Günlük beslenme düzeniniz içinde taze sebze ve meyvelere ağırlık verin
Kandaki ürit asit miktarının artması ve buna bağlı olarak gelişen, gut hastalığının tetiklenmesine neden olan ürat kristallenmeleri, taze sebze ve meyve tüketildiğinde bir nebze de olsa engellenebiliyor.
Çünkü bu taze yiyecekler, idrarımızın daha alkali olmasını sağlıyor. Ancak dikkat, früktoz kandaki ürik asit oranını yükselttiği için özellikle çok tatlı meyveleri yerken temkinli davranmanız gerekiyor.
Çok yağlı yiyeceklerden olabildiğince uzak durun
Çok yağlı yiyecekler her ne kadar lezzetli olursa olsun, zaten herkes için zararlı, bunu biliyoruz. Söz konusu gut rahatsızlığı olunca durum daha da ciddi bir boyuta geliyor üstelik.
Çünkü vücuda giren aşırı miktarda yağ, böbreklerin ürik asidi vücuttan uzaklaştırması olayını sekteye uğratabiliyor. Bu da tahmin edebileceğiniz gibi kandaki ürik asit miktarının artmasına neden oluyor. Aman diyelim.
Aşırı et tüketiminden kaçının, doktorunuzun tavsiye ettiği miktarı asla aşmayın
Kırmızısından beyazına pek de fark etmeksizin et ve et ürünleri yüksek oranda pürin adlı bir madde içeriyor. Bu madde de gut rahatsızlığı olanların özellikle atak dönemlerinde en çok kaçınması gereken maddelerden oluyor.
Bu nedenle gut rahatsızlığınız şiddetlenirse hemen doktorunuza gitmeniz ve et ve et ürünlerinden olabildiğince uzak durmanız önem taşıyor.
Sakatat yemeyi çok sevseniz de hayatınızdan çıkarmaya bakın
Sakatatlar da tıpkı etle aynı sebepten hayatınızdan çıkarmanız gerekenlerden. Çünkü yukarıda anlattığımız gibi pürin adlı bu madde, özellikle akut atak zamanlarında oldukça zararlı olabiliyor.
Aynı şekilde balık başta olmak üzere deniz ürünlerini tüketirken dikkatli davranın, aşırıya kaçmayın
Balık ve diğer birçok deniz ürünü de pürin açısından zengin olduğundan ve protein içerdiğinden gut rahatsızlığı olanlar için dikkat edilmesi gereken besin grupları arasına giriyor. Siz siz olun, hastalığınızın özellikle atak dönemlerinde bu tür yiyeceklerden uzak durun, sonrasında ise kişiden kişiye elbette farklılık gösterebilir ama 60 gramı geçmeyecek şekilde tüketin.
Konu ile ilgili aklınıza takılanları ise doktorunuza mutlaka başvurun, sizi ve hastalık sürecinizi en iyi bilen insan olarak en doğru cevapları ancak doktorunuzdan alabilirsiniz.
Hazır meyve sularını, aşırı şekerli yiyecekleri hatta balı tüketirken tedbiri eden bırakmayın
Früktoz adlı madde, kandaki ürik asitini artırma konusunda oldukça iddialı. Bu nedenle früktozun çokça bulunduğu şekerli yiyeceklerden uzak durmanız büyük önem taşıyor.
Fazla kilolarınız varsa bir an önce kurtulmak için doktor kontrolünde bir diyete başlayın
Gut rahatsızlığı geçmiş zamanlarda daha çok şişman insanlarda görüldüğü için ve zenginlik şişmanlıkla eş değer tutulduğu için "zenginlerin hastalığı" olarak adlandırılıyormuş. Geçmişten bugüne de daha çok fazla kiloları olan insanlarda oluştuğu belirlenen bu rahatsızlığı sağlıkla atlatabilmek için o kilolardan kurtulmak da önem taşıyor.
Ancak dikkat, doktor kontrolünde dememizin de ciddi bir sebebi var. Çünkü bilinçsizce ve hızlıca verilen kilolar da kandaki ürik asit miktarını artırabilir. Bu nedenle zayıflama sürecini uzun bir zaman dilimine yaymak ve sağlıklı bir beslenme programıyla yapmak önemli.
Bol bol su için
Kanda oluşan kristallenmelerin sebep olduğunu söylediğimiz gut rahatsızlığı süresince, kanda bu kristallenmelerin önüne geçmek için yapabileceğiniz en etkili ve kolay yöntem de gün boyu içtiğiniz su miktarını artırmak ve bol bol su içmek olacaktır.
Alkollü içeceklerden uzak durun
Alkollü içecekler de beslenme düzeniniz açısından yasaklılar listesinde. Çünkü alkolün de vücutta hiperürisemiye, yani kandaki ürik asit miktarının bir anda artmasına neden olduğu biliniyor. Bu da gut hastalığına sahip insanlar için hiç de iyi sonuçlar doğurmuyor.