8 Maddede Erkekler İçin Mutfağa Giriş Rehberi
4 Eylül 2014Açılın, mutfakta adam var!
Evin en az girdiğin odasında hayal et kendini. Evde yalnız başına olduğun yetmiyormuş gibi, sana tüm dünyada yapayalnız hissettiren, kabuslar gördüren o dört duvar arasında: Mutfakta!
Bugün kabuslardan uyanmak için güzel bir gün. Günaydın! Mutfak da aslında öyle düşündüğün gibi bir yer değil. Tanısan seversin. Cidden bak!
Sana cenneti vaat etmiyorum şimdilik. Ama hazır çorbaları az suyla pişirip, “şahane makarna sosları” yaptığını iddia eden o gevşek arkadaşına ortamlarda iyi bir ders vermekle başlayabiliriz. Hem de çok kısa süre içinde!
Yemek kitapları altında boğulmak yok, daha ikinci dakikada suşi yapmaya başlamak ya da "Kestane mantarı yatağında, usulca 18 saat pişip kulağına sevgi sözcükleri fısıldanmış dana yanağı" tariflerinin içine can yeleksiz atlamak yok. Onlar sonra. Şimdi ucundan bir göz atalım, gerekirse bir arkadaşa bakıp çıkalım!
Bakalım neymiş bizi bu senelerdir kendinden uzak tutmuş, aşkın, tutkunun çıkış noktası, kalbimize giden yolun anahtarı olduğunu iddia eden oda. İşte karşınızda 8 Maddede Erkekler İçin Mutfağa Giriş Rehberi! Savulun bre!
1) Bıçak Seti
Bıçaksız mutfak olmaz. Kaşar bile kesemezsin. Öte yandan icat edilen yüz binlerce mutfak aleti, aslında bıçakların da yapabileceği sıradan işleri yaparlar. Öyleyse en mühim 6 bıçağımızı tanıyarak ve edinerek başlayalım.
a) Şef bıçağı: Bıçakların en büyüğü. “Ben buradayım” dedirteni. TV’deki şeflerin kırt kırt kırt diye her şeyi hızlıca dilimleyerek şekil yaptığı bıçak. Boyu kadar, genişçe yapısından da tanıyabilirsiniz. Dilimlemek, küp küp doğramak ya da malzemeleri atomlarına ayırmak için ideal.
b) Ekmek bıçağı: Adı yeterince açıklayıcı. Büyük ve tırtırlı bıçaklardan Rambo bıçağı olmayanı.
c) Soyma bıçağı: Meyve sebze doğrama, soyma, ayıklama için ideal. Tam bir cep herkülü. Ufak boyu ve sivri uçlu olana usulca sokulup "Merhaba" diyin.
d) Büyük et bıçağı: Etten başlayarak her şeyi hakkıyla keser. Aynı zamanda ekmeğiniz biraz bayatlar gibi olduğunda, ekmek bıçağınız kalan kuş kadar ekmeği tarumar etmesin diye kullanılır. Zorda kaldığında şef bıçağı da olur. Halı sahaya çağır ona da gelir.
e) Çok amaçlı bıçak: Soyma bıçağından az daha büyük, her yola gelen, sandviç vb. gibi günlük ihtiyaçlarınınız için yolunuza yoldaş olan bıçak.
f) Biftek bıçağı: Masaya et servis ettiğinizde, nispeten küçük boyuna rağmen dişli, tırtıklı yapısıyla göz korkutan bu arkadaşları tercih ediyoruz. Almışken 6 tane alın.
6 tane çokmuş, bana 3 tane seç dersen: Şef, Soyma, Biftek bıçakları. Metin-Ali-Feyyaz gibidir.
2) Kesme tahtası
Ekmeği, eti, domatesi tezgahın üzerinde keserek mutfağa yaşanmışlık katmak istemeyenler için icat edilen, orman mahsüllerinin en delikanlısı. Ortalama bir laptop kadar bir boyutta olsa kafidir. Şimdilik bir tane yeterli; şu anda yaptığım “bulaşık makinesinde yıkamayın” uyarısına uymayıp tahtamızı ortadan çatlattığında bir tane daha alırsın.
3) Tavalar
Artık yiyeceklerimizi kesip biçebildiğimize göre, onları pişirecek aygıtlarımızla tanışalım. Tencereleri sonra alacağız. İlk olarak aşçı dediğimiz insanın zaman içinde kılıç ustası gibi kullanır hale geldiği tavalardan başlıyoruz. Temelde 3 tip tavaya ihtiyacınız var. Teflon olanlarına elinizle bi tıklatınca “doing” diye ses gelenlerinden kaçarsak, asgari kaliteyi elde ederiz.
a) Standart teflon tava: Bütçe varsa bir orta, bir büyük boy, kızartma ve ızgaralardan kreplere uzanan pek çok yemek için lazım
b) Wok tava: Kavurma, saç tava, noodle gibi yemekler için gerekli, çanak anten görünümlü bir arkadaş
c) Sos tavası / Teflon sahan: Mantıya tereyağı, kahvaltıya menemen falan hep bu yumurcağın eseri
4) Saklama Gereçleri
a) Streç Film: Peyniri, sucuğu, domatesi sarmalar. İyi sardınız mıydı, içeri kaymakam gelse almaz.
b) Alüminyum Folyo: Streç filmi koparmaya üşerenlerin yardımına koşar. Fırına da altlık yapar. Buzdolabında içinde ne olduğunu hatırlamadığınız parlak küçük sürprizler bırakmak için birebir.
c) Saklama Kabı: Geçen dondurma almıştın di mi? Kabını attıysan bir dondurma daha yiyeceksin demektir. İlerledikçe bunun fiyaka duran cam olanlarını falan da alacağız, ancak hiçbirinin teknolojisi çikolatlı dondurma kutusunu çok fazla geçemeyecek.
d) Kavanoz: Annemiz civardaysa arayalım onu. Sadece kavanoz için değil, değer bilmek için de. O olmasa bize mutfaktan yemek çıkmazdı. O şu an yanımızda olsa mutfağı kendi başımıza keşfedemezdik. Ayrıca, kavanoz için en iyi kaynaktır anne. Hiçbir kavanozu atmaz.
5) Yağlar
Artık yemeği yapıp saklamak için tüm gerekli malzemeler elimizde olduğuna göre (beyaz eşyamızın olduğunu varsayıyorum) yemeklerimiz için gerekli olacak birkaç hammaddeyle listemizi tamamlayalım. Birincisi tabii ki de yağ.
a) Tereyağı: Fransızlar mutfağın üç sırrını tereyağı, tereyağı ve tereyağı olarak açıklar. Kolay bozulmayan bu arkadaş daima dolapta 1-2 kg kadar olsun derim. Kiloluk silindir paketlerden alınca daha ucuz oluyor hem. Kolesterole dikkat ederek keyfini çıkaralım.
b) Zeytinyağı – Standart: Derin ya da az yağda kızartmalar, ızgaralar, kavurmalar, fırın yemekleri ve daha neler nelere eşlik ettiğini düşünürsek, tüm mutfakların en büyük yancısı bu arkadaş oluyor.
c) Zeytinyağı – Sızma: Aroması daha yoğun olan bu arkadaşı kızartmalardan ziyade soslar ve salatalar ve hatta kahvaltıda ekmek banmak için kullanmanız, damak tadımızın yararına olacaktır.
d) Ayçiçek yağı: Daha sağlıklı olduğu için 10 lt zeytinyağını bitirirken, aynı zamanda 1 lt bundan bitiriyorum. Gel gelelim günü geliyor kendisini hor gördüğünüz zamanı hatırlatıyor. 1lt alın, kenarda dursun.
6) Baharatlar ve aroma vericiler
Sanki bir şeyler eksik dediğin anda eksik olanlar daima bu arkadaşlar oluyor. Mutfakla olan samimiyetimize göre kendilerini tanıyalım. Günü gelince hepsini teker teker tanıyıp birer tarifle taçlandırırız.
a) Olmazsa Olmaz: Tuz, Karabiber, Pul Biber, Kekik, Toz Şeker
b) Öncelikli: Kuru Nane, Toz Kırmızı Biber, Kimyon, Sumak
c) Lan Bi’şeyler Oluyor Galiba: Köri, Tarçın, Kuru Fesleğen, Kabartma Tozu, Vanilya, Karbonat, İsot, Toz Acı Kırmızı Biber, Susam, Çörek Otu, Pudra Şekeri, Esmer Toz Şeker
d) Şovtaym Zamanı: Tarhun, Adaçayı, Rezene, Kakule, Zerdeçal, Hindistan Cevizi, Muskat, Yıldız Anason, Garam Masala, Yenibahar, Beyaz Biber, Karanfil, Çemen Otu, Havlıcan, Toz Zencefil, Toz Sarımsak, Toz Jelatin, Mahlep, Mercanköşk, Zahter, Toz Kişniş, Safran, Demirhindi
7) Soslar
Temel olarak 4 farklı hazır sosa bol bol ihtiyaç duyacağız. Ketçap zaten çoğu dolabın ilk malzemesi. Onu yakın arkadaşları mayonez ve hardal izliyor. Ketçabın katkısız, mayonezin light, hardalın da Dijon olanından tercih edelim. Son olarak elma veya üzüm sirkemizi de aldık mıydı dolapta sadece tek bir hammadde eksik kalıyor. Tahminleri alalım...
8) Ekmek
Temel besin. Yukarıdaki hammaddenin hiçbirisi olmasa da olur. Bir ekmeği paylaşırız icabında. Gluten hassasiyeti söz konusu değilse, tek başına bile çoğu kez afiyetle yenir. Bembeyaz Türk ekmeğinin köşesi, Fransız’ın bageti, Alman’ın tahıllı ekmeği, İtalyan’ın focacciası (fokaçya okuyun) ile başlayıp eğer damağınız alışıksa bence Dünya’daki en büyük lezzet olan Ekşi Maya Ekmeği’ne uzanan büyük bir lezzet yolculuğuna çıkarır.
Ekmek, bıçak, tereyağı. Bu üçüyle her yola çıkılır. Yeter ki isteyin, yeter ki biraz önce kafamızı soktuğumuz mutfak dünyasından korkmadan, derin nefesler eşliğinde katılın bana. Hayat gerçekten şahane burada!
Tarifsiz yemek yazısı da olmaz bizim köyde. Seni eli boş göndermemek lazım, misafirin tabiatına aykırı. İşte sana, biraz marul ve koymak istediğin salata malzemelerine dolu dizgin eşlik edecek, bir seviye yukarıya taşıyacak, hayatta bulabileceğin en pratik ve aynı zamanda en mühim soslardan biri.
Günün Tarifi: Basit Vinegret (Vinaigrette) Sos
Vinegretin (Fr. Vinaigrette) güzelliği basitliğinde yatar. Bir kasede zeytinyağı, sirke ve tuzu çırpar, biraz tuz ve karabiber eklersin ve salatan dile gelir, marul yaprakları şarkılar söyler. Ve yapmak için mutfaktaki en basit malzemeler dışında hiçbir şeye ihtiyaç duymazsın. Salatan artık klasını konuşturmana hazırdır. Hazırsan tarifi burada: Basit Vinaigrette Sos Tarifi
Daha Fazlası:
- Orijinal tarifteki yağı 2 yemek kaşığı arttırıp bir doğranmış arpacık soğanı ve 1 tatlı kaşığı hardal eklersek daha zengin bir vinegret elde ederiz.
- Orijinal tarife 1-2 yemek kaşığı mayonez ya da yoğurt eklersek kremamsı bir vinegretimiz olur.
- Orijinal tarife 1 yemek kaşığı bal, 2 yemek kaşığı taze fesleğen ve 1 diş sarımsak atarsak, yumuşak tarafı da olan kompleks lezzetli bir başka vinegretimiz olur.
- Basit üzüm ya da elma sirkesini balzamik sirke ya da beyaz üzüm sirkesi ile de değiştirebiliriz. Vinegret tekniğini kaptıysanız, malzemeler sizin çeşitli taktikler ve tarifler ortaya koymanızı ve içinizdeki guruyu açığa çıkarmanızı sağlar. Sizin için doğru tadları bulmak için, tekniği öğrenin ve denemekten korkmayın.