Her Türlü Turşu Tarifinde Kullanılabilen: Tam Ölçülü Turşu Suyu Nasıl Hazırlanır?
19 Eylül 2019Yaz mevsimine veda ederken özlemini en derinden hissedeceğimiz sebzeleri de gerimizde bırakıyoruz. Ancak geleneklerimizin bize en güzel armağanlarından biri olan tekniklerin başında turşu kurmak geliyor. Yazın sebzelerini kışa, kışın sebzelerini de yaza taşımamıza yardımcı oluyor. Turşuları kurarken en önemli aşamalarının başında ise turşunun suyunu hazırlamak geliyor. Tadı tuzu yerinde bir turşu tarifi için gerekli olan tüm püf noktalarını veriyoruz. Bu püf noktalarıyla hazırlayacağınız turşu suyunu dilediğiniz turşu tariflerinde de kullanabilirsiniz. Üstelik ölçüleri hep tam tutuyor, tuzu ne fazla ne de az kalıyor, turşunuzun da daha uzun süre dayanmasını sağlıyor.
Kavanozlar hazırsa muhteşem turşularımızı kurmaya başlayalım hadi.
Turşu suyu nasıl hazırlanır?
Hepimiz hazırladığımız turşuların çok uzun süre küflenmeden dayanmasını, sebzelerimizin yumuşamadan, kıtır kıtır bir şekilde kalmasını ve lezzetlenmesini istiyoruz. Çok fazla tuzlu olduğunda yiyemiyoruz, az tuzlu kaldığında ise turşularımızın kıvamı dilediğimiz gibi olmuyor. Peki bu işin sırrı neyde saklı? Mükemmel turşu suyunda elbette. Turşu suyu yapımında gerekli olan her şeyi bir bir anlatmaya geçmeden önce turşu hakkında diğer bilmeniz gerekenler için de şuraya göz atmanızı öneririz: Turşu Yapımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Turşu hazırlarken tuz seçiminiz oldukça önemli. Turşunuzun kıtır kıtır olmasını isterseniz iri taneli kaya tuzu, hafif yumuşak bir kıvamda olmasını isterseniz de normal sofra tuzu kullanmanızı öneririz. En klasiğinden, hemen hemen tüm turşularda kullanabileceğiniz turşu suyunun malzemeleri ise şöyle:
2 kg'luk kavanoz için turşu suyu tarifi:
Sıcak suyu bir tencerenin veya kabın içerisine alın. Diğer tüm malzemeleri ekleyin ve tuz eriyene kadar güzelce karıştırın. Ardından soğumaya bırakın. Steril edilmiş kavanozlara turşusunu kuracağınız sebzeleri yerleştirin. Ardından ılımış turşu suyunuzu kavanozlara pay edin. Kavanozlarızı sıkıca kapatıp turşuları serin ve kuru bir yerde bekletin.
Bu turşu suyunuzu kurduğunuz turşu miktarına göre arttırıp azaltabilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık diyoruz.