Yemek.com
Gelsin Tatlılar:

Ev Yapımı Karamel Tarifi

Onunla ne pastalar ne cheesecake'ler hazırlayacağız ancak durun bir dakika öncelikle karamel sos olarak da bilinen karamel hazırlamamız lazım. Karamel ve karamelize bu kelimeleri çokça duymaya alıştınız sanırım.

Karamelize etmek; meyve ve sebzelerin içindeki şekeri açığa çıkartmak için yapılan ve hafif kahverengi bir görünüm kazanmalarını sağlayan bir işlem. Peki ya karamel? Toz şekerin karamelize edilmesiyle hazırlanan karamel, tereyağı ve krema ilavesiyle sos halini alıyor. Tadına doyum olmuyor.

Az malzeme, küçük püf noktaları ve bir kavanoz karamel.

KALORİ:1 porsiyon için382/kcal
1 porsiyon için;
  • 49 gram karbonhidrat
  • 1 gram protein
  • 20 gram yağ
*Bu değerler kullandığınız malzeme cinsine ve ölçülere göre değişiklik gösterebilir. Uygulayacağınız diyet planlarınızda uzman desteği almanızı tavsiye ederiz.

KAÇ
KİŞİLİK

1 küçük kavanoz

HAZIRLAMA
SÜRESİ

10 dakika

PİŞİRME
SÜRESİ

20 dakika

Bu tarif Yemek.com editörü tarafından üretilmiştir.

Malzemeler

  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1/2 su bardağı su
  • 4 damla limon suyu
  • 75 gram tereyağı
  • 125 ml. sıvı krema

Eksik malzemeleri indirimli tamamlamanın kolayı var.

Et, sebze, meyve, baharat ya da ihtiyacın olan ne varsa; hem taptaze, hem sürpriz indirimlerle Yemeksepeti Market ve Yemeksepeti Mahalle ile yanında, eksik malzemelerin dakikalar içinde kapında!

Ev Yapımı Karamel Tarifinin Püf Noktası

Şekeri yakmadan kahverengi bir renk alana kadar pişirmeye dikkat edin. Karamelize olan toz şekeri karıştırmayın, kabın kenarlarına bulaştırmayın.Koyu bir renk almaya başlayan toz şekere tereyağını katıp karıştırın.Krema eklediğiniz zaman köpürmeye başlayacaktır oldukça sıcak olan karamelin ocak ve elinize yapışmamasına dikkat edin. Bu nedenle derin ve çelik bir sos kabı kullanın.Karameli kapağı kapalı cam bir kavanozda 10-15 gün süresince buzdolabında rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz. 1 kavanoz 5 porsiyon olarak hesaplanmıştır.

Nasıl Yapılır?

  1. Karamel hazırlamak için; toz şeker, su ve taze sıkılmış limon suyunu derin bir sos tenceresine alın.

  2. Erimekte olan toz şekeri karıştırmadan sos kabını aralarda sallayarak şekerin karamelize olmasını sağlayın. Yüksek ateşte şekerin yanmamasına dikkat edin.

  3. Sütlü bonbon rengini alan şeker karışımına soğuk tereyağı katıp tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın.

  4. Rengi koyulaşan ve kısık ateşte pişirmeye devam ettiğiniz karamel karışımına son olarak krema katıp hızlıca karıştırın.

  5. Kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirdiğiniz karamel karışımını ocaktan alın. Sıcağı sıcağına cam ya da seramik bir kavanoza boşaltın.

  6. Oda sıcaklığında soğutup kapağını kapattıktan sonra buzdolabına kaldırıp muhafaza edin. Soğudukça katı bir hal alan karameli, benmari usulü eritip tatlı yapımında ve süslemelerde kullanın.

Ev Yapımı Karamel Pişirme Önerisi

Hazırladığınız karamel kıvamının hafif pütürlü olduğunu düşünürseniz blenderdan geçirdikten sonra da kavanoza aktarabilirsiniz.

Ev Yapımı Karamel Tarifinin Servis Önerisi

Oda sıcaklığında soğuttuğunuz karameli, kıvam ve şekil alması için temiz buz kalıplarına boşaltıp buzluğa kaldırabilirsiniz.