Mutfakta Etoburluğa Yeni Başlayanlar İçin 9 Et Pişirme Tekniği
23 Aralık 2015İsterseniz en güvendiğiniz kasaptan en pahalı eti satın alıp, en güzel şekilde marine edin. Eti doğru pişirmezseniz geri kalan hiçbir şey öğününüzü kurtarmaya yetmeyecektir. Genel olarak hepimizin alışkın olduğu ve damak tadına uygun bulduğu az, orta ya da çok pişmiş gibi bir pişirme tercihi olsa da bir taraftan etin pirzola mı bonfile mi olduğu gibi detaylar da pişirme yöntemini ve tercihini doğrudan etkiliyor. Hangi yöntemle pişirirseniz pişirin etin lezzetli olması için öncelikle yağlı olması gerekiyor. Kemikli olması ve kemiğiyle birlikte pişmesi yine ete lezzet kazandıran değerler.
Haşlama tarifi
Kulağa pek gurme gelmese de sonucu oldukça başarılı olan pişirme tiplerinden biri: Haşlama. Haşlama, etin aromasını koruması ve besin değerini kaybetmemesi açısından çok sık kullanılan bir yöntem.
Haşlandığında daha kolay sindirilen et, tencere içindeki kaynamış suya atılır ve düşük ısıda bir süre kaynatılır. Eğer ısı çok yüksek olursa et sertleşebilir. Özellikle içine patates, havuç ve soğan atılan haşlanmış tavuk suyunu kim sevmez?
Kızartma tarifi
Eti kızartarak pişirme, yağ içinde gerçekleştiğinden dolayı sağlık için pek de iyi bir alternatif değil. Kendi içinde derin yağda kızartma ve az yağda kızartma olarak iki gruba ayrılan bu işlemde kullanılacak olan yağ, berrak, nötr, tortusuz ve hafif olmalıdır.?Kızartma için en uygun derece, 200-250 derece arasıdır.
Sote kavurma tarifi
Aceleniz mi var? İhtiyacınız olan pişirme yöntemi sote. Küçük ve ince parçalanmış etler, yapışmaz bir tavada yağ ilave etmeden pişirilebilir. Siz yine de işinizi garantiye almak isterseniz bir tatlı kaşığı yağ kullanabilirsiniz. Besinlerin çabucak pişirilmesi için sıklıkla kullanılan bir yöntemdir sote kavurma. Tahta bir kaşık yardımıyla sürekli karıştırmanız gereken et, besin ögelerini korur ve kısa sürede pişer.
Ağır ateşte pişirme tarifi
Ete hiç sıvı eklemeden ya da çok az ekleyerek kendi suyunu salarak ağır ağır pişirebilirsiniz. Bu işlem biraz uzun sürse de lezzeti açısından beklemeye değer! Özellikle kuzu incik ya da güveç yemeklerinde uzun saatler pişirilen et, hem yumuşaklığından hem de lezzetinden ödün vermez.
Izgara tarifi
Izgara yöntemi ile eti direkt ısıya maruz bırakarak her tarafının eşit pişirilmesini sağlayabilirsiniz. Her iki tarafın da piştiğinden emin olmak için eti çift taraflı olarak 3–5 dakika pişirin. Eğer mangal yapıyorsanız etin kömürle kesinlikle temas ettirilmemesi gerektiğini unutmayın.
Fırınlama tarifi
Fırını önceden 150-200 derece arasında ısıtıp, etinizin çok kızarmasını istemiyorsanız üstünü kapatıp, iyi kızarması için de üzerini açıp pişirebilirsiniz. Etinizi fırında pişirmenin avantajı, ekstra yağ koymanıza gerek olmamasıdır. Böylece hem sağlıklı beslenir hem de daha telaşsız pişirebilirsiniz.
Rosto tarifi
Rosto yapmak, eti orta sıcaklıkta, sık sık yağlayarak fakat sıvı eklemeden ve üstü açık olacak şekilde pişirme yöntemidir. Fırına konan et düşük sıcaklıkta ve yağda, üstü kapalı olarak pişirilir. Pek annelerimizin tarzı olmayan bir teknik olsa da bilmek lazım.
Poşe tarifi
Etin besin değerini korumak için iyi bir yöntem olan poşe, nemli-ıslak pişirme tekniği olarak da biliniyor. Etin kısmen suda ve kısmen buharda pişmesi anlamına gelen yöntem, çılbır gibi yemeklerin yapımıyla benzeşir.
Glaze yöntemi tarifi
Bu teknik, Türk mutfağında çok olmasa da dünya mutfaklarında kullanılan önemli bir pişirme yöntemi. Etin dışının; pişme suyu ile kaplanmasına denen bu yöntem sayesinde et hem lezzetini hem de vitaminini korur. "Eti glaze ettim" cümle içinde kullanınca sizi mutfağınızın Michelin yıldızlı şefi gibi hissettirebilir.