Yemek.com

2 Haftada 8 Kilo Verdiren, Yapması En Keyifli Diyetlerden: Akdeniz Diyeti

5 Nisan 2018

Şu zamana kadar denediğiniz diyetler içerisinde yediklerinizden belki de en çok keyif alacağınız, renkleri ve tarifleriyle sizi çok mutlu edecek, zayıflatırken de eğlendirecek diyetle tanışın. Karşınızda son yıllarda tüm diyetisyenlerin favori diyetlerinden birine dönüşmüş diyetlerden biri duruyor: Akdeniz diyeti!

Kısa bir sürede hem beslenme alışkanlıklarınızın değişmesini sağlayacak hem de sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olacak bu diyetin tüm detaylarını öğrenelim haydi.

Akdeniz diyeti nedir? Akdeniz diyeti nasıl yapılır?

Gelin önce Akdeniz diyeti neymiş ne değilmiş onlara hep birlikte bakalım. Akdeniz diyeti, İtalya ve Yunanistan'da 1960'lardan bu yana uygulanan bir beslenme çeşidi aslında. Med diyeti şeklinde de anılan bu diyet, 1993 yılında Harvard'ın Sağlık Örgütü tarafından incelenmiş ve birçok hastalığın tedavi sürecinde bir beslenme çeşidi olarak önerilmiş. Üstelik ''Akdeniz Diyeti Piramidi'' de oluşturulmuş. Oluşturulan bu piramidin tabanında sebzeler ve meyveler,zeytinyağı ve tahıllar, üzerinde balık ve deniz ürünleri, onun da üzerinde süt ürünleri, ardından tavuk eti ve son sırada ise kırmızı et yer alıyor.

Piramitten de anlayacağınız üzere bu beslenme çeşidinin temelinde Akdeniz mutfağının en sevilen malzemeleri yer alıyor. Zeytinyağı, aromatik otlar, balık ve deniz ürünleri, bakliyatlar, ekmek ve zeytin bu diyette en fazla tüketeceğiniz şeylerin başında. Diğer diyetlerden farklı olarak kırmızı ya da beyaz et değil de balığın tüketimini ön plana çıkarıyor.

Birçok rahatsızlığın önüne geçiyor, hızlı kilo kaybetmenize destek oluyor. Tüm bunların yanında yediklerinizden keyif alarak zayıflamanıza da yardımcı oluyor. Sıkıcı bir diyet değil. Bu diyeti uygulamaya başlamadan önce hayatınızdan mutlaka işlenmiş, rafine şekerli gıdaları, bol baharatlı yiyecekleri, gazlı içecekleri, beyaz ekmek gibi tahıllı olmayan karbonhidratları çıkarmış olmanız gerekiyor. Bunlardan tüm diyet boyunca da uzak durmanız şart.

Akdeniz diyetinde neler tüketilir? Neler tüketilmez?

''Akdeniz diyetinde neler tüketilir?'' derseniz onun da yanıtını hemen verelim. Akdeniz diyetinde iyi kalitede zeytinyağı, zeytin, ekşi maya ekmek, zeytin, peynir, özellikle yeşil yapraklı sebze, düşük şekerli meyve, kuruyemiş, bakliyat ve en önemlisi de balık. Balık bu diyetin olmazsa olmazı. Sağlıklı yağların tüketimine dayanan bir beslenme çeşidi oluşuyla da diğer diyet ve beslenme çeşitlerinden ayrılıyor. Diğer diyetlere nazaran kümes hayvanlarının ve kırmızı etin eser miktarda tüketiliyor olması ve yumurta, yoğurt, peynir gibi ürünlerin kısmen daha az yeniyor olması da Akdeniz diyetini farklılaştıran ögelerden. Pek ara öğün yapılmıyor olması, ara öğünlerde de kuru yemiş, meyve ağırlıklı olması da cabası.

Akdeniz diyeti yapılırken sabahları kahvaltıda omlet, zeytin, ekmek gibi bir kahvaltı ya da yoğurt, yulaf ve meyve üçlüsünden oluşan bir kahvaltı tercih edebiliyorsunuz. Öğle yemeklerinde tam buğday unlu, çavdarlı ya da tahıllı ekmeğin içerisine yapılmış peynirli vs gibi sandviç ya da balıklı bir salata tüketebiliyorsunuz. Bunların dışında akşam yemeklerinizde yine bakliyat, balık, salata üçlüsünü tercih edebilirsiniz. Ara öğün yapmak istediğiniz durumlarda ise meyve ve kuru yemişlerden destek almanız mümkün. Bolca su içmeyi de ihmal etmeyin.

Ne yememeniz gerektiğine gelecek olursak; Akdeniz diyetinde işlenmiş etler (salam, sosis vb), yüksek şekerli meyveler ve tatlılar, tuzlu kuruyemişler, gazlı ve şekerli içecekler (özellikle meyve suları), şekerli ve yağlı hamur işleri yenmiyor. Bunların dışında az miktarda kırmızı et, yumurta, tavuk gibi besinlerin tüketilmesi öneriliyor. Beyaz ekmek gibi tahıl değeri düşük yiyecekleri de bu diyet hayatımızdan çıkarıyor.

Akdeniz diyeti listesi

Bu diyette neyi ne zaman tüketiceğinize dair 5 günlük örnek bir diyet listesi de bizden olsun. Kendinize uygun diyet listesi için ise mutlaka bir beslenme uzmanına danışın deriz.

1.gün

Kahvaltı: 2 dilim kepekli ekmek (çavdar, ekşi mayalı ekmek de tüketebilirsiniz), 1 dilim tuzsuz beyaz peynir, 5-6 adet tuzsuz zeytin, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, bolca salatalık, domates ve yeşillik.
Öğlen yemeği: Ton balıklı, zeytinyağlı yeşil salata + 1 dilim kepek ekmeği
Akşam yemeği: Zeytinyağlı sebze yemeği + yarım yağlı yoğurt + salata

Ara öğünlerde: Meyve + yarım yağlı süt + çiğ badem (çiğ fındık, ceviz, kaju vb)

2.gün:

Kahvaltı: 2 dilim beyaz peynir + 1 dilim kepekli ekmek + 5-6 adet zeytin, bolca salatalık ve domates.
Öğlen yemeği: Fırında ızgara sebze + Tam buğday unlu ya da kepekli, zeytinyağıyla hazırlanmış bir sos ile 3-4 yemek kaşığı makarna + Ayran
Akşam yemeği: Zeytinyağlı bakliyat yemeği + yarım yağlı yoğurt + az zeytinyağlı salata

Ara öğünlerde: Meyve + yarım yağlı süt + çiğ badem (çiğ fındık, ceviz, kaju vb)

3.gün:

Kahvaltı: Yarım yağlı yoğurt + 3 kaşık yulaf ezmesi + bir porsiyon taze meyve
Öğlen yemeği: Peynirli, avokadolu salata + kepekli ekmek + ayran
Akşam yemeği: Izgara balık + bol yeşillikli salata

Ara öğünlerde: Meyve + yarım yağlı süt + çiğ badem (çiğ fındık, ceviz, kaju vb)

4.gün

Kahvaltı: Tuzsuz beyaz peynirli, zeytinyağında pişmiş omlet + 5-6 zeytin + 1 dilim kepek ekmeği + Yeşillik
Öğlen yemeği: Zeytinyağlı bakliyat yemeği + Yarım yağlı yoğurt + Salata
Akşam yemeği: Zeytinyağlı sebze yemeği + Karabuğday pilavı + Ayran ya da yarım yağlı yoğurt

Ara öğünlerde: Meyve + yarım yağlı süt + çiğ badem (çiğ fındık, ceviz, kaju vb)

5.gün:

Kahvaltı: 2 yemek kaşığı lor peyniri + 3 adet ceviz + 1 dilim kepek ekmeği + bolca salatalık, domates ve yeşillik
Öğlen yemeği: Haşlanmış mercimekli salata + ayran
Akşam yemeği: Zeytinyağlı sebze yemeği + salata + kepek ekmeği

Ara öğünlerde: Meyve + yarım yağlı süt + çiğ badem (çiğ fındık, ceviz, kaju vb)

Akdeniz diyetinin faydaları

Akdeniz diyeti bolca zeytinyağı tüketiliyor olması sebebiyle kalp dostu bir diyet. Özellikle kalp rahatsızlığı olan hastalara öneriliyor. Çok fazla süt ve süt ürünü tüketilmemesi sebebiyle bağırsaklara ağırlık yapmıyor. Laktoz alerjisi olanların da yine rahatlıkla tüketebileceği bir diyet. Bağırsakların da sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor. Bunların yanında yüksek tansiyonun düşmesine ve kötü kolesterolün düşmesine yardımcı oluyor. Kalp krizi riskini de en aza indiriyor. Kanser savaşçışı bir beslenme çeşidi olarak biliniyor.

Sağlıklı bir şekilde kilo kaybetmenizi de sağlıyor. Bu diyeti uygulamadan önce mutlaka bir beslenme uzmanı ya da doktorunuza da danışın deriz. Keyfiniz ve sağlığınız hep yerinde olsun.

Kaynaklar: Harvard Sağlık Örgütü, Healthline

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.