Yemek.com
Yeni Yıla Geri Sayım:

Zencefilli Yılbaşı Kurabiyesi Tarifi

Gingerbread adıyla Batı mutfağında çok yaygın olan zencefilli kurabiyeler, yeni yıl ruhunu yansıtan yiyeceklerden biridir. Toz zencefille tarçının birleştiği bu kurabiyeler, daha pişerken mutfağı saran nefis kokusuyla iştah açar. Çeşitli şekillere sahip kalıplarla porsiyonluk olarak hazırlanabilecek bu kurabiyeler, istenildiği takdirde yuvarlak olarak da hazırlanabilir. Zencefilli bu kurabiyeler belki bir yılbaşı tatlısı değil ama evde hazırladığınız yılbaşı menüsüne tam destek olacak cinsten. Ayrıca yılbaşına sayılı günler kala önceden hazırlanıp kavanoz kavanoz, kutu kutu saklanabilir, sevdiklerinize yılbaşı hediyesi olarak götürülebilir. Süsleme konusunda ise serbestsiniz! 

Zencefilli kurabiyenin bu versiyonunda pekmez yok, o yüzden rengi alışık olduğumuzdan biraz daha açık ama lezzeti aynı.

Küçük bir not: Eğer yılbaşını evde geçirecekseniz ve henüz yılbaşı sofrasını nasıl kuracağınıza, yılbaşı menüsünde neler olması gerektiğine bir türlü karar veremediyseniz hindi sevmeyenlere özel nefis yemeklerden oluşan yılbaşı yemeğimize, yılbaşı masalarının kurtarıcısı olacak pratik tariflerimize, yeni yıla girerken size eşlik etmek isteyen yılbaşı mezelerimize göz atabilirsiniz.

KALORİ:1 porsiyon için141/kcal

1 porsiyon için;

  • 21 gram karbonhidrat
  • 3 gram protein
  • 6 gram yağ
*Bu değerler kullandığınız malzeme cinsine ve ölçülere göre değişiklik gösterebilir. Uygulayacağınız diyet planlarınızda uzman desteği almanızı tavsiye ederiz.

KAÇ
KİŞİLİK

50 adet

HAZIRLAMA
SÜRESİ

30 dakika

PİŞİRME
SÜRESİ

12 dakika

Bu tarif Yemek.com editörü tarafından üretilmiştir.

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 100 gram oda sıcaklığında tereyağı (7 yemek kaşığı)
  • 150 gram toz şeker
  • 250 gram un (2,5 su bardağı)
  • 1 silme tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1,5 tatlı kaşığı toz zencefil
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

Eksik malzemeleri indirimli tamamlamanın kolayı var.

Et, sebze, meyve, baharat ya da ihtiyacın olan ne varsa; hem taptaze, hem sürpriz indirimlerle Yemeksepeti Market ve Yemeksepeti Mahalle ile yanında, eksik malzemelerin dakikalar içinde kapında!

Zencefilli Yılbaşı Kurabiyesi Tarifinin Püf Noktası

Bu ölçülerden iki buçuk tepsi kurabiye çıkıyor. Zencefilli kurabiye uzun süre dayanabildiği için fazla miktarda hazırlamanın bir sakıncası yok. Kurabiyeleri, metal kurabiye kutularında veya cam kavanozlarda bir ay civarında bozulmadan saklayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek nokta, kurabiyeler iyice soğuduktan sonra kaba koymak. Kurabiyelerin pişip pişmediğini kontrol etmek için arkasını çevirebilir veya kenarlarının sertleşip sertleşmediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer daha baharatlı lezzetlerden hoşlanıyorsanız toz zencefil ve tarçın oranını arttırabilir ya da muskat, dövülmüş karanfil gibi farklı baharatlar da ekleyebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

  1. Yumurtayı, toz şekeri ve tereyağını bir kapta mikserle çırpın. Şekerin erimesi ve karışımın homojen bir hale gelmesi için bu işlemi gerçekleştirin.

  2. Unu ve diğer malzemeleri ekleyerek hamuru yoğurun. Hamurun ele yapışmamasına dikkat edin.

  3. Eğer hamur ele yapışıyorsa, beklettiğiniz 1/2 su bardağı unu kaşıkla ekleyin. Hamurun ele yapışmaması hedeflenir.

  4. Hamuru streç filmle sararak yarım saat kadar buzdolabında dinlendirin. Hamurun dinlenme süresinin son 10 dakikasında fırını 175 derecede ısıtın.

  5. Buzdolabından çıkardığınız kurabiye hamurunu iki eşit parçaya bölün.

  6. Hafifçe unladığınız tezgahın üzerine bir parçayı koyun. Hamurun üzerini de hafifçe unlayın. Hamuru merdaneyle en fazla yarım cm kalınlığında olacak şekilde açın. Kurabiye kalıbı veya bir bardak ağzıyla kesin.

  7. Kestiğiniz kurabiye parçalarını yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine yerleştirin. Diğer parça için aynı işlemi tekrarlayın. Birden fazla fırın tepsisine aralıklı olarak dizdiğiniz kurabiyeleri önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık 12 dakika pişirin.

  8. Zencefilli yılbaşı kurabiyeleri hazır! Kurabiyeleri fırından çıkardıktan sonra, yağlı kağıtla soğuk bir ızgaranın üzerine koyun. Mümkünse, kurabiyelerin sertleşene kadar yaklaşık yarım saat soğumasını bekleyin. Ardından zencefilli yılbaşı kurabiyelerinizi sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. Afiyet olsun!

Zencefilli Yılbaşı Kurabiyesi Pişirme Önerisi

Dilerseniz kurabiye hamurunuzu bir gece önceden hazırlayın ve şeklini verin. Ertesi gün pişirmek şeklinin sabit kalmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca bu kurabiyeyi şeker yerine balla tatlandırabilirsiniz. Ağızda dağılan nefis bir kıvam için ortası henüz yumuşakken, fırından çıkartıp iyice soğumasını bekleyebilirsiniz.

Zencefilli Yılbaşı Kurabiyesi Tarifinin Servis Önerisi

Servis ederken pudra şekeri kullanabilir ve yeni yıl ruhunu kolayca yakalayabilirsiniz. Dilerseniz renkli gıda boyalarıyla farklı renklerde desenler yapabilir, görsel olarak daha şahane bir görüntü elde edebilirsiniz.