Yemek.com
Böylesi Daha Kolay:

Porsiyonluk Hamsili Pilav Tarifi

Şimdi tam mevsimi. Gittikçe de lezzetlenecek. Karadeniz'in incisi, hamsiden bahsediyorum...

O coğrafyada koca koca sinilerde hazırlanır. Zahmetlidir. Ben size porsiyonluk, kontrolü daha kolay, servis açısından da pratiklik ve şıklık koyan bir şekilde tarifi uyarlıyorum. Buhur buhur iç pilavı, çıtır çıtır dış kaplamasıyla lezzetli bir "hamsili pilav" yapıyoruz. Umarım beğenirsiniz.

KAÇ
KİŞİLİK

8 porsiyon

HAZIRLAMA
SÜRESİ

30 dakika

PİŞİRME
SÜRESİ

45 dakika

Bu tarif Yemek.com üyesi tarafından üretilmiştir.

Malzemeler

  • 1 kilogram hamsi
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 adet soğan
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 2 yemek kaşığı dereotu
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • 1 çay kaşığı tarçın (arzuya göre)
  • 1 çay kaşığı yenibahar (arzuya göre)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Eksik malzemeleri indirimli tamamlamanın kolayı var.

Et, sebze, meyve, baharat ya da ihtiyacın olan ne varsa; hem taptaze, hem sürpriz indirimlerle Yemeksepeti Market ve Yemeksepeti Mahalle ile yanında, eksik malzemelerin dakikalar içinde kapında!

Porsiyonluk Hamsili Pilav Tarifinin Püf Noktası

Ön hazırlık olarak hamsilerinizin orta kılçıklarını çıkartın. Bunu yaparken kuyruğunu koparmadan her iki kanadını ayırmadan ayıklamaya gayret gösterin. Bol suda yıkayıp güzelce süzdürüp varsa fazla suları bir bez peçeteyle nemini alın. Soğanınızı incecik yemeklik doğrayın. El dayanacak kadar sıcak su içerisinde kuş üzümlerinizi 4-5 dakika bekletin. Sap yerlerini kopartın ve suyunu süzdürüp kenara alın. Pirincinizi 5-6 dakika ılık tuzlu suda bekletip nişastasını giderin. Bol suda yıkayıp pirincinizi kenara alın. Dereotlarınızı incecik kıyın .

Nasıl Yapılır?

  1. Püf noktaları bölümünde bahsettiğim gibi, tüm ön hazırlıklarınızı tamamladıktan sonra iç pilavı yaparak işe koyulalım.

  2. Pilav hazırlayacağınız tencereye bir çorba kaşığı tereyağını alın. Isınmaya başlayınca soğanlarınızı ekleyip pembeleştirin. Ardından dolmalık fıstıklarınızı atıp bir iki dakika birlikte karıştırın.

  3. Pirincinizi ekleyip kontrollü olarak üzeri şeffaflaşıncaya değin kavurun. Bu sürenin sonuna yaklaşırken kuş üzümlerini de ekleyip karıştırmaya devam edin.

  4. Karabiberini verin. Burada damak zevkinizi gözeterek miktara karar verin. 1 çay kaşığı bence idealdir. Arzu edenler bir fiske yenibahar ve tarçın da katabilir. Fakat ben genellikle karabiberle yetiniyorum.

  5. Sıcak suyu verip kaşıkla bir iki karıştırıp, ocağın altını kısın. Tencerenin kapağını kapatıp tam pişmeden fakat pişmeye bir tık kala dereotunu sepeleyip altını kapatın. Su ölçüsünü de buna göre verdim zaten. Kapağın altına bir bez peçete koyup kenarda 10-15 dakika demlenmeye alın.

  6. Pilavınız demlenirken siz güveç kaplarınızın alt dolgularıyla uğraşın. Bunun için kalan tereyağınızı bir fırçayla güveçlerinizin tabanına ve yan duvarlarına sürün. Balıklarınızın sırt kısımları güvece gelecek şekilde önce tabana, ardından dışarıya taşıracak şekilde yan duvarlara tek tabaka halinde hamsilerinizi dizin.

  7. Demlenip ezdirmeden havalandırdığınız pilavlarınızdan hamsi dizili çanaklarınıza alın. Pilavın üst kısmını balıkların deri kısmı üstte kalacak şekilde kapatıp yana taşırdığınız hamsileri de üzerine sıkıca kapatın.

  8. Tüm güveçlerinizi hamsiyle kapattıktan sonra üzerine oda sıcaklığında yumuşattığınız kalan tereyağınızdan fırçayla sürün.

  9. Güveçlerinizi fırın tepsisine alıp, kenarından tepsiye bir miktar sıcak su ekleyin. Tabanına birkaç milim olsa yeterli. Fırın içerisindeki nemi koruyup pilavın buhurlu kalması için bu gerekli.

  10. Gözle kontrol ederek orta hararetli bir fırında hamsilerinizin üzeri nar gibi kızarıncaya değin yaklaşık 20-25 dakika kadar fırınlayın.

  11. Servise alırken ister güveç kabında isterseniz güveci bir servis tabağına ters çevirip çıkartın. Afiyet bal şeker olsun !

Porsiyonluk Hamsili Pilav Pişirme Önerisi

Pişirmek için sütlaçlık boy güveç kapları kullanın.