Yemek.com
Pek Popüler:

Leblebi Helvası Tarifi

Geçtiğimiz günlerde Yunanistan başbakanı ülkemize geldiğinde tadıp beğendiği, unutulmaya yüz tutmuş bu Anadolu lezzeti, önce Yunan medyasında ardından "mal bulmuş Mağribi" gibi bizim medyamızda bir anda gündem oldu.

Onu bu denli aranır kılan etmenlerden biriyse, Cumhurbaşkanımızın eşi sayın Emine Erdoğan'ın geçtiğimiz aylarda çıkardığı ve Anadolu'nun unutulmaya yüz tutan lezzetlerine yer verip kayda girmesini sağladığı kitapta yer almasıydı. Yunanistan başbakanına ikram edilmesi de onun sayesinde gerçekleşmişti zaten.

Şu halde Anadolu'nun bu basit ama lezzetli helvasına iadeyi itibar sağlayan tarifi bize hatırlattığı için biz de "First Lady Helvası" diyebiliriz herhalde.

Hadi mutfağa girelim o halde!

En güzel tatlılarımızdan biri olan leblebi helvası yapıyoruz.

Videolu anlatımı için:

KAÇ
KİŞİLİK

4 kişilik

HAZIRLAMA
SÜRESİ

10 dakika

PİŞİRME
SÜRESİ

20 dakika

Bu tarif Yemek.com üyesi tarafından üretilmiştir.

Malzemeler

  • 2 su bardağı leblebi unu
  • 2,5 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı şeker (ya da 1 çay bardağı bal)
  • 125 gram tereyağı
  • 1 kahve fincanı pancar pekmezi

Leblebi Helvası Tarifinin Püf Noktası

Şeker kullanmak istemeyenler sütü balla da tatlandırıp helvanın şerbetini hazır edebilirler. Şekerin bir başka kullanımı ise şöyle olabilir: Şekeri süte katmazsınız. Leblebi ununu kavurmanızın son 2-3 dakikasında şekeri ekleyip o ısıyla bir tık karemelize olmasını sağlayın. Ardından sütü yine yavaş yavaş vererek helvayı bağlayın. Pekmez kullanımı da arzuya göre olabilir. Lakin biz Trakya'da birçok helvada pancar pekmezini ( Trakya'nın pancar pekmezi meşhurdur ) tatlandırmak ve helvanın rengini döndürmek için kullanırız. Tavsiyemdir ! Hatta bal ve şeker yerine pekmezi sütlü şerbeti hazırlamak için dahi kullandığımız helva tarifleri var. Leblebi helvasında da başarıyla uygulanabilir.

Nasıl Yapılır?

  1. Çifte kavrulmuş taze leblebiyi rondoda çekerek un haline getirin. İçinde küçük parçalar olabileceği gibi pürüzsüz un halinde de çekebilirsiniz.

  2. Sütü şekerle karıştırarak ocakta bir tık ılıtın. Şekerin iyice erimesine özen gösterin.

  3. Şeker kullanmak istemeyenler bu aşamada sütü balla karıştırarak ılıtabilir. Geleneksel tarifte bu tercih edilir.

  4. Tabanı yayvanca bir tavaya tereyağını alıp yakmadan eritin. Ardından leblebi ununu ilave edip ocağınızın ısısını da göze alarak 8-10 dakika, leblebi ununun rengi dönene kadar kavurun. (Burada şöyle bir gözlem de işinize yarayabilir : Un yağı toparlamalı, yağı kusmayacak şekilde kavrulmalı.)

  5. Sütü bir kepçe yardımıyla azar azar verin. Bu arada helvanızın topaklanmaması için spatula benzeri bir tahta kaşık yardımıyla karıştırıp, süte yedirin.

  6. Süt fazla gelmiş gibi görünse de sonradan toparlayacaktır. Siz tahta kaşıkla zaman zaman toparlayıp, zaman zaman da helvayı tabanına yapıştıra yapıştıra helvayı karıştırmaya devam edin.

  7. Bu orta ateşte benim 8-10 dakikamı alabiliyor. Helva toparladıkça tabandan kaldırarak ters yüz ederek yine tavanın tabanına bastıra bastıra pişirmeye devam ediyorum.

  8. Yapışkanca bir helvanız olacak. Islakça bir irmik helvası kıvamında diyebiliriz. Bu aşamaya geldiyseniz, ocağı kapatmadan 1-2 dakika önce pekmezi ilave edip malzemeye yedirin. Tavanın ısısıyla helvaya helmeleyip ılınması ve toparlaması için kenara alın.

  9. Leblebi helvanız yapışkan bir yapıda olacağı için şekil vermek zor olabilir. Kaşık helvası formunda, bir kalıpla şekin vererek yahut ceviz büyüklüğünde yuvarlayarak servise hazırlayabilirsiniz.

  10. Afiyet bal şeker olsun.