Aman Dikkat: Karbonatla Asla Temizlememeniz Gereken 7 Mühim Yer
12 Haziran 2018Karbonatın temizlik konusunda nasıl en büyük yardımcılarımızdan biri olduğunu defalarca kez söyledik, bıraksan evi tek başına temizleyebilecek karbonatın gücünü kanıtlayan pratik bilgiler vermekten de geri kalmadık.
Ama bu kez belki de daha önemli olan bir konuya, karbonatla asla temizlememeniz gereken yerlere değineceğiz. Evet, karbonat, piyasada bulunan ve içinde çeşit çeşit kimyasal bulunan birçok temizleyiciye göre çok daha masum bir temizlik yardımcısı ve evet, evimizde birçok yeri temizlerken ondan hiç çekinmeden destek alabiliriz ama...
Aşağıda saydığımız yerler hariç!
Aman diyelim, temizlik yapmak isterken araç gereçlerinizin ömrünü kısaltmayın, kendinizi bir anda çok daha masraflı ve zor bir duruma sokmayın.
Karbonat bu, güçlü etkileriyle temizlikten çok daha öteye geçebilir, temizlemek istediğiniz yerlere zarar vermenize de neden olabilir, bizden söylemesi.
Fark etmeden tepkimeye girebilir: Alüminyum araç gereçler
Karbonat, inatçı lekeleri çıkarma konusunda oldukça usta olduğu için dibi tutan tencereleri, tavaları onunla yıkamak, temizlemek isteyebilirsiniz, aslında çok da haklısınız ama söz konusu alüminyumdan yapılmış mutfak araç gereçleriyle asla karbonatla temizlememelisiniz. Neden mi? Çünkü karbonat, alüminyumun üzerinde uzun süre tutulursa tepkimeye girebilir. Bu da oksitlenmeye neden olur. Haliyle mutfak araç gereçlerinizi bir süre sonra kullanamaz hale gelebilirsiniz.
Mutsuz eder: Mermer tezgahlar ve her türlü mermer yüzey
Karbonatın temizlikte en çok kullanılan özelliklerinden biri neredeyse cilde yapılan peeling işlemi gibi pütürlü yapısı sayesinde kirleri kolayca sökmesi, üst yüzeyleri temizleyip hijyen sağlaması. Buraya kadar her şey tamam ama söz konusu mermer tezgahlar ya da mermerden yapılmış herhangi bir eşya ise işler biraz değişiyor. Zira karbonat, mermer yüzeylerde uzun süre tutulduğunda aşındırma etkisi yaratıyor ve bu durum da yüzeylerin kolayca çizilip lekelenmesine, özellikle mermer mutfak tezgahlarında hijyenik olmayan sonuçlara neden oluyor.
O parlaklığı bir daha bulamazsınız: Ahşap dolaplar, eşyalar, mobilyalar
Eğer ahşap mutfak dolaplarınız, pencereleriniz, kapılarınız ya da diğer ev eşyalarınız için karbonat kullanmayı düşünüyorsanız bir kez daha düşünün deriz. Zira karbonatın aşındırıcı etkisini en çok hissettirdiği yerlerden biri de ışıl ışıl cilalarıyla ferahlık veren ahşap mobilyalar.
Çizilebilir, delikleri tıkanabilir: Ütü
Tabanı yanan ya da lekelenen ütüler için en çok kullanılan yöntemlerden biri karbonat olsa da aslında bu pek de doğru bir yöntem sayılmaz. Karbonatı bir miktar suyla macun kıvamına getirip bir bezle ütünün tabanına uyguladığınızda lekelerden kurtulabilirsiniz ancak bu yöntem pek de işinizi kolaylaştırmaz. Zira karbonat hem aşındırıcı etkisi nedeniyle ütü tabanında çizikler meydana getirebilir hem de macun kıvamına gelen ve ütünün tabanına bezle yaydırılan bu karışım ütü tabanlarında bulunan buhar deliklerinin tıkanmasına neden olabilir.
Tıkanan delikler hem ütünüzün ömrünü kısaltır hem de temizliğin ardından yapacağınız ütüleme işlemlerinde ütülediğiniz kıyafetlerin üzerine parça parça dökülerek izler bırakabilir, biz baştan uyarmış olalım.
Kararmasına bile neden olabilir: Gümüş çatal bıçaklar, gümüşten yapılmış her türlü eşya
Mutfaklarda çoğunlukla özel günler için saklanan o gümüş çatal bıçak setleri başta olmak üzere her türlü gümüş araç gereç de karbonattan uzak tutulması gereken malzemelerden. Kısa süreli temizleme işleminde kullanılabilir olsa da karbonat, gümüşle uzun süre temas halinde bırakıldığında da tepkimeye girebiliyor. Bu durum da en başta gümüşleri parlatma etkisi oluştururken zaman içinde gümüşten yapılan bu araç gereçlerin daha hızlı ve daha çok kararmasına neden olabiliyor, bizden söylemesi.
Gümüş olur da altın olmaz mı: Altın kaplamalı araç gereçler
Gümüşte yaşanan durum altından yapılmış araç gereçleriniz için de geçerli desek yanlış olmaz. Zira, böyle hassas ve özel malzemeler karbonatla uzun süre temas halinde olduklarında tahribatlar oluşabiliyor, özellikle karbonatla ovarak silme gibi bir temizlik yöntemi tercih edilirse altın kaplamalı eşyalar hızlıca çizilip lekelenebiliyor.
Erimelerine neden olmayın: Fayanslardaki dolgu malzemeleri
Son olarak, fayansların arasında bulunan ve zamanla toz ve kir gibi nedenlerle kararan dolgu malzemelerini karbonatla beyazlatmamalısınız. Yine suyla macun kıvamına getirilen ve bir fırçayla bu karışımın uygulanmasıyla oluşan bu yöntem fayansların aralarını kısa sürede temizliyor olsa da dolgu malzemesini şiddetli bir şekilde aşındıracağından zaman içinde sizi çok daha mutsuz edecek görüntülerle karşılaşmak zorunda kalabilir, dolgu malzemelerinin zarar görmesine tanıklık edebilirsiniz.