Merak Uyandıran Hikayesinden Evde Nasıl Yetiştirildiğine: Unutmabeni Çiçeği
15 Kasım 2021Evde bitki yetiştirmeyi sevenleri, rengarenk çiçeklere kayıtsız kalamayanları, kısacası bitkilerle arası iyi olan herkesi böyle alalım. Bugün konumuz: Unutmabeni çiçeği!
Adını ilk kez duyanlar onu çokça merak ediyor, "Bu isim nereden gelmiş" diye düşünmeden edemiyor. İsminin ötesinde öyle de bir güzelliği var ki insanın baktıkça bakası geliyor.
Evde unutmabeni çiçeği yetiştirmek istiyorsanız, bu çiçekten sizde de varsa ve bakımında nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmiyorsanız ya da unutmabeni çiçeğinin anlamı nedir merak ediyorsanız sizi hiç bekletmeden aşağıya alalım. Unutmabeni çiçeği nasıl yetiştirilir, anlamı nedir, adım adım anlatmaya başlıyoruz!
İçindekiler
Unutmabeni çiçeği nasıl yetiştirilir?
Unutmabeni çiçeğinin hikayesi ve anlamı nedir, bu ismi nereden alır?
-
Unutmabeni çiçeği nedir?
Unutmabeni çiçeği, hodangiller familyasından, bilimsel adı "Myosotis" olan, zarif çiçekleriyle dikkat çeken özel bir bitki. Yapraklarının şekli dolayısıyla "fare kulağı" olarak da anılan bu bitkinin dünya üzerinde 50'den fazla türü bulunuyor, ülkemizde en çok mavi renkli çiçekleriyle karşımıza çıksa da beyaz ve pembe gibi farklı renklerde çiçekleri olanlara da rastlamak mümkün oluyor. Bakımı tahmin ettiğinizden kolay olan bu zarif bitki, çok yıllık ve çiçekli bir bitki olduğu için bahçelerde ve evlerde de kendine sıklıkla yer buluyor. Dünya üzerinde en çok Avrupa, Asya ve Amerika'daki ılıman bölgelerde kendisine rastlanıyor.
-
Unutmabeni çiçeği nasıl yetiştirilir?
Evinde, bahçesinde unutmabeni çiçeği yetiştirmek isteyen herkesin aşağıdaki konulara mutlaka dikkat etmesi gerekiyor.
- Saksı seçimi: Unutmabeni çiçeğini ister tohum isterseniz de fide olarak temin edip saksılara yerleştirebilirsiniz. Bunun için seçeceğiniz saksıların ise mutlaka drenaj delikleri bulunan geniş saksılar olması gerekiyor.
- Toprak seçimi: Unutmabeni çiçeği organik maddeler bakımından zengin topraklarda kolayca yetişme imkanı buluyor. Bu sebeple toprak temin ederken torf bakımından zengin toprakları tercih etmeniz gerekiyor.
- Ekimi/Dikimi: Bitkiyi fide olarak alırsanız köklerine zarar vermeden yeni saksı ve toprağına yerleştirmeniz yeterli olacaktır. Tohumdan yetiştirmek istiyorsanız saksıyı toprakla doldurduktan sonra bitkinin tohumlarını toprağın üzerine serpiştirmeniz yeterli olacaktır. Klasik olarak birçok bitkide olduğu gibi tohumların üzerini tekrar bolca toprakla kapatmanıza ise hiç gerek yok.
- Sulama: Nemli topraklarda çok verimli bir şekilde yetişen unutmabeni çiçeğinin ekimini yaptıktan sonra can suyunu vermeyi ihmal etmemeli, sonrasında da düzenli olarak sulamaya devam etmelisiniz. Toprağının kurumasını beklemeden, hep nemli kalacak sıklıkta sulamalısınız. Ancak dikkat aşırı sulama da bitkinin köklerine zarar vereceğinden sulama yaparken ölçülü olmalısınız. Bunun için parmak testi yöntemini uygulayabilirsiniz. "Parmak testi nasıl yapılır" derseniz, işaret parmağınızı bitkinin toprağına batırıp çıkarın. Eğer eliniz nemli çıkıyorsa sulamayı erteleyebilirsiniz, eğer çok kuru çıkıyorsa hemen sulama yapmalısınız. Eğer parmağınız adeta çamura batırmışsınız gibi kirli ve çamurlu çıkarsa sulama yapmamalı, eğer saksının tablasında fazla su biriktiyse hemen bu suyu da bitkiden uzaklaştırmalısınız.
- Güneş ışığı, sıcaklık ve ortam: Unutmabeni çiçeği güneş ışığını doğrudan almayı seven bitkilerden. Dolayısıyla onu evinizde ya da bahçenizde güneş ışığını rahatça alabileceği bir yere koymanız verimli sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Çok yıllık bir bitki olduğu için birçok soğuk hava şartına karşı da dayanıklı bir bitkidir. Havadar ortamları da sevdiği için bitkinizi pencere pervazlarınıza, cam önlerine yetiştirebilirsiniz. Ancak dikkat, zarif bir bitki olduğu için onu şiddetli hava akımlarına karşı da korumanız önemli.
-
Unutmabeni çiçeğinin hikayesi ve anlamı nedir, bu ismi nereden alır?
Unutmabeni çiçeğiyle ilgili en çok merak edilen konulardan biri de tabii ki bu ilginç ismi oluyor. İsminin arkasında ise farklı kültürlere uzanan birçok farklı efsane ve rivayet yer alıyor. Bu hikayeler içinde en yaygın olarak bilinen ve anlatılanları ise şöyle:
Bir Alman efsanesine göre, Orta Çağ'da Tuna Nehri kıyısında yürüyüşe çıkan bir şövalye ve sevgilisi nehirde sulara kapılıp giden mavi bir çiçek görürler. Sevgilisinin çiçeği çok sevdiğini gören şövalye, çiçeği almak için nehrin kıyısına gider ve çiçeği almaya çalışırken kendisi de nehrin sularını kapılır. Şövalye son bir hamleyle çiçeği sevgilisine doğru uzatır ve "Vergissmeinnicht" ("Unutma beni") diye bağırır. Bunun üzerine çiçek bu isimle anılmaya başlar.
Başka bir Alman efsanesine göre ise Tanrı tüm çiçekleri isimlendirirken adlandırılmamış ufak bir çiçek bağırır: "Unutma beni, Ey Tanrım!" Bunun üzerine Tanrı "Bu senin adın olacak." der.
Bunların dışında unutmabeni çiçeğiyle ilgili anlatılan bir başka hikaye ise şöyledir: Hz. Havva ile Adem cenneti terk ederken bir çiçek arkalarından “Beni unutmayın” diye haykırır. Bunun üzerine çiçeğin ismi "unutmabeni çiçeği" olarak kalır.
Adı sadece Türkçede değil, birçok dilde "Unutmabeni çiçeği" anlamına gelen bu özel çiçek, birçok masalda, şiirde ve hikayede de kendine yer bulmuş, dünya edebiyatında adından sıkça söz edilmiş bir çiçektir. Öyle ki kendisi Grimm Kardeşler'in masallarında dahi karşımıza çıkar, hatta Goethe'nin bu çiçekle ilgili olarak "Zariflerin en zarifi" dediği söylenir.
Siz de bu zarif ve anlamlı çiçeği evinizde yetiştirmek istiyorsanız yukarıdaki önemli adımlara dikkat etmeyi unutmayın.