wisegeek.com

Mutfakta Ezeli Rekabet: Elektrikli ve Gazlı Pişirme Araçları Arasındaki Farklar

Favorilerime
Ekle

Pişirme aletleri, mutfağımızın en önemli ekipmanı sayılıyor. Birçoğumuz da mutfaklarımızda elektrikli mi, gazlı mı pişirme araçları kullanacağımızın üzerine çok düşünmüyoruz aslında. Hali hazırda evimizin mutfaklarında ona uygun donanımlar mevcut oluyor ya da fark etmeyeceğini düşünüp, bütçemize uygun olanı düşünerek hareket ediyoruz. Ancak ocakta pişireceğiniz yemeğin tadından ve kıvamından tutun da, fırına atacağınız kekin de daha enfes bir dokuya sahip olmasını işte bu pişirme araçları ve onların enerji kaynakları sağlıyor.

Peki, seçme şansınız olsa seçiminizi hangisinden yana kullanırdınız? Cevabınızı vermeden önce gelin aralarındaki farklarına göz atalım. Hangisinin daha çevre dostu, hangisinin daha ekonomik olduğunu da mercek altına alalım. İşte, pişirme araçları arasındaki bilmeniz tüm gereken farklar burada.

Buyursunlar.

Temelden başlayalım: Çalışma farkları

Dedik ya, onlar mutfaklarımızın en önemli ekipmanlarının başında geliyor. Fırın ya da ocak olmasa yemek pişirmek, tatlı pişirmek için ilkel zamanlarımıza döner, ateşte pişirirdik her şeyimizi. Teknolojinin gerçek bir armağanı olan pişirme araçları sayesinde böyle bir sorunumuz ve zorunluluğumuz artık yok. Günümüzde bu pişirme araçları için de birçok opsiyon var. Ancak en çok tercih edilenlerin başında elektrikli ve gazlı pişirme araçları geliyor.

İkisinin arasındaki farkları da anlamak için önce nasıl çalıştıklarını bilmek gerek. Önce gazla çalışma mantığını anlatalım. Bir doğalgaz girişli boru sayesinde ocağınızı ya da fırınınızı açtığınızda içeriye doğalgaz girmeye başlıyor. Bu ekipmanların içerisinde bir yakıcı aparat var. Bu aparat gaz ve havaya gördüğü anda çalışmaya başlıyor. Gazın girmesiyle birlikte çok daha fazla hava giriyor ve aparatı çalıştırmaya başlıyor. Bunun sonunda da ocağınızda gördüğünüz o mavi alev oluşuyor. Fırınlarda da çalışma prensipleri hemen hemen aynı.

Gelelim elektrikli ocaklara. Fişe takılıp çalıştırılan ocakların yanında son dönemlerde indüksiyonlu olarak anılan ve elektrikle çalışan ocaklardan bahsedeceğiz bu kez sizlere. Eliniz değse dahi yakmayan bu ocaklar, üzerine konan kapları enerji kaynağına dönüştürme özelliği taşır. Üzerine boyutlarına uygun bir kap konulduğunda elektromıknatısları sayesinde manyetik alan üretir. Bu nedenle ısı kaptadır. Klasik elektrikli ocaklar ise bunu içindeki tellerin elektrik sayesinde ısınması temeline dayanarak yapar.

Biri daha nemli pişiriyor: Pişirme farkları

Gelelim elektrikli ocaklar, fırınlar ve gazlı fırın ve ocakların pişirme farklarına. Elektrikli fırınlar, çok daha yavaş ısınırken, gazlı fırınlar burada 1-0 öne geçiyor ve daha hızlı ısınıyor oluşlarıyla farkını ortaya koymaya başlıyor. Diğer yandan elektrikli fırınlar, ısıyı gazlı fırınlara göre uzun süre tutuyor ve yemeklerinizin kızarmış, hamurişlerinizin de tam kıvamında olmasını sağlayarak durumu eşitliyor. Zira gazlı fırınlar daha nemli bir biçimde yemeklerinizi pişirmeyi sağlıyor. Bu da kıyır kıyır kurabiyeler ya da çabuk kızaran yemekler elde etmenizi bir tık zorlaştırıyor.

Gelelim ocaklara. Gazlı ocaklar ısıyı kaba hemencecik geçirirken elektrikli ocaklarda bu süreç zaman alıyor. Ancak elektrikli ocaklar (özellikle indüksiyonlu ocaklardan bahsediyoruz) kabı ısı kaynağı olarak kullandığı için daha güvenli sayılıyor. Ayrıca kaplarınızın da ellerinizin de yanma riskini en aza indiriyor. Bu nedenle gönül rahatlığıyla kullanım sağlıyor. Gazlı ocaklarda ısıyı dilediğiniz zaman hızlı bir biçimde azaltabilirken, elektrikli ocaklarda verdiğiniz talimatların ardından bir süre beklemeniz gerekebiliyor.

Gazlı ocaklar, özellikle hızlı bir biçimde pişmesi gereken ürünler için uygunken, elektrikli ocaklar ise uzun sürede pişmesi gereken yemekler ya da tatlılar için daha lezzetli sonuçlar elde etmenizi sağlıyor. Ek olarak elektrikli ocaklar, daha yüksek sıcaklıklara da çıkabiliyor. Ancak restoranlarda ısı dengesini daha kolay sağlayabildiği için gazlı ocaklar tercih ediliyor. Temizlenme biçimlerine gelecek olursak; elektrikli ocakların temizlenmesi çok daha kolayken, gazlı ocakların bir tık daha zor olabiliyor. Gazlı ocakların yüzeyleri, elektrik ocaklarınki kadar kaygan ve yapışmaz malzemelerden yapılmadığı için böyle bir farklılık görülebiliyor.

Söz konusu enerji tasarrufu olduğunda gazla çalışan pişirme araçları hem daha çabuk ısındığı hem de daha çabuk pişirdiği için bu yarışın galibi oluyor.

Mutfağınıza pişirme araçları seçerken bunları göz önünde bulundurun mutlaka. Bizden söylemesi.

Yine de bizim kalbimizin birincisi bonusu: Kuzine soba

Teknoloji bize zamanla bambaşka şeyler getirmiş olsa da kuzine sobanın üzerinde pişen çorbanın, patatesin tadını verebilecek çok az şey vardır şu hayatta. İyi ki de var!

İçinde pişen böreklerin yerini hiçbir şey tutamaz: Davul fırın

ssahraa - davul fırın - eski mutfak eşyaları

ssahraa - davul fırın - eski mutfak eşyaları

Kuzine soba kadar çok sevdik seni davul fırın! <3


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

fatihbumutfak28 Ağustos 2018 13:28
kuzineler gibisi yok ama kolay rahat kullanım için indüksiyonlu ocaklara göz atmak lazım. https://www.bumutfak.com/Induksiyon-Ocaklar-ve-Yer-Ocaklari,LA_250-2.html#labels=250-2
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?