Yemek.com

Şerbetli ve Sütlü Tatlılar Buzlukta Saklanır mı: Tatlıları Uzun Süre Saklamanın Püf Noktaları

5 Kasım 2020

Misler gibi şekerpareler, tavukgöğüsleri, cheesecake'ler... Her birini özenle hazırlıyor, tam kıvamında pişirip enfes tatlar yakalıyor, afiyetle yiyoruz. Peki ya kalanları?

Eğer bir seferde hepsini bitiremeyeceğiniz kadar tatlı yapıyor, onları uzun süre bozulmadan, en sağlıklı şekilde saklamak istiyorsanız bilmeniz gereken birkaç püf noktası var aslında.

Özellikle vaktiniz varken bol bol hazırlayıp ihtiyaç anında hemen ikram etmek üzere saklamak istiyorsanız şerbetlisinden sütlüsüne, tatlıları saklamanın bu püf noktalarına mutlaka göz atın.

Şerbetli ya da sütlü tatlılar dondurucuda saklanır mı?

Yiyecekleri çok daha uzun süre taze olarak saklayabilmek için buzluktan destek alıyor, onları doğru şekilde paketleyerek dondurucuda bekletebiliyoruz ama konu tatlılar olunca akıllar karışıyor. Özellikle mutfağımızın vazgeçilmez şerbetli ve sütlü tatlılarını aslında hazırlandıktan kısa süre sonra, en taze halitle tüketip bitirmek en doğrusu oluyor.

Ama "Mutlaka dondurucuya atmam gerek" diye düşünüyorsanız, "Bunun bir yolu yok mu?" diye düşünüyorsanız tat ya da doku kayıplarını göze alarak dondurucuda 3-4 gün (en fazla 1 hafta) olacak şekilde saklamanız mümkün.

Sütlü tatlılar ile anlatmaya başlayalım: Dondurma, dondurma pasta gibi sütlü tatlılar zaten hepimizin bildiği gibi dondurucuda saklanması gereken gıdalar. Ancak tavukgöğsü, kazandibi gibi diğer sütlü tatlılar için buzluk en doğru seçenek değil. Zira dondurucuda saklandıktan sonra çıkarıp servis etmek istediğinizde sulanma yapar, doku ve tat olarak kötü bir lezzet ve kıvam sunarlar. Bu sebeple onları mümkün olduğunca buzdolabında saklamalı ve en kısa zamanda (3 gün içinde) tüketmelisiniz. Süt, doğru şekilde saklanmadığında bakterilerin hızla üremesine sebep olacak bir gıda maddesi olduğundan, zehirleyici etkiler de yapabilir, aman dikkat.

Şerbetli tatlılara gelirsek, mutfağımızın en özel tatlarından baklavadan tutun şekerpareye, ikramlık olarak hazırlanan şerbetli tatlıları dondurucuda saklamayı tercih eden çok kişi var aslında. Özellikle bayram gibi özel günler için bol bol tatlı hazırlıyor ve buzlukta saklamak istiyorsanız bu yöntemi deneyebilirsiniz. Ancak çıkardıktan sonra tıpkı sütlü tatlılarda olduğu gibi tat ve dokusunda değişiklikler olacağını da bilmelisiniz. Buzluktan çıkardıktan sonra ise en az 1 saat boyunca çözülmesini beklemeniz gerekecektir, aklınızda bulunsun.

Bunun yerine şerbetli tatlıları mutlaka buzlukta saklamak istiyorsanız önerilen, tatlınızı fırınlayıp oda sıcaklığında soğuttuktan sonra şerbetini vermeden buzluğa kaldırmanız ya da kadayıf dolması gibi tatlıları hazırlayıp kızartmadan, fırında pişirmeden çiğ haliyle saklamanız. Böylece şerbetinin dokusunda bozulmalar meydana gelmez ve daha sağlıklı, lezzetli bir tatlı elde edersiniz. Buzluğa attığınız şerbetsiz tatlıyı buzluktan çıkardıktan sonra ise oda sıcaklığında bekletip şerbetini hazırlayabilir, eğer sıcak tatlının üzerine şerbet dökülmesi gerekiyorsa fırında kısa bir süre ısıtıp şerbetini üzerine ilave edebilirsiniz.

Tatlıları uzun süre sağlıkla saklamak isteyenlerin dikkat etmesi gerekenler

  • Tatlıları uzun süre saklamak istiyorsanız öncelikle hazırlarken kullandığınız tüm malzemelerin taze olmasına dikkat etmelisiniz. Süt başta olmak üzere kullandığınız herhangi bir malzeme bayat ise tatlınızın ömrü de kısa olacaktır.
  • Şerbetli tatlıları eğer 2-3 gün içinde tüketebilecekseniz kuru ve serin alanlarda saklamayı tercih edebilirsiniz. Böyle bir durumda onu buzluğa ya da buzdolabına kaldırmanız gerekmez.
  • Buzluğa, hatta özellikle buzdolabına koyduğunuz şerbetli tatlının şekerlenme ihtimali artacağından, hazırlarken şerbetine mutlaka limon suyu ilave etmeyi unutmamalısınız.
  • Sütlü ya da şerbetli olması fark etmeksinizin, buzluğa kaldrıcağınız her tatlıyı mutlaka hava almayan ve içinde hava kalmayan kaplarda , kilitli poşetlerde ya da buzdolabı poşetlerinde muhafaza etmelisiniz.
  • Eğer şerbetli tatlıları şerbetiyle birlikte buzluğa kaldıracaksanız tepsisiyle, bir bütün olarak değil, ikram edeceğiniz porsiyonlara göre porsiyonlayarak buzluğa kaldırmalısınız.
  • Buzluktan çıkarılan herhangi bir gıdayı çözdürdükten sonra yeniden buzluğa atamayacağınızı unutmamalı, üzerinde bakterilerin üremesine izin vermeden en kısa sürede tüketmeye özen göstermelisiniz.
  • Eğer az da olsa tatlınız buzluk içinde hava ile temas ederse bozulma süresi hızlanacak, buzlukta yanında duran diğer yiyeceklerin de kokusu içine sinebileceğinden hoş bir lezzet ve koku sunmayacaktır, bizden söylemesi.
  • Eğer hazırladığınız ve bir süre sakladığınız sütlü tatlının üzerinde ya da kaşıkladığınızda içinde beyaz noktacıklar oluşmaya başladıysa tatlınız bozulmaya başlamış demektir. Böyle bir durumda tüketmemeniz daha doğru olacaktır, aklınızda bulunsun.
  • Aynı şekilde sütlü tatlınız buzdolabında beklerken sulanma yaptıysa, kıvamında bozulmalar, tadında hafif de olsa ekşimeler oluştuysa bozulmuş demektir, yememelisiniz.
  • Sözün kısası, eğer çok ihtiyaç duyuyorsanız ve tüketemeyeceğiniz kadar çok tatlı yaptıysanız buzluk ya da buzdolabından tabii ki destek alabilirsiniz. Ama en güzelinin hazırladıktan sonra, taze halde tüketmek olduğunu unutmamalı ve tatlılarınızı mümkün olduğunca tüketeceğiniz miktarlarda hazırlamaya özen göstermelisiniz. Şimdiden ellerinize, emeklerinize sağlık.