Çorbası Yılda 7 Kez İçildiğinde Hastalıkları Kapı Dışarı Eden Mucize Bitki: Tirşik Otu
27 Ocak 2020Yöreden yöreye değişen isimleriyle, saymakla bitmeyen faydalarıyla, yıllara meydan okuyan birçok sağlık dolu tarifte kendilerine yer bulmalarıyla bizi her defasında şaşırtmayı başaran o kadar çok bitki var ki aslında! Bugün de onlardan birini, tirşik otunu tanıyalım diyoruz.
Özellikle Akdeniz Bölgesi'nde çokça bilinen ve kullanılan tirşik otu nedir, tirşik çorbasının faydaları nelerdir birlikte keşfedelim, tirşik otunu nasıl tüketebileceğimizi, herhangi bir zararı, yan etkisi olup olmadığını da öğrenelim.
Görünce "Ben bunu görmüştüm, ama adını bilmiyordum" deme ihtimaliniz yüksek, onu yakından tanıyıp faydalarını öğrenince ise "Tirşik çorbasının tadına mutlaka bakmalıyım" demek serbest.
Hadi o zaman tüm yönleriyle tirşik otunu tanımanın zamanı geldi!
Tirşik otu nedir?
Tirşik otu farklı yörelerde tırşık, tırşik ya da trişik gibi isimlerle de anılan, yaban pancarı, zehirli pancar, gavur pancarı, yılan yastığı ve yılan pancarı olarak da bilinen bir ot. Şekil itibariyle ıspanak gibi farklı yeşil sebzelere benzetilse de taşıdığı özelliklerle tüm o bitkilerden ayrılıyor.
Akdeniz ikliminin hakim olduğu alanlarda kendiliğinden yetişebilen tirşik otu, bu nedenle Adana, Osmaniye gibi yörelerimizde sıkça tüketiliyor. En meşhur olduğu yerin ise Kahramanmaraş, Andırın bölgesi olduğu biliniyor. Öyle ki o yörelerde tirşik otu halk arasında "Andırın Doktoru" olarak da anılıyor. Aslen Gavur Dağı'na özgü bir yemek olduğu söyleniyor.
Özellikle kış aylarında çorbası sıkça yapılan tirşik otunun faydalarına geçmeden önce söylemekte fayda var: Çok zehirli bir bitki olduğundan tirşik otunu çiğ olarak yemek asla önerilmiyor. Hatta çorbasının da mutlaka tarifine uygun olarak, özenle, mümkünse önceden çok defa yapanlar tarafından hazırlanması öneriliyor.
Peki zararlı olma ihtimaline karşı tirşik otundan neden vazgeçilmiyor ve bu ot neden kış sofralarına sık sık konuk ediliyor dersiniz? Faydalarını öğrenince sebebini anlayacaksınız.
Tirşik faydaları nelerdir?
Tirşik otunu kısaca tanıdığımıza göre geçelim tirşik otunun ve bu otla hazırlanan tirşik çorbasının faydalarına:
Tirşik, vücut direncini artırıyor
Doğal bir ateş düşürücü etki gösteriyor
Güçlü antioksidan özellikler gösteriyor
Yaraların iyileşmesini hızlandırıyor
Kan basıncının ve kan şekerinin dengelenmesine yardımcı oluyor
Sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek oluyor
Mideye iyi geliyor
Kilo almak istemeyenlere yardımcı olabiliyor
Böbreklerin sağlıkla çalışmaya devam etmesini sağlıyor
Kemik ve kas sağlığını destekliyor
İdrar söktürücü özellikler gösteriyor
Kabızlığa iyi geliyor
Söylemeden geçmiş olmayalım: Halk arasında yılda 7 kez içilmesi durumunda o yıl bir daha hastalık yüzü görülmeyeceğine inanılıyor.
Tirşik otu nasıl tüketilir?
Tirşik otunun faydalarını görünce onu tüketmek istemiş olmanız oldukça normal ama bunları bilmeden tirşik otunu tüketmemeli. İlk bilinmesi gereken tirşik otunu asla çiğ olarak tüketmeniz gerektiği. Çiğ olarak tüketildiğinde zehirli etkiler gösteren bu otu tüketmenin en lezzetli, şifalı ve geleneksel yolu ise ondan çorba yapmak. Ancak bu çorba şimdiye dek yaptığınız tüm çorbalardan çok daha farklı ve uğraştırıcı baştan söyleyelim ve tarifini merak edenleri hemen aşağıya doğru alalım:
Tirşik çorbası için gerekli malzemeler:
* İsteğe göre içine 1 kase Maraş tarhanası da ilave edebilirsiniz.
** Tirşik otunu temizlerken ve doğrarken elinizin zarar görmemesi için eldiven kullanmayı ihmal etmemelisiniz.
Tirşik çorbası nasıl yapılır?
Tirşik otunun zararları nelerdir?
Tirşik otunun güzel yanlarından, faydalarından ve nefis çorbasından söz etmek yetmez. Bu otun olası yan etkilerinden, zehirli ve zararlı özelliklerinden de herkes haberdar olmalı. İşte o şifa dolu tirşik otunun zararları:
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.