Sorunları Ortadan Kaldıralım: Kekin Kuru Olmaması İçin Ne Yapılır?
10 Aralık 2021Fırına attığımız andan itibaren kabardıkça kabaran, mis gibi kokusuyla tüm evi saran kekler hazırlamak hepimizin temel amacı. Bu amaçla başladığımız kek tariflerinde bazen kekimiz dilediğimiz gibi kabarmıyor, biraz tok kalıyor. Yerken de kuru olduğunu hissediyoruz, kıvamı ekmekten hallice oluyor. Aradığımız o yumuşacık dokuyu yakalayamadığımız anların bir takım nedenleri var. Keklerinizin içi kuru kalmasın, dokuları yumuşacık olsun istiyorsunuz bunun nedenlerini mutlaka öğrenmeniz şart. ''Keklerin kuru kalmaması için ne yapabilirim'' derseniz, doğru adrestesiniz! Hadi gelin tüm sırları sizlerle de paylaşalım.
Kekin kuru olmaması için ne yapılır?
Harcı hazırlamadan önce kullanacağınız tüm malzemeleri mutlaka oda sıcaklığında kullanmak işin en temel ve en önemli kuralı. Birbirinden farklı sıcaklıklarda malzemeler kek harcının içerisinde buluştuğunda kekinizin nefis bir şekilde kabarmasını ve içinin yumuşacık bir kıvamda olmasını engeller. Kekin kuru olmasının temelde yatan en önemli nedenlerin bir diğeri ise kuru malzemelerin doğru oranda ve şekilde kullanılamamsı geliyor. Kek harcı fırında atıldığında usul usul pişip kıvamını toparlayan ve soğuduktan sonra da kıvamı tam oturan bir harç. Bu nedenle keklerinizi hazırlarken sıvı malzemeler ve kuru malzemelerin ayarını mutlaka ölçerek yapın, göz kararı ilave etmeyin. Kuru malzemeleri mutlaka ayrı bir kapta eleyerek sıvı malzemelerin üzerine ilave edin.
Kuru malzemeleri sıvı malzemelerin üzerine ilave ederek kekin kıvamının çok koyu olmamasına özellikle özen gösterin. Kek harcının kıvamı ne çok katı ne de çok koyu olmalı. Akışkan kıvamıyla kalıba kolaylıkla aktarılabilen bir şekilde olmalı. Eğer koyu kıvamda olursa kekiniz kurur ve içi pişse bile lezzeti istediğiniz hafiflikte olmayabilir. Kek harcınızda bu şekilde bir problem yaşadıysanız, hazırlık aşamasında mutlaka sıvı yağ veya süt takviyesiyle kıvamını biraz daha akışkan hale getirin.
Harcın içerisinde tereyağı kullanacaksanız kıvamı yine biraz daha kuru ve tok olabilir. Tereyağlı kek harçlarını yaparken kıvamını güzelleştirmek için içerisine mutlaka biraz da sıvı yağ ilave edin. Kakaolu kek harçlarını yaparken mutlaka un miktarını birkaç kaşık azaltın çünkü kakao içine girdiği harcı bir miktar daha koyulaştırır. Bunların dışında gelelim pişirme sürecinde dikkat etmeniz gerekenlere. Bazen kekinizi olması gerekenden fazla pişiyor olabilirsiniz. Bu durumlarda kekiniz o hafif nemli dokusunu kaybeder ve kurur. Bu nedenle tariflerde belirtilen sürelerin dışında kekinizi çok da fazla pişirmemenizi öneririz. Kekleri mutlaka oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra dilimleyin. Saklarken kurumaların önüne geçmek için de mutlaka yağlı kağıtlara sararak, buzdolabı poşetlerinin içerisinde buzlukta ya da buzdolabında saklayın. Kekleriniz bu yöntemler sayesinde artık hiç kuru bir kıvamda olmayacak. Şimdiden ellerinize sağlık!