, tarçınlar, çikolatalar girer. Tuzluların içerisine mahlep, kekik, pul biber, karabiber gibi baharatlar ve aromatik otlar girer. Hem tatlı hem tuzlu kurabiyelerde işin olmazsa olmazı içinde kullanılan yağlar. O yağ kurabiyeye doku ve kıvam verir, lezzetinin eşsiz olmasını sağlar. İçinde yağ olmayan kurabiyelerin kıvamı bu yüzden oldukça farklıdır. Peki ama bazı kurabiyelerde tereyağı, bazılarında da sıvı yağ kullanıldığında ne gibi farklılıklar yaşanıyor? Gelin bugün kurabiye hamurlarını inceleme altına alalım.

Kurabiye hamurunda sıvı yağ ve tereyağı kullanım farklılıkları

En klasik kurabiye tariflerinde hep tereyağı yer alır. Oda sıcaklığında, eritilmiş ve soğuk olmak üzere 3 farklı haliyle eklenir kurabiye hamuruna. Oda sıcaklığında ilave edildiğinde ağızda dağılan yumuşacık bir kıvam edilmesini sağlar. Eritilmiş olunca özellikle toz şekerle kombinlerek hazırlanan kurabiyeler hazırlanır. Bu hamurlar daha yayvan ve içleri daha yapışkan kıvamda kurabiyeler olurlar. Soğuk tereyağı kullanıldığında ise tart hamuruna benzer yapılarda, daha sert yapılı ama yine ağızda eriyebilen kurabiyeler elde edilir. Özellikle bisküvi tariflerinde bu yöntem kullanılır. Tereyağı kendine has kokusuyla ve rengiyle de kurabiyeye tat ve renk verir. Kurabiye hamurları bu sayede biraz daha sarımsı bir renk alır. Piştiğinde de bu rengi korur. Tereyağlı hamur yaptığınız zaman elinizle hamuru sıktığınızda elinizde toparlanır ve hızlıca dağılır. Kumsu bir yapısı vardır. Tereyağlı hamurlar buzlukta uzun süre saklamaya müsaittir. Tereyağı, kurabiye hamurunda bu şekilde lezzet ve kıvam farklılıklarına neden olur.

Gelelim sıvı yağa. Özellikle evde tereyağı olmadığında ve kurabiye yapılmak istenildiği zaman kullanılan bir malzeme olsa da katı yağsız kurabiye tarifleri de sıkça yapılan kurabiyelerden. Özellikle de tuzlu kurabiye tariflerinde sıvı yağ sıkça kullanılıyor. Tereyağının aksine hamuru hızlıca toparlamıyor ya da elinizle sıktığınız zaman toparlanıp hızla dağılmıyor. Daha elastik bir yapısı mevcuttur. Biraz daha fazla un alır içerisine. Tereyağı kullanımına göre lezzeti çok daha hafif olur, tazelik süresi özellikle de hamurun içerisinde başka süt ürünü yoksa daha uzun süredir. Kıtır kıtır kurabiyeler yapmak istiyorsanız sıvı yağlar tercihiniz olacaktır. Sıvı yağ ile hazırlanan hamurlar buzlukta daha kısa süre dayanır.

Her iki yağı birlikte kullanmak da mümkün. Bazı kurabiye tariflerinde lezzetini hafifletmek ve kıvamını daha yumuşak hale getirmek için sıvı yağ, ağızda dağılan bir yapı oluşturmak için ise tereyağı birlikte kullanılır. Bu şekilde de enfes hamurlar hazırlayabilirsiniz. Daha hafif, içi daha yumuşacık kurabiyeler için sıvı yağ, ağızda kıyır kıyır dağılan kurabiyeler için ise tereyağını tercih edebilirsiniz. Mis gibi kokular yükselsin hadi fırınlardan! Şimdiden ellerinize sağlık!