berlinfullofbeans

Evde Reçel Yaparken Hemen Herkesin Yaptığı 9 Tatsız Hata

Favorilerime
Ekle

Kahvaltıların olmazsa olmazı, kızarmış ekmeğin varlığına şükretme sebebi, mis kokulu, lezzetine doyum olmayan çeşit çeşit reçellerin en makbulu kuşkusuz evde yapılanı.

Tam da şu aralar çilek reçelleri, hatta yavaş yavaş kayısı reçelleri kurulmaya başlanmışken yaz-kış ayrı bir sevinç kaynağı olan reçeller için bir cevap anahtarı hazırladık.

"Reçellerim neden şekerleniyor, neden tutmuyor, neden hemen küfleniyor?" diye kendinizi yiyip bitiriyorsanız belki de bu hatalardan birini ya da birilerini yapıyor olabilirsiniz.

Kalem-kağıt hazırsa başlıyoruz.

Büyük ve plastik kapaklı kavanozları tercih ediyorsunuz

Reçel Kavanozları

Özellikle çilek gibi küçük boydaki meyveler kullanıyorsanız piştikten sonra daha da küçüldüklerini fark etmiş olmalısınız. Bu yüzden büyük boy kavanozlar yerine küçük küçük birden fazla kavanoz kullanmanız ve mümkünse çelik kapaklı kavanozları tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Kavanozları kaynatmadan ya da sterilize etmeden kullanıyorsunuz

Aynı turşu gibi reçel yapımında da hijyen çok önemli. Bunun için uygulayabileceğiniz birkaç yöntem var:

İlki kavanozları kullanmadan önce kapakları ile birlikte bulaşık makinesinde yıkamak, ardından kaynar su ile durulayıp kurumaya bırakmak.

Diğer bir yol ise kavanozları ocakta kaynatmak ya da önceden ısıtılmış 100 derece fırında sterilize etmek. Hangi yöntemi seçerseniz seçin, sakın sterilize etmediğiniz kavanozlara ev yapımı reçelleri doldurmayın.

Reçel yaparken ezik, çürük meyveleri kullanıyorsunuz

Burada hemen herkesin yanlış bildiği bir gerçeğe parmak basmak istiyoruz. Evde ezik, çürük, artık yenmeyecek duruma gelmiş meyve kalınca onu değerlendirmek için reçel yapma yoluna başvuran insanlar tanıyoruz ve üzülüyoruz. Çünkü bu aslında çok yanlış.

Halbuki reçeli yapılacak meyveler mutlaka olgun ve taze, kabuklular ise mutlaka diri olmalı. Aksi takdirde üzerinde lekeler, çürük ve ezikler bulunan meyvelerle yapacağınız reçellere yazık olur, koca koca tencereleri dökmek zorunda kalırsınız, aman diyelim.

Reçele limon suyu ya da tuzu katmıyorsunuz

"Reçellerim şekerleniyor" diye üzülenlere sözümüz. Aslında bunun önüne geçmenin çok ama çok kolay bir püf noktası var. Bu da kaynama aşamasının sonuna doğru tencereye limon tuzu ya da limon suyu eklemek. Bunu yaptığınız takdirde reçeli şekerlenmeden ve bozulmadan uzun süre muhafaza edebileceksiniz.

Tahta kaşık kullanmıyorsunuz

Yapılan en büyük hatalardan biri de bu. Reçel kaynarken şekerin dibinin tutmaması için reçeli karıştırmak çok mühim. Ancak bunu sadece ama sadece temiz ve kaynar su ile yıkanmış tahta bir kaşıkla yapmalısınız. Eğer metal kaşık kullanırsanız metalin içinde bulunan maddeler nedeniyle reçel tepkimeye girebilir ve yapısı bozulabilir. Bu da onun raf ömrünü etkileyerek erken bozulmasına ve küflenmesine sebep olur.

Tencereden köpükleri almıyorsunuz

Kaynamaya başlayan bir reçel tenceresinin üzerinde köpükler doğal olarak birikecektir. Eğer reçelin kıvamının berrak olmasını istiyorsanız kaynama bittikten sonra bu köpükleri tahta kaşığınız yardımıyla kenara ayırmalı ve reçelden uzaklaştırmalısınız.

Şu noktada bir püf noktası daha verelim: Reçelin içine ekleyeceğiniz küçük bir parça tereyağı köpürmesini engeller ve reçele parlaklık verir.

Şeker oranını göz kararı belirliyorsunuz

Şeker, bir reçelin her şeyi. Zira şeker az olursa reçel sulanır, şekeri fazla kaçarsa şekerlenir ve katılaşır. Reçelin kaderini elinde tutan şeker, diğer bir deyişle. Reçele ne kadar şeker eklemeniz gerektiği konusunda ise en doğrusu tariften, reçeteden şaşmamak. Ancak şu denklemler de sıkıştığınızda sizi kurtarabilir: Çok tatlı meyvelere kullandığınız meyve oranı ile eş değer miktarda toz şeker ekleyin. Az tatlı meyvelerde bu oranı 1,5 katına, ekşi meyvelerde ise 2 katına çıkarın. İşte bu kadar basit.

Ocağın altını kapattıktan sonra pişip pişmediğini kontrol ediyorsunuz

Maalesef reçel ne kadar kaynamalı sorusunun tek bir doğru cevabı yok, çünkü tariften tarife değişiyor. Ancak pişip pişmediğini kontrol etmek için çok basit bir test uygulayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken ocağın altını kapamadan bir miktar reçeli cam bir kaba almak. Eğer reçel dağılmıyor, katı bir şekilde duruyorsa olmuştur. Dağılıyorsa henüz tam kıvamını almamıştır. Bu durumda 3-5 dakika daha kaynatmanızda fayda var.

İçine reçeli aktarıp ağzını sıkıca kapattığınız kavanozları ters çevirip bekletmiyorsunuz

berlinfullofbeans

berlinfullofbeans

Ev yapımı reçellerin uzun ömürlü olması ve şekerlenmemesi için hava almaması gerektiğinin önemini artık hepimiz biliyoruz. Ancak kavanozun ağzını sıkı sıkı kapatmak bunun için yeterli değil. Zira kavanozu ters çevirmezseniz çıkan hava kabarcıkları kapağı zorlayacak ve reçelin havayla temas etmesine yol açacaktır. Ters çevirmek ise bu hava kabarcıklarının oluşmasına engel olacaktır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

AKTAS23 Temmuz 2018 22:04
Özür dilerim ama sizin yaptığınız fasulye diblesi değil bir çeşit sebzeli pilav olmuş. Diblenin özelliği tüm malzemelerin çiğ konulup az su ile buharında fasulye ve pirinçlerin pişmesidir.
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?