Afiyetle, en taze ve lezzetli haliyle yediğiniz meyvelerin çekirdeklerini çöpe atmamanız, değerlendirmeniz gerektiğini daha önce söylemiş, meyve çekirdeklerini değerlendirmenin farklı ve kullanışlı yöntemlerini şurada bir bir sıralamıştık, hatırlarsınız. Bu kez sıra bahçesi olanlar ve bitki yetiştirmeyi sevenlerde! Bu kez kiraz çekirdeklerini değerlendirmenin en yeşil, en verimli yolunu anlatacağız. Evet, çekirdekten kiraz yetiştirmekten söz ediyoruz!
Siz de bahçe işleriyle uğraşmayı seviyor, yediğiniz her bir meyvenin çekirdeğini nasıl verimli hale getirebileceğinizi merak ediyorsanız kiraz çekirdekleri nasıl çimlendirilir öğrenmenizin zamanı gelmiş demektir.
O sert kabuğunun altında enfes tatlar ve yemyeşil bir dünya gizli kiraz çekirdeklerinizi bir kenarda hızlıca toplayın, sakın çöpe atmayın. Kalanı içinse sizi hemen aşağıya doğru alalım.
Çekirdekten kiraz nasıl yetiştirilir: Kiraz çekirdeği çimlendirmenin hızlı yolu
Kiraz çekirdeklerini hızlıca çimlendirebilmek için aşağıdaki adımları izlemeniz yeterli olacaktır. Ancak uyarmadan geçmeyelim: Bu süreç tohumun cinsinden tutun da sağladığınız ortam şartlarına (Oda sıcaklığı, ışık vb.) değişiklik gösterecektir.
Kirazları yiyip çekirdeklerini güzelce biriktirin.
Ardından her bir çekirdeği güzelce yıkayıp üzerindeki kalıntılatı temizleyin ve kurumaya bırakın.
En az 4-5 gün kurumasını bekledikten sonra çekirdekleri sert kabuklarından kurtarmak için bir pense yardımıyla üzerine çentikler atın ve sert kabuğun ayrılmasını sağlayın. (Sert kabuk embriyoya suyun gitmesini engellediğinden kırmadan yaparsanız çimlenmesini sağlayamama ihtimaliniz çok yüksek olacaktır.)
Sert kabuğu ayırırken içindeki tohuma zarar vermemeye özen gösterin.
Çentikler attığınız kabukları ayırabiliyorsanız dikkatlice ayırın ve iç kısımdaki tohumlara ulaşın. (Tamamen ayıramıyorsanız bir kısmı kabuklu kalacak şekilde de değerlendirebilirsiniz)
Ardından ortaya çıkardığınız bu tohumları temiz bir kağıt havlunun üzerine dizin. Kağıt havluyu katlayarak tohumların içinde kalmasını sağlayın.
İçinde tohumlar dizili bu kağıt havluyu içinde temiz su bulunan bir sprey şişesiyle güzelce ıslatın. (Her yerinin tamamen ıslandığından emin olun)
Bu ıslak kağıt havluyu bir buzdolabı poşetinin içine yerleştirin ve buzdolabına koyun.
Buzdolabında en az 1 hafta bekletin.
Bekletme süresi bitince, bir saksının içine torf bakımından zengin toprağı güzelce aktarın.
Buzdolabından çıkardığınız tohumları sivri kısımları aşağı gelecek şekilde aralıklarla toprağın üzerine ekin. (Çok derine ekmemeye özen gösterin, tohumlar hava alacak şekilde kalmalı)
Ekimin ardından toprağı güzelce sulayın ve saksının üzerine bir poşet geçirerek sera etkisi oluşturun.
Poşetin üzerine bitkinin hava alabileceği delikler açmayı unutmayın. (Bir kürdan yardımıyla poşetin üzerine birçok deliği kısa sürede açabilirsiniz)
Bu şekilde çimlenmeye bıraktığınız bitkinizin yaklaşık 1 hafta içinde hareketlenmeye başladığını, bir süre sonra yeşillenip çimlendiğini fark edeceksiniz.
Bu çimlenme süresi yukarıda da söylediğimiz gibi tohum cinsinden ortam şartlarına göre değişkenlik gösterecektir ancak 1 ay içinde bolca yeşil yapraklar görmeye başlamanız olağan.
Bitkiniz saksıda uzamaya ve yapraklanmaya başladıktan bir süre sonra saksıya sığmamaya başladığında her bir bitkiyi köklerine zarar vermeyecek şekilde ayrı saksılara ya da bahçeye ekebilirsiniz.
Çekirdekten kiraz yetiştirirken bilinmesi gerekenler nelerdir?
Eğer çekirdekten kiraz yetiştirmek istiyorsanız bunları da bilmenizde fayda var:
Her tohum ne yazık ki verimli olmadığından eğer çekirdekten kiraz yetiştirmek istiyorsanız güvendiğiniz üreticilerden verimli ve sağlıklı çekirdekler/tohumlar ya da kirazlar temin etmelisiniz.
Bitkinizi çimlendirirken soğuk katlama aşamasını atlamamalısınız.
Bitkinizin çimlenmesinin mutlaka meyve alabileceğiniz anlamına gelmediğini aklınızda bulundurmalısınız.
Kiraz bitkisinin nemli toprakları sevdiğini unutmamalı, tüm yetiştirme süreciniz boyunca toprağının kurumasına izin vermeden düzenli olarak sulamasını yapmalısınız.
Bitkiniz büyüdükten sonra ziraat mühendislerinden ya da üreticilerden destek alarak aşılama dönemiyle ilgili gerekli bilgileri ve hizmetleri edinebileceğinizi unutmamalısınız.