Yemek.com

Gluten Hakkında Hemen Herkesin Doğru Sandığı 7 Şehir Efsanesi

26 Eylül 2018

Gluten, buğday, arpa, çavdar gibi tahılların içerisinde bulunan iki farklı proteinin suyla birleşmesinden oluşan bir protein.

Makarnadan ekmeğe, kekten kurabiyeye kadar günlük hayatta tükettiğimiz birçok besinde bulunan glutenin ancak bazıları için zehirden farkı yok. Zira çölyak hastalığına sahip kişilerde gluten içeren besin tüketimi, direkt olarak ince bağırsağı tahrip ederken çölyak olmayan gluten intoleransında bağırsaklar hasar görmüyor. Ancak her iki durumda da tek ve kesin bir tedavi şekli var; o da glutensiz diyet.

Ancak zaman içinde restoranların menülerine glutensiz seçenekler eklemesi, marketlerde reyonları glutensiz ürünleri kaplaması sebebiyle bir baktık ki sadece gluten intoleransı olanlar değil birçok kişi glutensiz yaşama geçiş yapıyor.

Peki, beslenmemizin tam orta yerinde yer alan gluteni ne kadar yakından tanıyor, onun hakkında söylenenlerin ne kadarına körü körüne inanıyoruz?

Gelin, hep beraber gluten hakkındaki bu şehir efsanelerinin doğrularını öğrenelim.

Gluteni bırakmak sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar

Eğer çölyak hastası değilseniz ya da gluten intoleransınız yoksa gluteni beslenmenizden çıkarmanın bağırsak sağlığınızı koruyacağına ya da sindirim sisteminizi daha iyi çalışmasını sağlayacağına dair kesin bir kanıt yok. Ayrıca gluteni kestiğinizde daha az lif tüketmeye meyilli olacağınızdan bu sindiriminizle ilgili daha fazla sorun yaşamanıza sebep olabilir.

Gluteni bırakınca kilo verilir

Glutenli besinlerin, makarna, kek, kurabiye gibi genelde kilo aldıran yiyecekler olması insanların aklına gluteni bırakırsam hiçbir şey yapmadan otomatik olarak zayıflarım düşüncesini getiriyor. Unutmayın, glutensiz ürünleri tüketmede aşırıya kaçar, aldığınız kalorilere dikkat etmez, yeterince lifli yiyecek tüketmezseniz glutensiz beslenseniz de kilo alabilirsiniz.

Glutensiz yiyeceklerin hepsi çok sağlıklı

Marketlerde hazır satılan glutensiz yiyeceklerin birçoğunun içindekiler kısmını incelerseniz daha fazla şeker, daha fazla tuz, daha fazla doymuş yağ, daha fala katkı maddesi ihtiva ettiklerini göreceksiniz. Bu yüzden her glutensiz yiyeceğe çok sağlıklı demek doğru olmaz.

Glutensiz hayata geçince daha fazla enerjik olursunuz

Glutensiz yaşamı benimseyen kişilerin bir kısmı gluteni hayatlarından çıkardıktan sonra kendilerini daha enerjik hissettiklerini söylüyorlar. Haklı olabilirler, eğer glutenin yerine daha fazla meyve ve sebze tüketmeye başlamışlarsa... Eğer hayatınızdan gluteni çıkarırken onun yerine kalorisi ve yağ oranı yüksek yiyecekleri koyuyorsanız böyle hissetmeniz pek de mümkün değil.

Gluteni beslenmeden çıkarmak için herkes için çok faydalı

Tekrarlayalım, çölyak hastası değilseniz ya da gluten intoleransınız yoksa ve siz gluteni hayatınızdan çıkarıp yerine glutensiz işlenmiş yiyecekleri alıyorsanız bu sizi daha sağlıklı yapmayacak, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlamayacaktır. Tersine gluten içeren işlenmiş yiyecekleri hayatınızdan uzaklaştırmak sağlığınıza faydası dokunacak bir yöntem olabilir.

Gluten tüketen herkes kanser riskiyle karşı karşıya

Gluteni kanserle direkt bağlayan bir bilimsel araştırma yok. Sadece çölyak hastalığının geç teşhis edildiğinde ince bağırsak kanserine neden olabileceği bilinen bir gerçek. Ancak bu demek değil ki, her ekmek yiyen kişi eninde sonunda kanser olacak. Gluteni kestiğinizde sizi kanserden koruyan vitamin ve minerallerden de vazgeçmiş oluyorsunuz. Bu yüzden gluteni bırakmaya karar verdiğinizde önce mutlaka doktorunuzun tavsiyelerini almalısınız.

Glutensiz diyetler düşük karbonhidratlıdır

Bir yiyeceğin gluten içermemesi onu karbonhidratsız olduğunu göstermez. Zira muzdan pişmiş kinoaya, elmadan nohuta birçok glutensiz gıdada karbonhidrat bulunur. Diğer bir deyişle glutensiz beslenseniz de yediklerinizden karbonhidrat almaya devam edersiniz.