Ne Olursa Olsun Buzdolabında Saklanmaması Gereken Yiyecekler
11 Temmuz 2014Bu toprakların ucu prize çıkan cihazlar arasında en çok sevdiği açık ara buzdolabıdır. Özellikle anneler, içerisinde yenmeyecek şeyler de olmak üzere ne bulurlarsa buzdolabına koyma eğilimindedirler.
Şaka bir yana bizde nimet kutsal olduğu için ve mümkün mertebe israftan kaçınmaya çalıştığımız için naif bir tutumdur bu. Ancak bazı yiyecekleri dışarıda kalmak daha mutlu eder, bazıları buzdolabını hiç sevmez.
Velhasıl komşular buzdolabında saklanmaması gereken yiyecekler listemizi veriyoruz, daha büyük bir buzdolabı almaya gerek yok diyoruz. Eldekini rahatlatıyoruz.
-
Kahve
Buzdolabının kondenzasyon yeteneği (gaz halindeki bir maddenin soğuyup sıvı haline geçmesi) kahve ve kahve çekirdeğine hiç iyi gelmediği için buzdolabından uzak tutulasıdır. Zaten kahve de sıcak sever.
-
Domates
"Ama sıcakta pörsür" dediğinizi duyar gibiyiz. O yüzden alın domatesi, koyun kilere. Dokusunun ve tadının değişmesine izin vermeyin.
-
Sarımsak
Sarımsak, kuru ve serin ortamlarda 3 ay boyunca kimseye zararı olmadan usul usul bekler. Buzdolabındayken etrafında dolaşan hava antisarımsak etkisi yapar.
-
Soğan
Soğan da sarımsak gibi buzdolabında zarar gören yiyeceklerden. Hatta soğanın ömrü buzdolabındayken sarımsağa göre daha kısa.
-
Ekmek
Ekmeği buzdolabına koymayın. Tabii iki üç gün sonra yapacağınız köfte için saklamıyorsanız.
-
Patates
Kiler dediğimiz o evin karanlık tarafı patatesi saklamak için var. Zira verdiği kilolara yandığımız patates buzdolabında kumlanıyor ve tadını kaybediyor.
-
Çikolata
Şekerli yiyecekleri buzdolabında uzak tutun. Her birinin ya formu ya da lezzeti buzdolabında zarar görür. Bal akışkanlığını yitirir, reçel donabilir, çikolatanın tadı hak getirir.
-
Fesleğen
Aslında ince yapraklı ve kokulu yeşilliklerin her biri buzdolabında tadı ve kokusu da kaybeder.
-
Muz
Muz buzdolabına konulduğunda kararır ve geriye yalnızca keklerde falan kullanılabilecek muz esansı kalır.