Hıdırellezi Hıdırellez Yapan Kısmet ve Bereket Dolu 15 Gelenek
5 Mayıs 2015İlk çağlardan bu yana Anadolu, Mezopotamya, İran, Balkanlar ve hatta Doğu Akdeniz ülkelerinde baharın gelişini kutlamak, yazın gelişini taçlandırmak için belirlenen ve rivayetlere göre Hızır ve İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluştukları gün olarak bilinen 6 Mayıs yani Hıdırellez, tüm kültürlerde farklı şekillerde kutlanır.
Dertlere şifa veren, dilekleri gerçekleştiren, bolluk ve bereket dağıtan Hızır, inanışa göre 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gecede yer yüzünde insanlar arasında dolaşır. Bunun için Hıdrellez gecesi ve öncesinde hazırlıklar yapılmaya başlanır.
O zaman biz de hazırlıklarımızı yapmaya başlayalım ve Hıdırellez'de neler yapılır, Hıdırellez gelenekleri nelerdir bir bir öğrenelim. Belki bu yıl yastığımızın altına elma kabuğu koyup evleneceğimiz kişiyi görürüz. Maya konulmadan yoğurt tutarsa eve Hızır gelmiş demektir. Söğüt dalının eve sağlık getireceğine inanılır. Buğdayın o yıl eve bolluk ve bereket getireceğine inanılır. Küçük paketler de cüzdanlara konulursa o yıl cüzdanda her zaman para olacağına inanılır. Toplanan otlar bir suya konur ve o suyla Hıdrellez sabahı yüz yıkanır. Bu suyun yüze iyi geldiği söylenir. Yumurta gibi temiz ve sağlam olması için bu yumurtalar çocuklara yedirilir. Hıdrellez yumurtasının güç vereceği düşünülür. Bunun nedeni ise Hıdrellez'de bu kavanozlara ve torbalara bereket dolacağı yönündeki inançtır. Paylaşmanın, yoksullara yardım etmenin daha sonraki dönemlerde bolluk ve bereket getireceğine inanılır. Böylece rüyada kadın ya da erkeğin evleneceği kişiyi gördüğü söylenir. 6 Mayıs gecesinde pişirilir. Eğer evde varsa süt konu komşuyla paylaşılır. Bu sayede hayvanların 1 sene daha bereketli olacağına inanılır. İnanışa göre baltayla korkutulan ağaçlar bir sonraki sene meyve verir. Bu ister bir ev, ister bir araba olsun. Dilekler o gece bir kağıda çizilir. 5 Mayıs gecesi pek çok dileğin kabul olduğuna inanılır. Eğer aynı boyda kesilen iki soğandan bir tanesi uzamışsa balkona koymadan önce dilediğiniz dileğin gerçekleşeceği söylenir. Eğer çöreği alan kuş yakına giderse kız yakına evlenecek, uzağa gidip gözlerden uzaklaşırsa uzak bir memlekete evlenecek demektir.Hıdrellez günü yoğurt çalınır ama maya konulmaz.
Hıdrellez gecesi (5 Mayıs gecesi) evin kapısına söğüt dalı asılır.
Hıdrellez sabahı bir akarsu kenarına çamurdan ev yapılır ve içine buğday konulur.
Hıdrellez sabahı karınca yuvalarından incecik karınca toprağı toplanır ve küçük paketlere konulur.
5 Mayıs günü kırlardan 41 çeşit ot ve küçük temiz taşlar toplanır.
Hıdrellez sabahı kahvaltıda yumurta kaynatılır.
Kuru baklagiller bir torba içinde bahçedeki ağaçlara asılır.
Ya da evdeki bakliyat kavanozlarının ağzı açılır ve beklenir.
Hıdrellez Günü çevredeki açlar doyurulur, yemekler paylaşılır.
5 Mayıs gecesi soyulan elma kabukları yastığın altına konulur.
Hayvanların sütü bol olsun diye o gün evde süt pişirilmez.
Meyve vermeyen ağaçlar Hıdrellez Günü baltayla korkutulur.
5 Mayıs gecesi dilekler bir kağıda çizilir ve gül ağacının altına konulur.
5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gecede iki adet yeşil soğan filizi kesilir ve balkona bırakılır.
Evlenmek isteyen ama bir türlü evlenemeyen kızların başlarının üzerinde yeni kilit açılır.
Bu sayede kısmetlerinin de açılacağı düşünülür.Evlilik çağına gelen genç kız bir tuzlu çöreğin yarısını yer yarısını da duvar üzerine bırakır.
Bonus: Tabii ki 5 Mayıs gecesi Hıdrellez ateşi yakılır ve konu komşu, tüm aileler ateşin üzerinden atlar.
Dilek dileyip ateşin üzerinden atlanılır. Dileklerin gerçekleşeceğine inanılır.