Yemek.com

Vücudu Toksinlerden Temizlerken Zayıflamaya da Yardımcı Olan Lezzetli İçecek: Aronya Çayı

17 Şubat 2021

Adını hiç duymadığınız veya az da olsa duyduğunuz ama hakkında pek bilgi sahibi olamadığınız, belki aktarda karşınıza çıkan ama cesaret edip alamadığınız doğal lezzetlerden birini, aronya çayını tüm yönleriyle masaya yatırıyoruz bugün!

Kendisi son yıllarda ülkemizde tanınır hale gelmeye başladı, içerdiği yüksek oranda antioksidan sayesinde "süper meyve" olarak anılan bir meyveden hazırlandığı için kısa sürede ilgi odağı haline geldi. Ama tabii ki böyle "süper" bir meyveyi ve ondan hazırlanan çayı böyle kısaca tanımak olmaz, denemek isteyenler için aronya çayının faydalarını ve nasıl yapıldığını da anlatalım istedik, olası yan etkilerine de dikkat çekmeden geçmedik.

Başta bitki çayı severler ve doğal beslenmeye özen gösterenler olmak üzere aronya çayını merak edenleri hemen aşağıya doğru alalım.

İçindekiler

  • Aronya nedir?

Genel olarak "chokeberry" adıyla bilinen, halk arasında kuş kirazı, avcı üzümü gibi farklı isimlerle de anılan bir bitki aronya. Bu bitkinin gün geçtikçe popüler hale gelmesinin sebebiyse aynı isimle anılan meyveleri ve bu meyvelerin içeriğinde bulunan birbirinden yararlı maddeler. Özellikle antioksidan bakımından çok güçlü olduğu için aronya tüm dünyada "süper meyve" olarak anılan bir lezzet üstelik.

Ana vatanı Kuzey Amerika olan aronya bitkisi, ülkemizde de Bolu başta olmak üzere özellikle Karadeniz Bölgesi'nde yetişme imkanı bulabiliyor. Ancak dünya üzerinde birçok çeşidi bulunduğundan mutlaka alanında uzman kişiler tarafından tespit edilmesi ve toplanması gerekiyor. Aksi halde zehirli türlerine de denk gelmek mümkün, aklınızda bulunsun diyelim ve uyarımızın ardından bu güzeller güzeli meyvelerden elde edilen aronya çayı ne işe yarıyor anlatmaya başlayalım.

  • Aronya meyvesinin ve aronya çayının faydaları nelerdir?

Aronya meyvesi ve aronya çayının faydaları saymakla bitmiyor desek yeri aslında. En yaygın olarak bilinen faydalarını hemen sıralayalım:

  • Çok güçlü antioksidan özellikler taşıdığından vücut direncini artırıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
  • Vücudu toksinlerden, yani zararlı ve yabancı maddelerden temizlerken kan dolaşımının da sağlıklı bir şekilde sürmesine destek oluyor.
  • Bu özelliği sayesinde damar tıkanıklığı, kalp krizi gibi çeşitli kalp ve damar rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltıyor.
  • Kanın damarlardaki akışını sağlıklı bir şekilde devam ettirdiğinden tansiyon sorunu yaşayanlara da yardımcı oluyor. Özellikle yüksek tansiyon riskini azalttığı biliniyor.
  • Aynı şekilde yüksek kolesterol probleminde de vücudun yanında yer alıyor, olumlu etkileri bulunuyor.
  • Aronya meyvesi ve çayı karaciğerin de temizlenmesine destek oluyor, fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine destek oluyor.
  • Sindirim sisteminin de sağlıkla çalışmasına destek olan aronya meyvesi, özellikle hazımsızlık ve şişkinlik gibi sorunlar yaşayanlara yardımcı oluyor.
  • Kabızlık sorununun çözümünde de olumlu etkileri bulunuyor, bağırsakların sağlıkla çalışmaya devam etmesini sağlıyor.
  • Bu etkileri ve içeriğindeki besin lifleri sayesinde zayıflamak isteyenler için de en etkili ve doğal destekçilerden biri olarak görülüyor.
  • Kolajen üretimine katkıda bulunduğundan cilt sağlığı üzerinde de olumlu etkileri bulunuyor, hücrelerin daha hızlı yenilenmesine destek olurken ciltte yaşlanma karşıtı bit etki oluşturuyor.
  • Aronya çayı nasıl yapılır?

Aronya çayının faydalarını öğrenince akıllarda oluşan bir diğer soru "Evde aronya çayı nasıl yapılır?" oluyor, bu sorunun cevabı da hemen aşağıda sizi bekliyor:

Aronya çayını evde, ellerinizle hazırlamak için ihtiyacınız olanlar kurutulmuş ve öğütülmüş halde aronya meyvesi ve su. Kurutulmuş ve öğütülmüş aronya meyvesini güvenilir aktarlardan, doğal ürün satışı yapan online alışveriş sitelerinden temin edebilirsiniz. Ancak mutlaka güvendiğiniz, bildiğiniz yerlerden ve markalardan temin etmeye özen gösterin, tekrar hatırlatmış olalım.

Sadece 2 malzemeyle hazırlanan aronya çayı için öğütülmüş haldeki aronya meyvesini eğer evinizde varsa kapalı haldeki çay demleme süzgecinin içine yerleştirin. Kaynattığınız suyu fincana aktarın ve içine öğütülmüş aronya meyvesini koyup yaklaşık 8-10 dakika demlenmesini bekleyin. Ardından afiyetle içebilirsiniz. 1 fincan çay için 1 çay kaşığı kadar öğütülmüş aronya kullanmanız yeterli olacaktır.

Eğer taze aronya meyvesi bulma şansınız olursa taze meyvelerinin suyunu sıkıp nar suyu, limon suyu gibi yine antioksidan bakımından zengin diğer meyvelerin suyuyla karıştırarak bir meyve suyu şeklinde de tüketebilirsiniz. Özellikle sıcak havalarda bu şekilde tüketildiğinde vücuda sadece fayda sağlamakla kalmadığını ve damakta nefis bir ferahlık bıraktığını da söyleyelim.

Merak edenler için taze aronya meyvesinden marmelat, reçel gibi lezzetler hazırlanabileceğini, tatlılar başta olmak üzere birçok tarifte süsleme amaçlı da kullanılabileceğini anlatmadan geçmeyelim.

  • Aronya çayının yan etkisi, zararı var mıdır?

Aronya bitkisiyle ilgili bu kadar güzel şeyi öğrendik öğrenmesine ama belki de en önemli nokta yan etkilerini bilmekten geçiyor aslında. Eğer aronya çayını daha önce hiç tüketmediyseniz, denemek istiyorsanız öncesinde bu olası yan etkilerinden ve zararlarından da haberdar olmalısınız. Aronya çayını tüketmeden önce ve tüketirken dikkat etmeniz gerekenler şöyle:

  • Diyabet ve/veya kalp ve damar rahatsızlıkları başta olmak üzere kronik, ciddi bir rahatsızlığınız varsa, düzenli olarak ilaç kullanıyor ya da özel bir perhiz uyguluyorsanız doktorunuza danışmadan asla tüketmemelisiniz.
  • Alerjik bir bünyeniz varsa doktorunuza danışmadan aronya çayı içmemeli ya da meyvesini tüketmemelisiniz.
  • Aynı şekilde hamilelik dönemindeyseniz doktorunuza danışmadan asla aronya çayı tüketmemelisiniz.
  • Eğer tüm bu durumlar sizde yoksa ya da doktorunuz tüketmenizi onayladıysa aşırıya kaçmadan içmeye özen göstermeli, günde 1-2 fincanı aşmamalısınız.
  • Kabızlık probleminin çözümüne destek olduğundan aronya çayını aşırı tüketmeniz durumunda ishal sorunu yaşama ihtimali olduğunu unutmamalısınız.
  • Aronya çayını mümkün olduğunda taze şekilde hazırlayıp içmeniz gerektiğini de unutmamalı, önceden hazırlayıp bekletme yöntemini tercih etmemelisiniz.
Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.