Çırpılmışından Haşlanmışına Yumurta Pişirirken Hemen Herkesin Yaptığı 9 Basit Hata
11 Mayıs 2016Bekarların, öğrenci evlerinin, mutfakla hiç alakası olmayanların daimi dostudur yumurta. Çok acıkıldıysa ve dolapta yenecek hiçbir şey yoksa "Bir yumurta kırarız, doyururuz karnımızı, ne olacak?" denir. Yemek yapmak konusunda en ilgisiz ve yeteneksiz insan bile "yumurta kırmayı" bilir çünkü. Kolaylıktır, pratiktir, hayat kurtarıcıdır.
Ama size yumurta yaparken bile çok temel hatalar yaptığınızı söylesek? Yani o herkesin yapabileceği kadar kolay gördüğümüz ve belki de bu yüzden biraz küçümsediğimiz yumurta söz konusu olduğunda evin şefleri bile yanlışlar yapabiliyor.
Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp. Tek tek anlatıyoruz.
Çırpılmış yumurta yaparken yüksek ateşte pişiriyorsunuz
Yumurta aceleniz olduğunda kısa sürede hazırlanmasıyla hayat kurtarır, bunda hepimiz hemfikiriz. Ama yumurtalar daha hızlı hazır olsun diye onları sonuna kadar açılmış bir ateşte pişiriyorsanız hata yapıyorsunuz. Çünkü böylelikle onları fazla pişirme riskini de göze almış oluyorsunuz. Sonuç lezzetsiz bir öğün.
Bunun yerine çırpılmış yumurtayı kısık ateşte pişirmeyi tercih etmelisiniz. Böylelikle yumurtanın doğru kıvamda olmasında kontrol sizin elinizde olacak ve onların kahverengiye dönüşmesini engelleyebileceksiniz. Ayrıca yumurtaların ateşten aldıktan sonra da pişmeye devam ettiğini unutmayın ve zamanlamanızı buna göre yapın.
Yeterince karıştırmadığınız için lastik gibi oluyor
Yumurta piştikçe koyulaşır ve onları yeterince karıştırmadığınız takdirde ağzınızda lastik tadına dönüşen bir çırpılmış yumurta elde edersiniz. Yani "Çırpılmış yumurta yapıyorum, ne kadar zor olabilir?" demeyin, iki karıştırıp ocağın başından uzaklaşmayın. Bunun yerine ocakta pişerken yumurtaları sürekli hareket halinde tutmak için karıştırma işine devam edin. Böylelikle yumurtanın lorları daha küçük, daha yumuşak olacak ve o lastiksi kıvamdan fersah fersah uzaklaşacak.
Tuzu pişerken atıyorsunuz
Yumurtalar ateşte pişmekteyken ona tuz atarsanız tüm ıslaklığını dışarı yaymasına ve parçalanmasına yol açarsınız. Sonuç olarak supsulu, darmadağın bir çırpılmış yumurta tabağınız olur. E bu da hiç hoş bir görüntüm değil. Siz siz olun yumurtayı servis etmeden önce tuzunu atmaya özen gösterin. Baharat katacaksanız da aynı durum geçerli.
Bir öneri: Spatula ya da tahta kaşık yerine chopstick kullanın
Muhtemelen daha önce denemediniz ama sipariş ettiğiniz sushiden arta kalan chopstickleri yumurta çırparken çok işinize yarayacağınızı söylesek? Zira chopstickler çırpılmış yumurtayı karıştırmayı ve daha kıvamlı bir hale getirmeyi çok çok daha kolaylaştıracak. Denemesi bedava.
Yağda yumurta yaparken tava daha ısınmadan yumurtaları kırıyorsunuz
Yumurtaları kırmadan önce tavanın tam olarak ısınması gerek. Tavadaki yağ kabarcıklı ve köpüklü olmalı, eğer olmadıysa tava yeterince ısınmamış demektir. Bu da yumurtalarınızın eşit derecede pişmeyeceği anlamına gelir. Aman diyelim.
Yumurtalar tavayı tamamen kaplamadığından beyazları çiğ kalıyor
Lezzetli bir yağda yumurta için yumurtaların beyaz ve sarılarının eşit derecede pişmesi gerekir. Bunun için de tavanın tümünün yumurta ile kaplanması lazım. Çünkü bu yöntem yumurta çevresindeki ısıyı hapseder ve yumurtanın beyazlarının da tamamen pişmesini sağlar.
Haşlanmış yumurta yaparken yumurtaları çok fazla kaynatıyorsunuz
Haşlanmış yumurtalarınızın sarıları yeşilimtrak bir griye dönmüşse, geçmiş olsun onları gereğinden fazla kaynatmışsınız. Bunu önlemek için yapmanız gereken ise yumurtaları suda yavaş yavaş, sabırla kaynatmak. Yumurtanızın kıvamını belirlemek için de yukarıdaki görselden pişirme süreleri hakkında yardım alabilirsiniz.
Önce su kaynama noktasına ulaşana kadar yumurtaları yüksek ateşte kaynatın. Sonra ateşten yumurtaları alın ve yumurta sarılarının hafif sulu olmasını istiyorsanız 10 dakika; daha sert yumurta sarıları için ise 14 dakika bekletin ve öyle tüketin.
Soğuk suya tutmuyorsunuz
Yumurtaları ateşten alır almaz soğuk suya tutmazsanız onlar pişmeye devam edecektir ve sonuç olarak aşırı pişmiş haşlanmış yumurtalara sahip olacaksınız. Soğuk su bu pişme sürecini durdurduğu gibi kabuğun daha kolay bir şekilde soyulmasını sağlayacaktır.
Çılbır yaparken yeterince su kullanmıyorsunuz
Çılbır için göz kararı ayarlamanız gereken su seviyesi hayati öneme sahip. Şöyle diyelim kaptaki su seviyesi yumurtanın içeride rahatça dolaşmasına izin verecek kadar olmalı. Aksi takdirde yumurta kabın dibine kadar inebilir ve parçalara ayrılabilir. Suyun bol olması ise yumurtanın sabit kalmasını ve eşit derecede pişmesini sağlar.
Afiyet olsun.