Lutenitsa Tarifi
Özellikle Bulgaristan göçmenlerinin çokça yaptığı, buna karşılık geniş bir Balkan coğrafyasında kendi dokunuşlarıyla farklılaşan ve zenginleşen bir Balkan sosu. Dolayısıyla Trakya mutfağında da kendisine yer bulmuş. Bizler Lutenitsa'yı büyük miktarlarda, kışlık olarak hazırlayıp kullanıyoruz. O sebeple hazırlarken ölçülendirmeyi de büyük tuttum. Göçmenlerin geldikleri yere göre eksik tuttuğu veya eklediği malzemelere rastlayabiliyorsunuz. Bunlara notlar bölümünde değinirim. İnternette rastladığınız bir başka tarife göz atıyor olsanız bile şuna dikkat edin. Köz patlıcan tadı sos içerisinde belirgin ve miktar olarak da diğer malzemeden fazla olmalıdır. Şimdi sizleri tarifimize alalım.
KAÇ
KİŞİLİK
8 büyük kavanoz
HAZIRLAMA
SÜRESİ
60 dakika
PİŞİRME
SÜRESİ
60 dakika
Malzemeler
- 10 kg. patlıcan
- 4 kg. kapya biber
- 1 kg. domates
- 8-10 adet havuç
- 1 bağ maydanoz
- 1/2 bağ reyhan
- 20 diş sarımsak
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 fincan üzüm sirkesi
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 su bardağı ceviz içi (ince çekilmiş)
- 1 yemek kaşığı tuz
Lutenitsa Tarifinin Püf Noktası
Nasıl Yapılır?
Ön hazırlık için patlıcanlarınızı ve kapya biberlerinizi güzelce yıkayıp kurulayın. Ardından üzerlerine bir çatal veya bıçakla delikler açıp size uygun bir ortamda ( odun ateşi, ocak, ev tipi yahut odun fırını ) güzelce közleyin.
Közlediğiniz biber ve patlıcanları kolay soyulabilmesi için bir süre bir poşet içerisinden terletip ardından kabuklarını ayıklayın.
Közlediğiniz patlıcan ve kapya biberlerinizi dilerseniz bir bıçak yardımıyla doğrayın, dilerseniz çok fazla ezdirmeden rondoda bir süre çektirip kenara alın.
Domateslerinizin kabuklarını soyup ne çok küçük ne de çok büyük olmayacak şekilde doğrayıp kenara alın.
Bir tencerede haşladığınız havuçlarınızı da rondoda çok fazla olmayacak şekilde çektirip kenara alın.
Reyhan ve maydanozlarınızı ince doğrayın. Sarımsaklarınızı soyup diş diş hazır edin.
Çekilmiş köz patlıcan, kapya biber, doğranmış domates ve haşlanarak çekilmiş havuçlarınızı derince bir tencereye alın. Harlı bir ateş üzerinde kontrollü olarak çektirmeye başlayın. Bunun için de malzemeyi gözlemleyerek sık sık tahta bir kaşıkla karıştırın.
Malzemeler özleşip suyunu çekmeye başlayıp göz göz fokurdamaya başladığında zeytinyağını, kıyılmış maydanoz ve reyhanını, sirkesini ve rendelenmiş sarımsakları ekleyin. Malzemeye iyice özleştirin.
İyice çektirip bir sosa dönüşen Lutenitsa'nıza ateşten alacağınız son 10 dakikada cevizlerini ekleyin. Tuzunu damak tadınıza göre kontrol ederek dengeleyin.
Steril ve kuru kavanozlara sıcak doldurun. Aralarında hava boşluğu kalmaması için ara ara sallayıp kavanozunuzun kapağını sıkıca kapatın. Ters çevirin.
Kavanozlarınızın sığabileceği derince bir tencerenin altına temiz bir bez koyup üzerlerine kavanozlarınızı kapakları aşağı gelecek şekilde dizin. Üzerlerine gelecek nispette sıcak su ekleyip ocağa alın ve 20-25 dakika daha konservasyona tutun.
Kaynar sudan dikkatlice aldığınız kavanozlarınızı altına bir havlu ( soğuk yere temas ederse kavanozlarınız çatlayabilir ) serdiğiniz tezgahınıza alıp, oda sıcaklığına düşene kadar soğumaya alın.
Serin, kuru ve gölge bir ortamda tüm kış saklayabilir ve hazırladıktan hemen sonra dahi tüketmeye başlayabilirsiniz. Afiyetler olsun!