Yemek.com

Tüm Yıl Afiyetle Yemek Mümkün: 4 Kolay Adımda Brokoli Buzlukta Nasıl Saklanır?

12 Şubat 2020

Kış güzeli brokoliyle şif dolu çorbalar, bol limonlu nefis salatalar, hatta ana yemek olarak değerlendirebildiğimiz nice yemekler hazırlıyoruz ama ne yazık ki her sebze gibi onun da mevsimi bitiyor, yılın geri kalanında onun faydalarından, lezzetinden yararlanmak pek mümkün olmuyor.

En azından bugüne dek birçoğumuz için durum böyleydi ama brokoli buzlukta nasıl saklanır, besin değerlerini ve rengini kaybetmeden nasıl 12 ay boyunca tüketmek mümkün olur öğrendiğinizde işler değişecek.

Hazır hala tazelerini bulabiliyorken brokolilerimizi alalım ve onları derin dondurucuda saklama yöntemlerini birlikte uygulamaya başlayalım.

1. adım: Brokoliyi küçük parçalara ayırıp güzelce yıkayın

Brokolileri buzlukta saklamadan önce tabii ki güzelce yıkamanız gerekiyor. Brokoliyi gerçekten temizleyebilmek için sadece akan suyun altında durulamak da yeterli değil tabii. Bu nedenle brokoliyi önce bütün haldeyken akan suyun altında yıkayın. Ardından bir bıçak yardımıyla küçük parçalara ayırın. Küçük parçalara ayırdığınız brokolileri, tuzlu su, karbonatlı su ya da beyaz sirkeli suyun için içinde bir süre bekletin. Son olarak yeniden akan suyun altında durulayın. Böylece brokolinin üzerindeki kir ve tozlardan büyük ölçüde kurtulursunuz.

2. adım: Brokoli parçalarını önce kaynar suya, ardından buzlu suya koyarak şoklama işlemi uygulayın

Tamamen temizlendiğinden emin olduğunuz brokolileri buzluğa atmadan önce şoklama işleminden geçirmeniz gerekiyor. Böylece brokoliler hem besin değerlerini ve renklerini kaybetmiyor hem daha uzun süre dayanıyor hem de buzlukta koku yapmıyor.

Şoklama işlemi için geniş bir tencerede su kaynatın, tencerenin hemen yanına da içi buz ve su dolu geniş bir kap koyun. Brokolileri önce kaynar suya atıp 2 dakika bekleyin ve 2 dakikanın sonunda bir el kevgiri yardımıyla hızlıca hepsini çıkarıp hemen buzlu su dolu kabın içine atın. Buzlu suyun içinde de 2-3 dakika bekletip sıcağını atmasını sağlayın ve buzlu sudan da çıkarın.

3. adım: Brokoli parçalarının tamamen kurumasını bekleyin

Derin dondurucuya atmadan önce buzlu sudan çıkardığınız brokolilerin tamamen kuruduğundan emin olmanız önemli. Aksi halde üzerinde kalan su, brokolilerin buzlukta daha kısa sürede bozulmasına, çürümesine, koku yapmasına neden olabilir.

Bu nedenle kevgir yardımıyla buzlu sudan çıkardığınız brokoli parçalarını temiz bir havlu ya da kağıt havluların üzerine yayın ve oda sıcaklığında bu şekilde bekleterek kurumalarını bekleyin.

4. adım: Son olarak buzdolabı poşetlerine pay edip dondurucuda yaklaşık 1 yıl güvenle saklayın

Şokladığınız ve tamamen kuruduğundan emin olduğunuz brokolileri buzdolabı poşeti ya da kilitli poşetlere pay edin. Poşetlere paylaştırırken bir seferde kullanacağınız miktarlarda pay etmeye özen gösterin. Çünkü buzluktan bir kez çıkardığınız ürünü yeniden buzluğa atmanız doğru olmayacaktır, unutmayın.

Ardından poşetlerin ağzını içeride hava kalmayacak ve hava almayacak şekilde sıkıca kapatın. Üzerine buzluğa attığınız tarihi not etmeyi de unutmayın. Böylece buzluktan çıkarıp kullanmak istediğinizde üzerinden ne kadar süre geçtiğini kolayca kontrol edebilirsiniz.

Normal şartlar altında buzluğa bu şekilde koyduğunuz brokolileri 12 ay boyunca güvenle kullanabilirsiniz. Ancak buzluğunuzun bozulmadığından, elektriklerin kesilmediğinden emin olmalısınız. Böyle bir sorun yaşadığınızda brokolilerin kullanım süresi elbette kısalmış olacaktır.