Yemek.com

Kırmızı Olsun, Hiç Şekerlenmesin: Tüm Püf Noktalarıyla Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?

25 Ocak 2018

Ayva mevsimi geldi!

Tüm sene boyunca beklenen en özel meyvelerden biri olan güzelim ayvalar, takvim yaprakları sonbahar-kış aylarını göstermeye başladığında tezgahların en baş köşesindeki yerlerini alıyor. Özellikle kerevize çok yakışıyor, kek, tart gibi farklı tatlıların içinde adeta bir şahesere dönüşebiliyor. Öyle bir tatlısı var ki, diğer tatlılar ayva tatlısının önünde küçük çaplı kıskançlık krizlerine dahi giriyorlardır bizce.

Ayvanın en çok sevilen, yemelere doyum olmayan hali reçel olmuş hali. Ancak mevsimi kısacık olan bu meyveyi, tüm yıl keyifle tüketmek isterken başımıza birçok sorun gelebiliyor. Şekeri fazla kaçıyor, kıvamı tam olmuyor. Rengi sarı kalabiliyor, şekerleniyor... Bu sorunları yaşamadan mükemmel ayva reçelleri yapmak aslında mümkün.

Alın ayvaları elinize, muhteşem reçeller yapmaya gidiyoruz!

  • Ayva reçeli nasıl yapılır?

Önce ayvalarımızı seçerek başlayalım. Marketlerde ya da manav tezgahlarında genellikle eşme, limon ve ekmek ayvası gibi türlere denk gelirsiniz. Bu türlerden özellikle eşme ayvası sulu ve mayhoş bir lezzeti oluşuyla reçel yapımına uygun. Ayvaları seçtiysek sıra geldi yapım aşamasına. Ayvaların varsa çürük yerlerini keskin bir bıçak yardımıyla çıkarın. Soyacak ya da düz bir keskin bıçak yardımıyla (bizim önerimiz soyacakla soymanızdan yana) ayvalarınızı güzelce soyun. Ayvalarınız bu soyma işlemi sırasında biraz kararabilir. Endişe etmeyin. Bu kararmanın önüne geçmek için limonlu suyun içinde bekletebilirsiniz.

Ardından kesme tahtasının üzerine ayvalarınızı alın. Elinizle, tahta kullanmadan da bu işlemi yapabilirsiniz ancak böylesi daha risksiz olacaktır. Ayvaları ortadan ikiye bölün. Çekirdek kısımlarını bir kenara ayırın. Küp küp, dilim dilim doğrayın ya da rendeleyin. Dilerseniz soyacak yardımıyla da ince şeritler elde edebilirsiniz. Bizim önerimiz küçük küpler halinde doğramanızdan yana.

Doğradığınız ayvaları bir tencereye aktarın suyu ve ayva çekirdeklerini ilave edin ve hafif yumuşayana kadar pişirin. Daha sonra sihirli malzemelerini bir bir üzerine eklemeye başlayın. Dikkat etmeniz gereken bir noktayı daha ekleyelim. Kullandığınız ayva miktarı kadar içine şeker eklemenizde fayda var. Biliyoruz, bazılarınız az şekerli seviyor bu lezzeti. Ama tam kıvamında olması için doğru ölçülerde şeker kullanmak önemli. 1,5 kg ayva kullanıyorsanız buna 1 kg kadar şeker kullanmanız gerek. Bu şekilde hafif ağdalı nefis bir kıvama kavuşuyor.

Tarçın ve karanfil... Ayva reçelinin iki muhteşem baharatı. Ayvaların üzerine şekerle beraber onları da ekleyin. Kısık ateşte ağır ağır pişirmeye başlayın. Ayvalar iyice yumuşayıp rengi koyulaşmaya başladığında da limon suyunu buyur edin. Ardından ocaktan alın ve soğumaya bırakın! İçinden çekirdekleri ve baharatları çıkarmayı da ihmal etmeyin. Şimdi kavanozlama ve onu afiyetle tüketme zamanı.

Ayva reçeli tarifimizi de sizin için şöyle bırakalım: Ayva reçeli tarifi

  • Ayva reçeli nasıl kırmızı olur? Ayva reçelinin şekerlenmemesi için ne yapmalı?

İşin sırrı bolca ayva çekirdeği kullanmakta saklı aslında. Elinizi bu konuda hiç korkak alıştırmayın. 1 kilo ayva için en az 10 adet ayva çekirdeği kullanın. Ayvanız ne kadar tazeyse çekirdekleri de ayvaya o kadar renk verecektir. Ayva çekirdeklerinin kıvam artırıcı özelliği bulunması nedeniyle kıvamları da şahane olacaktır. Baktınız ayvanız bir türlü renk vermiyor; bu aşamada devreye vişne, nar, kızılcık ya da kurutulmuş veya taze kuşburnu ilave edin. Özellikle içine ilave edeceğiniz kuşburnu lezzetini güzelleştirirken tadını da güzelleştirir. Diğer meyvelerden yardım almak tadını biraz farklılaştırabilir. Aklınızda bulunsun.

Sulanmaması için ağzı sıkıca kapalı bir kavanozda dsaklanmalı. İçine ıslak kaşık sokulmamalı ve serin bir ortamda muhafaza edilmeli. Şekerlenmesini önlemek için de yapım aşaması sırasında içine limon suyu ilave etmek şart. Şimdi tadıyla, rengiyle ve kıvamıyla herkesi kendine hayran bırakacak reçeller hazırlama zamanı!