seriouseats

Birkaç Basit Adımla Uzun Süre Afiyetle Tüketin: Çorba Buzlukta Nasıl Saklanır?

Favorilerime
Ekle

Hafta içi yoğunluğu içinde yemek yapmakla uzun uzun zaman harcamak istemiyor, vakit bulduğunuzda bol bol yapıp buzlukta saklamayı tercih ediyorsanız ya da yaptığınız çorba tahmin ettiğinizden fazla olduysa ve ziyan etmek istemiyorsanız hemen şimdi çorba buzlukta nasıl saklanır öğrenme zamanı gelmiş demektir.

Buzdolabı poşetlerinden alacağınız destek sayesinde birkaç basit adımla çorbaları uzun süre buzlukta saklamak tahmin ettiğinizden kolay olacak, hem israftan kaçınmak hem de zaman kaybetmeden hızlıca yemek hazırlamak artık mümkün olacak.

Hadi o zaman buzdolabı poşetinde çorba nasıl saklanır adım adım anlatmaya başlıyoruz!

1. adım: Her zamanki gibi çorbanızı pişirerek işe başlamalısınız

Çorbanızı sadece buzluğa atmak için hazırlayacak olsanız dahi ilk olarak her zaman uyguladığınız tarifte yer aldığı gibi çorbanızı pişirmelisiniz. "Daha sonra buzluktan çıkarıp yeniden ısıtacağım nasıl olsa" diye düşünüp çok az pişirmek doğru olmayacaktır.

Ancak, eğer içinde sebzelerin bakliyatların taneli halde bulunduğu çorbalar hazırlıyorsanız bu çorbaları her zamankinden biraz daha az pişirebilirsiniz. Isıtma sürecinde de bir miktar pişeceği için sebzelerin, bakliyatların dağılmasının önüne bu şekilde geçebilirsiniz.

İçinde süt ya da krema gibi süt ürünleri bulunan çorbaları ise buzluğa atmak için tercih etmemelisiniz.

2. adım: Çorbanızın tamamen oda sıcaklığına geldiğinden emin olmalısınız

Çorbanız pişti, hemen tüketeceğiniz kısmı içinden aldınız ve geriye buzluğa atmak için ayırdığınız kısım kaldı diyelim. İşte o an, çorbanızı sıcak ya da ılık haldeyken hemen buzluğa atmamalısınız. Zira sıcak çorba hem buzdolabınıza zarar verebilir hem de bir anda soğuğa maruz kalacağından yapısı bozulabilir, aman dikkat.

3. adım: Buzdolabı poşeti ya da buzluğa atılmaya uygun kilitli poşetin içine çorbayı dikkatlice doldurmalısınız

çorbaları buzlukta saklamanın en pratik yolu buzluktaki ısılara dayanıklı buzdolabı poşetleri ya da kilitli poşetlerden geçiyor. Bu poşetleri geniş kapların içine açık bir şekilde yerleştirip içine dikkatlice tenceredeki çorbanızı aktarabilirsiniz.

Eğer buzluk kullanımına uygun plastik içermeyen kaplarınız varsa, tabii ki en doğrusu onları kullanmanız olacaktır.

4. adım: Buzdolabı poşetini ya da saklama kabını hava almayacak şekilde kapatın ve buzluğa kaldırın

Çorbanızı poşete ya da saklama kapıda yerleştirdikten sonra ağzını hava almayacak şekilde kapatmanız önemli, unutmayın. Bunun yanı sıra poşetin ya da kabın üzerine mutlaka bu işlemi yaptığınız tarihi ve çorbanın ismini not edin. Böylece hem buzlukta ne aradığınızı bulmanız kolay olacak hem de kullanmak istediğinizde bozulup bozulmadığını keşfetmek için tarihe bakarak fikir yürütebileceksiniz.

5. adım: Buzlukta donmuş halde sizi bekleyen çorbayı kullanmak için önce buzdolabında, sonra da oda sıcaklığında çözdürün

Çorbanızı güzelce buzluğa kaldırdınız peki ya bu donmuş haldeki çorbayı nasıl kullanacaksınız? Bunu da hemen anlatalım: Donmuş haldeki çorbayı önce buzdolabının alt kısmına, diğer yiyeceklerin de beklediği kısma alın. Burada buzlarının çözülmesini sağlayın. Ardından buzdolabından da çıkarıp oda sıcaklığında bir süre bekletin. Buzları tamamen çözülen ve soğuğunu atan çorbayı poşetinden ya da kabından çıkarın, tencereye alıp ısıtarak servis edin.

Buzlukta çorba saklarken dikkat edilmesi gerekenler:

Kremalı Mantar Çorbası Tarifi

Kremalı Mantar Çorbası Tarifi

Çorba buzlukta nasıl saklanır adım adım anlattık ama bu konuda aklınızda bulundurmanız gerekenler de yok değil. Aşağıdaki maddeleri göz önünde bulundurarak bu işlemi yapmayı unutmamalısınız diyelim ve dikkat edilmesi gerekenleri bir bir sıralayalım:

  • Yukarıda da söylediğimiz gibi çorbanızı hazırlarken eğer içinde taneli sebzeler, baklagiller varsa öncesinde her zamankinden daha az pişirerek buzluğa kaldırabilirsiniz.
  • Çorba da dahil olmak üzere herhangi bir yiyeceği dondurup daha sonra tüketmek yerine taze haldeyken tüketmek çok daha doğru olduğundan, buzdolabı poşetinde çorba saklama yöntemini mecbur kalmadıkça özellikle bebekler için hazırladığınız çorbalar için kullanmamalı, onlara hep en taze sebzelerle en taze çorbaları hazırlamaya özen göstermelisiniz.
  • Tavuk sutu, et suyu, sebze suyu ile hazırladığınız çorbaları buzlukta sakladığınızda lezzetlerinden pek ödün vermezken makarna, hamur, şehriye, kesme gibi malzemelerle hazırladığınız çorbaların yapısında, tadında değişiklikler olabileceğini unutmamalı, mümkünse bu tür çorbalar yerine daha sade, daha az malzemeli çorbaları buzlukta saklamalısınız.
  • Çorbanızı buzluğa atmadan önce tamamen soğudundan emin olmalısınız.
  • Dondurucuya kaldıracağınız çorbanın porsiyonunu iyi ayarlamalısınız. Zira buzluktan çıkardığınız bir çorbanın geri kalanını yeniden buzluğa atmak hiç sağlıklı ve doğru olmayacaktır.
  • İçine süt ya da krema koyarak hazırladığınız çorbaları buzluğa atmamalısınız. Bu çorbalar hem daha kısa ömürlü olduğundan risk oluşturabilir hem de ısıtma işlemi sırasında kesilip top top olabilir. Emeklerinizin boşa gitmesi için bu tür çorbaları buzluk için tercih etmemelisiniz.

  • Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?