Uzun Süre Bayatlamasın, Küflenmesin: 4 Kolay Yöntemle Ekmek Nasıl Saklanır?
20 Ekim 2023Sofralarımızın baş tacı, her yemeğin yanında gözlerin aradığı mis kokulu ekmekler nasıl daha uzun süre sağlıkla saklanır merak ediyorsanız sizi hemen böyle alalım.
İster hazır olarak aldığınız ekmekler olsun, ister evde yaptığınız nefis ev yapımı ekmekleriniz olsun, fark etmez, onları bayatlamadan, küflenmeden daha uzun süre muhafaza etmek için bunları bilmenizde fayda var.
Evdeki hiçbir malzeme ziyan olmasın, hele hele mis gibi ekmekler hiç bozulmasın, son lokmasına kadar afiyetle yensin dedik, ekmek nasıl saklanır, ekmeği buzlukta saklarken nelere dikkat etmelisiniz bir bir anlattık. Buyursunlar...
İçindekiler
-
Ekmek nasıl saklanır?
Ekmeği ihtiyacınıza göre dışarıda ya da buzlukta nasıl saklayabileceğinizi öğrenin, tost ekmeği gibi halihazırda dilimli olarak aldığınız ekmekleri saklamanın en sağlıklı yollarını keşfedin. Ekşi mayalı ekmek gibi ellerinizle de yapabileceğiniz ev yapımı artisan ekmekler için de nefis önerilerimiz var, göz atmayı unutmayın diyor ve hızlıca ekmek saklama yöntemlerini tek tek anlatmaya başlıyoruz.
-
Ekmek dışarıda nasıl saklanır?
Ekmeği birkaç gün içinde tüketiyor ve bu süre içinde en sağlıklı şekilde saklamak istiyorsanız şu adımlara dikkat etmeniz yeterli:
- Ekmeğinizi buzdolabına koymayın. Çünkü bu, sadece daha hızlı bayatlamasına sebep olacaktır. Daha detaylı bilgi almak isteyenleri hemen şöyle alabiliriz: Neden Ekmeklerinizi Asla Buzdolabına Koymamalısınız?
- Ekmeği sadece birkaç gün içinde tüketecekseniz oda sıcaklığında ya da biraz daha serin bir ortamda muhafaza etmeye özen gösterin.
- Ekmeği muhafaza ettiğiniz alanın temiz, kuru, rutubetsiz bir ortam olduğundan emin olun.
- Mümkün olduğunca bütün halde, dilimlemeden saklayın.
- Ekmeği saklamak için plastik poşetler yerine hava almayan ekmek saklama kutularını tercih edin.
- Ekmeklerin hızlıca küflenmesinin önüne geçmek için ekmek kutunuzu ara ara sirkeli bir bezle silin. "Neden?" diyenleri hemen böyle de alabiliriz: Neden Ekmek Saklama Kabını Sirkeyle Silmelisiniz?
- Sirkeli bezle silmek istemiyorsanız ekmek kutusunun bir köşesine tuz ve karbonat koyarak ortamın nemini çekmesini sağlayabilir, bu yöntemle de ekmeğinizin fazla nem yüzünden hızla küflenmesinin önüne geçebilirsiniz.
-
Ekmek buzlukta nasıl saklanır?
Evde bol bol ekmek yapıp ya da bir seferde bolca ekmek alıp bu ekmekleri birkaç ay boyunca yiyebileceğiniz şekilde saklamak istiyorsanız şu adımlara özen göstermelisiniz:
- Ekmekleri önce bir seferde yiyeceğiniz miktarlara bölün. Örneğin bir öğünde tüm ev ahalisi olarak yarım ekmek tüketiyorsanız ekmeği ikiye bölün. Çünkü bir kez dondurup çözdürdüğünüz ekmeği sağlıksız olacağı için yeniden buzluğa koymamalısınız. Bu yüzden mutlaka ekmekleri öncesinde porsiyonların.
- Porsiyonlayın ama dilimlemeyin. Bir önceki maddede ekmeği bir seferde yiyeceğiniz şekilde bölün dedik ama ekmeği olabildiğince bütün halde saklamanız daha iyi olduğundan asla tek tek dilimlemeyin. Eğer "Bir gün içinde 1 ekmeği bitiririz" derseniz bu iki aşamayı doğrudan atlayıp bütün halde saklayın.
- Ardından ekmeklerinizi streç filmle hava almayacak şekilde güzelce sarın.
- Son olarak hem buzluğun kokusu üzerine sinmesin hem de hava ile teması mümkün olduğunca kesilsin diye streçlediğiniz ekmekleri buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere koyun.
- Poşetlerin üzerine mutlaka bu işlemi yaptığınız tarihi not edin ki buzluktan çıkardığınızda üzerinden ne kadar geçtiğini kolayca hesaplayın.
- Tüm işlemler tamamsa ekmekleri buzluğa koyun ve yaklaşık 2-3 ay boyunca güvenle tüketin.
-
Ekşi mayalı ekmek ya da diğer ev yapımı ekmekler nasıl saklanır?
Eğer evde kendi ekmeğinizi kendi ellerinizle hazırlıyorsanız ya da yapısı gereği diğer ekmeklerden biraz daha farklı ekşi mayalı ekmekleri tüketiyorsanız sizi hemen böyle alalım. Ekşi mayalı ekmekleri ve ev yapımı diğer ekmeklerinizi daha uzun süre saklamak içins şu noktalara özen göstermeyi unutmayın:
- Evde yaptığınız ekmekleri sıcakken asla poşetlemeyin, önce mutlaka oda sıcaklığına gelene dek soğutun.
- Soğumasını beklerken üzerini kağıt havlular ya da temiz bezlerle örterek fazla nemden kurtulmasını sağlayabilirsiniz, aklınızda bulunsun.
- Hemen tüketeceğiniz kadarını ayırdıktan sonra kalanını daha uzun süre saklamak üzere ayrı bir yere alın.
- Ekmeklerinizi yine mümkün olduğunca bütün halde tutmaya ve dilimlememeye özen gösterin.
- Ekmeklerinizi pamuk ya da ketenden yapılmış, temiz ve kuru bezlerle güzelce örtün. Elinizde varsa bunun için bez bakliyat torbalarını da kullanabilirsiniz. Bu yöntem sayesinde ekmekleri nemlenip hızlıca küflenmekten koruyabilirsiniz.
- Bez torbalara koyduğunuz ekmekleri en fazla 1 hafta içinde tüketmeyi düşünüyorsanız saklamak için hava almayan ekmek kutularını tercih edin.
- Ekmek kutusunun temiz, kuru ve rutubetsiz olduğundan emin olun, bu ekmek kutusunu çok ışık almayan bir alanda tutun.
- Eğer ekmekleri daha uzun süre saklamak istiyorsanız soğutup bezlerle fazla nemini aldıktan sonra streç filme sarın.
- Ardından hava almayacak şekilde kilitli poşetlere koyun ve buzluğa kaldırın.
-
Tost ekmeği gibi dilimli ekmekler nasıl saklanır?
Ve son olarak gelelim dilimli ekmeklere. Ekmekleri dilimleyerek saklamak pek önerilen bir yöntem olmasa da eğer dondurucudan çıkaracağınız ekmeği birkaç seferde bitiremeyecekseniz, tost ekmeği tüketiyorsanız ya da ekmeğinizi halihazırda dilimli olarak aldıysanız şu adımlara özen gösterebilirsiniz:
- Dilimli ekmekleri tek seferde yiyeceğiniz miktarlarda bölün. Örneğin her gün 4 dilim yeniyorsa ekmeği temiz bir masanın ya da tezgahın üzerine 4'er dilim olacak şekilde üst üste ayırın.
- Ardından ayırdığınız her bir ekmek dilimi bölüğünü ayrı ayrı streç filmle güzelce sarın.
- Eğer elinizde yeterince buzdolabı poşeti ya da kilitli poşet varsa streç filme sarılı ekmek dilimlerinin her birini ayrı ayrı poşetleyin.
- Eğer bu kadar çok poşet kullanmak istemiyorsanız tek bir buzdolabı poşeti ya da kilitli poşetin içine streçlediğiniz ekmek dilimlerini üst üste koyabilirsiniz. Ancak buzluktan her çıkardığınızda hızlı davranmayı ve bütün bir poşeti uzun süre dışarıda bırakmamanız gerektiğini unutmayın.
- Poşetlerin üzerine yine bu işlemi yaptığınız tarihi yazın ve buzluğa güzelce yerleştirin. İşte bu kadar.
-
Bayat ekmek nasıl değerlendirilir?
Ekmek nasıl saklanır adım adım, tüm yöntemlerini anlattık ama elinizde halihazırda bayatlamaya başlamış ekmekler varsa onları da nasıl değerlendirebileceğinizi anlatmak, aklınızda oluşabilecek "Bayat ekmek ile neler yapılabilir?" sorusuna da yanıt vermek isteriz. Hemen aşağıda sizi bayat ekmek ile yapabileceğiniz tarifler bekliyor. Buyurunuz...
-
Bayat ekmek pizzası tarifi
Tarifi için: Bayat ekmek pizzası tarifi
-
Bayat ekmekten yumurtalı ekmek tarifi
Tarifi için: Bayat ekmekten yumurtalı ekmek tarifi
-
Bayat ekmekli elmalı kek tarifi
Tarifi için: Bayat ekmekli elmalı kek tarifi
-
Bayat ekmek tatlısı tarifi
Tarifi için: Bayat ekmek tatlısı tarifi
-
Bayat ekmek tatlısı tarifi
Tarifi için: Bayat ekmek tatlısı tarifi
Şu yazılarımıza da mutlaka göz atın:
Bayat Ekmekleri Değerlendirebileceğiniz 12 Enfes Tarif
Artan Bayat Ekmekleri Değerlendirmenin En Lezzetli Yolu Olacak 14 Pratik Tarif
Bayat Kekleri Enfes Tatlılara Dönüştürmenizi Sağlayacak 9 Farklı Değerlendirme Yöntemi
Tazeliğini ve Lezzetini Bu Sırlarla Korusun: Bayatlamayan Ekmek Nasıl Yapılır?