Yemek.com

Etkilerini Hafifletmek Mümkün: Egzamaya Ne İyi Gelir?

7 Kasım 2018

Çoğunlukla stresin tetiklediği egzama aynı zamanda zayıf bağışıklık sistemi, karaciğer rahatsızlıkları, gıda alerjileri, temizlik ve kozmetik malzemelere olan hassasiyet, ilaçların yan etkileri ve depresyon sebebiyle de meydana gelebiliyor.

Öyleyse gelin "Egzamanın belirtileri nedir?", "Egzamaya ne iyi gelir?" sorularını cevaplayalım.

İçindekiler

  • Egzama nedir, egzama belirtileri nedir?

Egzama, diğer adıyla atopik dermatit, cilt yüzeyinde kuruluk, kızarıklık, kaşıntı ve pullanmaya yol açan kronik bir cilt hastalığı. Çoğu kişinin yanlış bildiği üzere bulaşıcı olmayan egzamanın genetik olarak yatkınlığı olan kişilerde oluşma riskiyse daha fazla. Diğer bir deyişle yakın aile bireylerinde egzama varsa sizde de hayatınızın bir döneminde egzama oluşabilir.

Cildinizde olağan dışı bir görüntü oluştuysa ve bunun egzama olabileceğinden şüpheleniyorsanız bu belirtilerin sizde olup olmadığını kontrol ettikten sonra mutlaka bir dermatologa görünmelisiniz.

  • Cilt yüzeyinde kaşıntı ve tahriş
  • Tahriş nedeniyle ciltte kanama ve yanma
  • Kurumuş, pul pul olmuş ve çatlamış bir cilt
  • Ortaya çıkan içi sıvı dolu kabarcıklar
  • Cildin pürüzlü bir hal alması ve derinin renginin koyulaşması
  • Kızarmış ve iltihaplı bir cilt
  • Egzamaya ne iyi gelir?

Egzama etkilerini hafifletmek, ciltteki kötü görünümden ve kaşıntıdan kurtulmak için aslında kolayca bulunabilen doğal malzemelere şans verebilirsiniz.

  • Yulaf tozu

İltihap ve tahriş önleyici etkiye sahip olan yulaf tozu evde egzama tedavisi için en çok tercih edilen malzemelerden. Kaşıntı ve acıyı azaltmak için küveti ılık suyla doldurun ve içine iki bardak yulaf tozu dökün. Bu suyun içinde 15-20 dakika durduktan sonra çıkın ve iyice kurulanın.

  • Aloe vera

İltihap giderici özelliğe sahip, enfeksiyonları önleyen ve cilt için faydaları say say bitmeyen aloe vera egzama için de birebir. Aloe vera bitkisinin içinden çıkan jeli sıkarak çıkarın ve egzama olan bölgeye sürün. Kurumasını bekleyin ve ardından su ile temizleyin. Haftada 2 kez bu yöntemi uygulayabilirsiniz.

  • Salatalık

İçerdiği bol miktarda su ve iltihap karşıtı özellikleri onu egzama tedavisinin aranan isimlerinden yapıyor. Bunun için dilimlere böldüğünüz salatalığı buz dolu bir kap içinde bir saat bekletin. Ardından suyu süzerek salatalık dilimlerini egzama olan bölgeye uygulayın.

  • Beyaz dut

Dut kurusu kullanarak hazırlayacağınız bu kür de ciltteki yanmayı ve kaşıntıyı azaltacaktır. 1 avuç dut kurusunu 5 dakika boyunca su içinde kaynatın. Su ılıdıktan sonra egzama olan ellerinizi, bacaklarınızı bu su içinde 10 dakika bekletin. 3-4 kullanım sonunda sonuçları fark etmeye başlayacaksınız.

  • Papatya

Kızarıklıkları, şişmeyi, kaşıntıyı azaltmak için papatyadan da yardım alabilirsiniz. Bir yemek kaşığı kadar papatyayı bir bardak su kadar su içinde kaynatın ve çay gibi demleyin. 15 dakika demlendikten sonra suyu süzün ve içine temiz bir bez batırarak egzama olan bölgelere uygulayın.

  • Zerdeçal

Faydaları say say bitmeyen zerdeçalın içinde yer alan kürkimin, iltihap ve bakteri önleyici özelliğe sahip. Bundan faydalanmak için yarım çay kaşığı zerdeçala macun kıvamına gelene kadar süt ekleyin. Bu macunu kaşıntı ve kızarıklıklar olan bölgelere günde 2 kez sürebilirsiniz.

Önemli not: Ciddi bir cilt sorunu olan egzama için öncelikle doktora danışmalı ve tıbbi yardım almalısınız. Hassas olan cildinizde farklı alerjik reaksiyonlar oluşturma ihtimaline karşı bu doğal çözümleri kullanmadan önce de mutlaka doktorunuza danışmalı ve onun onayıyla kullanmaya başlamamalısınız. Aman diyelim.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Cilt doktoruna danışmadan hiçbir yöntemi uygulamamalısınız.