Yemek.com

Orijinaline En Yakın Lezzetiyle: Falafel Yapımının Püf Noktaları

3 Eylül 2021

Orta doğu mutfağında, özellikle Lübnan'da geleneksel lezzetlerden biri olarak falafel karşımıza çıkıyor. İçerisinde et olmamasından ötürü özellikle veganlar ve vejetaryenlerin sıkça tercih ettiği bir tarife dönüştü. Birçok menüde artık falafele rastlayabiliyoruz. Evde de yapması oldukça kolay bir lezzet üstelik. Ancak falafel yapılırken kıvamı bir türlü istenen gibi olmayabiliyor, kızartma aşamasında da içi çiğ kalabiliyor veya piştikten sonra dağılabiliyor. Tüm bunların çözümü var.

Falafel yapımının püf noktaları

Birçoğumuz falafel yapımı için haşlanmış nohutları kullanıyoruz ancak işin aslı çok da öyle değil.

Sıra geldi falafele lezzetini veren malzemelere. Kimyon, karabiber gibi baharatlar falafelin olmazsa olmazı. Özellikle kimyonu bu tarifte bol miktarda kullanabilirsiniz. Sarımsak, kişniş, soğan, maydanoz ve pul biber de mutlaka eklenmeli. Soğanı ilave ederek rendelememeye özen gösterin. Rendeleyecekseniz de fazla suyunu sıkarak harca ilave edin. Tüm bu ek malzemeleri hazırladıktan sonra nohut ve kullanacaksanız baklayı robota alın ve güzelce çekin. Hafif ufalanınca içerisine baharatları, tuzu ve diğer malzemeleri ilave ederek birkaç kez daha çalıştırıp çekin. Malzemeleri çekmekte çok zorlanırsanız içerisine mutlaka birkaç yemeği kaşığı su ya da zeytinyağı ilave edin. O şekilde daha kolay karışacaktır.

Tüm malzemeler iyice karıştıktan sonra harcı bir kaba alın ve bu aşamada içerisine un ve karbonat ilave edin. Karbonat eklemek falafelin önemli püf noktalarından. Falafel kızarırken yağ çekmesini engeller ve kıvamı çok daha nefis olur. Harca çok fazla un ilave etmemeye de özen gösterin. Ardından harçtan cevizden biraz daha büyük toplar hazırlayarak bir tabağa dizin.

Yine geldik bir diğer önemli aşamaya. Falafelleri porsiyonladıktan sonra buzdolabında dinlendirin ve iyice soğutun. Bu şekilde daha rahat ve güzel şekilde kızaracaklardır. Falafeller dinlendikten sonra derin bir tavaya yağı alıp çok iyi bir şekilde kızdırın. Ardından hazırladığınız falafelleri yağa atıp arkalı önlü kızartın. Pişen falafellerinizi kevgir yardımıyla fazla yağını süzdürerek alın.

Pişen falafellerinizi servis edin. Dilerseniz falafellerinizi porsiyonladıktan sonra biraz soğutup ardından buzdolabı poşetlerine koyabilir, buzlukta da saklayabilirsiniz. Kızartmadan bir süre önce çıkarıp biraz çözdürerek dikkatli bir şekilde pişirebilirsiniz. İşte falafelleriniz hazır!