Soğan Pidesi Tarifi
Yemeğin adına yahut ana malzemesine bakarak "Ben bunu yemem" diyen bir dolu insan biliyorum. Bir yemeğin tadına bile bakmadan bu kadar ön yargı kuşanmış kişilere açıkçası çok şaşırıyorum. Çünkü kaçırdıkları çok şey olabileceğine inananlardanım.
Aslında yemeklerimizin ana malzemesi olan soğan bir hamur işinde yer alınca neden şaşırtıcı olsun ki? Biz Trakyalıların çokça yaptığı "soğan pidesi"nden belli ki tatmadınız. Arnavut ve Boşnak böreklerinin temel tekniği, soğanın iç harcıyla lezzeti katmerlediği bu sini pidesi için hadi mutfağa girelim. Fikrinizi sonra alırım!
KAÇ
KİŞİLİK
1 tepsi
HAZIRLAMA
SÜRESİ
1 saat
PİŞİRME
SÜRESİ
45 dakika
Malzemeler
İç harcı için:
- 7-8 adet soğan
- 1/2 çay bardağı ayçiçek yağı
- 2 adet domates
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı nane
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 7-8 dal maydanoz
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
Hamuru için:
- 4 su bardağı su
- 1,5 su bardağı ılık su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 çay bardağı ayçiçek yağı
Yağlamak için:
- 1 çay bardağı ayçiçek yağı
Soğan Pidesi Tarifinin Püf Noktası
Nasıl Yapılır?
Unun ortasını havuzlandırın. Tuzunu ve ayçiçek yağını ortasına koyun. Kontrollü olarak ılık su ekleyin ve ortasından başlayarak unu toparlamaya başlayın.
Kulak memesi kıvamında, özlüce bir hamur elde edin. Üzerini bir bez yahut streç filmle kapatıp en az yarım saat kenarda beklemeye alın.
Hamur beklerken iç harcını hazırlamaya geçin. Bunun için soğanları yemeklik doğrayın. Bir tavada ayçiçek yağı ile pembeleşinceye değin terletin. Bunun için tuzunu önden verip bu sürecin daha iyi işlemesini sağlayın.
Yumuşayan soğanlara rendelenmiş domatesleri ekleyin. Domateslerin rengi arzu ettiğiniz gibi değilse bir tatlı kaşığı salça da ekleyebilirisiniz. Domatesler yumuşayıp suyunu çekene kadar soğanlarla birlikte pişmeye alın. Çok sulu asla kalmasın ki döşediğmizde pidemizin tabanını ıslatıp hamurlaşmasına sebep olmasın.
Sona yaklaşırken baharatları ekleyip, tuzunu dengeleyin. Bunun için tuzu soğanlarla birlikte verip vermediğiniz, salçanın tuzlu olup olmadığı gibi durumları göz önüne almayı ihmal etmeyin.
Ateşi söndürürken kıyılmış maydanozları ekleyip soğanlı iç harcı şöyle bir harmanlayıp ılınmaya bırakın.
Soğanlı iç harç ılınırken biz hamurdan bezeler elde edip açmaya başlayalım. Bunun için hamuru mandalina büyüklüğünde 12-14 küçük bezeye ayırın. ( ne çıkarsa )
Çıkan bezeleri ikiye ayıracağız. 12 bezemiz varsa altısını altta diğer altısını üstte kullanacağz. Bezeleri servis tabağı büyüklüğünde açıyoruz. Açtığımız katların arasınına sıvı yağ sürüyoruz. İlk altı katı bu şekilde yağlayıp kenara alıyoruz. Burada şuna dikkat edin; en üst kata ayçiçek yağı sürmeyin, çünkü bir daha açacağız.
Diğer altı kat bezeyi de açıp yağlayarak bir başka kenara alın. Kat aralarındaki yağların iyice sirayet etmesi için avuç içinizle hafifçe bastırıp yağın kenarlardan taşmasını sağlayabilirsiniz.
Fırın için bir sini tepsi kullanacağız. Öncelikle sininizin tabanını güzelce yağlayın. Şimdi sıra geldi 6'lı yağlı hamurlarımızı tek bir hamur ( yufka ) gibi açmaya.
İlk katta kulanacağımız 6'lı hamurumuzu fırın tepsisinden biraz taşacak kadar büyüterek tek bir hamur gibi açın. Çok inceltmiyoruz, esnekçe bir yufkamız oluyor. Açtığımız hamuru sinimizin tabanına döşeyip kenarlarından hafifçe taşırıyoruz.
Soğanlı iç harcımızı çanak haline getirdiğimiz bu ilk kat hamurun üzerine döşüyoruz.
Önemli not: İç harç tepsinizin büyüklüğüne fazla gelecek gibiyse hepsini kullanmayın ki döşediğiniz iç harç kalın düşmesin. Aksi halde tabanı ıslatır ve pişerken pidenizin tabanının yatışık olmasına, hamurlaşmasına sebep olur. Bunun için iç harcı hazırlarken domatesi olabildiğince çektirmeniz önemli.
İkinci 6'lı yağlı hamuru da sini büyüklüğünde açıp iç harcın üzerine kapatıyoruz. İlk katın siniden taşan kısmını bu hamurun üzerine düşürüp böylece iç harcın pişme esnasında taşmasına mani oluyoruz. Bunun için ayrıca sininin kenarlarından hamuru parmak uçlarımızla hafifçe bastırarak Arnavut böreklerinde olduğu gibi birbirine mühürlüyoruz.
Soğan pidemizin üzerine 1-2 kaşık kadar sıvıyağ dökerek, parmaklarımızla sıvazlaya sıvazlaya, üzerini ezdirmeden yağı yediriyoruz.
180 derece fanlı fırında ( kuzine sobada da çok güzel olur ) nar gibi kızarana değin yaklaşık 45 dakika fırınlayın.
Önemli not: Kenarları fırınladığımız için pidemiz ortasından tümseklenebilir ve üst kat hamuru kırıklı, kıyır kıyır dökülen bir yapıya bürünebilir. Bu istediğimiz bir durum. Bir sorun olduğunu asla düşünmeyin.
Eğer üst kat hamurdaki o kıyır kıyır dökülmeyi, çıtırlığı istiyorsanız gerekmeyebilri ama aksi halde bir bez örtü altında, üzerine parmak uçlarınızla hafifçe su serpiştirip, ılınanan değir dinlendirin.
Hamurun üst katının kırıklanması sebebiyle bıçakla kesmek sizi zorlayabilir. Bir mutfak makasıyla porsiyonluk dilimler kesip servise alın.