Yemek.com
Hem de El Açması:

Ispanaklı Boşnak Böreği Tarifi

Son günlerde bir ıspanak tartışmasıdır aldı gidiyor. Semt pazarlarında yerel üreticilerden ürün almaya önem veriyorum. Güvenilir gıda zincirinin bu karşılıklı tanışıklıkla daha sağlam zeminlere oturduğuna inanıyorum. Kalabalık şehirlerde bu güven daha zor tesis ediliyordur eminim fakat münferit olaylar üzerinden tümden ülke üreticilerini küstürmemek gerektiğine inananlardanım. Zira bunun ardından yine tüketiciye olan oluyor.

İşte bu sebeple "yaşasın ıspanak" diyenlerdenim. Bizim Trakya mutfağında genel olarak "Çarşaf böreği" diye isimlendirilen, hamuru incecik açan maharetli Boşnak hanımlarının parlattığı bir börek oluşuyla da "Boşnak böreği" olarak namını dillere düşürmüş bu kıyır kıyır böreği hazırlamak için mutfağa girelim mi?

KAÇ
KİŞİLİK

1 tepsi

HAZIRLAMA
SÜRESİ

45 dakika

PİŞİRME
SÜRESİ

45 dakika

Bu tarif Yemek.com üyesi tarafından üretilmiştir.

Malzemeler

  • 4 su bardağı un (aldığı kadar)
  • 1,5 su bardağı su (yaklaşık)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ ( ıspanağı kavurmak için )
  • 2 adet soğan
  • 1/2 kilogram ıspanak
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ ( hamuru yağlamak için )
  • 2 çorba kaşığı tereyağ ( hamuru yağlamak için )
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı çörek otu ( Tercihen )

Ispanaklı Boşnak Böreği Tarifinin Püf Noktası

Ispanak kullanarak verdiğimiz bu tarifte iç harç olarak pırasa, pırasa ıspanak ikilisini beraber kullanarak, patates yahut peynirli olarak da hazırlamanız mümkün. Hamuru iyi dinlendirmek, açarken iyice çekiştirerek inceltmek, çarşafı kaldırken sıkışık olmayan bir rulo elde etmek kıyır kıyır bir börek yapmanızın yolunu açar. Eller yapılan rulolar daha sıkışık olacağı için böreğiniz de bizim Trakya'daki tabirle "oturuşuk" bir böreğe sebep olur. Bunu istemeyiz. Bu böreğin üzerine yumurta sarısı sürülmez. İnternette dolaşan tarifler size bunu söylüyorsa, bunu göz ardı edin. Rumeli ve Trakya böreklerinde sini börekleri genellikle sıvı yağla parlatılır. Bu haliyle fırınlanır. Yumurta genellikle poğaça, çörek vs...için tercih edilir.

Nasıl Yapılır?

  1. Un havuzlandırılıp, ılık su, 1/2 çay bardağı sıvı yağ ve tuz ilavesiyle hamur yoğurulur. Kulak memesi kıvamında hamur 5-6 bezeye bölünür. Bez örtü altında en az yazım saat dinlendirin.

  2. Siz bu arada ıspanağınızı güzelce yıkayıp fazla sularını süzdürün. Ispanakları kavurmak üzere bir bıçak yardımıyla kıyın.

  3. Ispanakları sığdırabileceğiniz bir kavurma tenceresine 1/2 çay bardağı sıvıyağı koyun. İnce yemeklik doğradığınız soğanları ekleyip terletinceye değin kavurun.

  4. Ispanakları ilave edin. Ispanaklar ateş görüp hacmi küçülürken tuzunu da ilave edip bu süreci hızlandırın. Kontrollü olarak ıspanakları kavurup, baharatlarını ekleyin ve son olarak tuzunu dengeleyip ılınmak üzere kenara alın.

  5. İyice dinlenen bezelerinizi önce bir servis tabağı büyüklüğünde oklava ile açın. Bundan sonrası el mahareti... Genişçe bir tezgah yahut sofra kullanabilirsiniz. Bizler geleneksel mutfakta böyle börekler için temiz bir bez örtü kullanırız.

  6. Tabak büyüklüğündeki hamurumuzu örtü üzerine alın. Sıvı yağ ve erittiğiniz tereyağı birbirine harmanlayıp hamurun üzerine gezdirin. Parmaklarınızı kullanarak tüm üzerini sıvazlayın. Bu aşamadan sonra el mahareti devreye girecek. Önce hamurunuzu avuç içlerinizle bastırıp büyüterek, ardından hamurun uçlarından çekiştirerek büyüterek hamurunuzu incecik yapın. Bu çekiştirme sırasında hamuru zaman zaman havalandırarak büyütün ki çok daha kıyırlı bir böreğiniz olsun.

  7. Ilıttığınız ıspanaklı iç harcınızı bu incecik hamurun üzerine gelişi güzel serpiştirin. Hamurun bir ucundan hafif kıvırıp rulo yapmaya hazır hale getirin.

  8. İşte bu aşamada bu böreğin neden "çarşaf böreği" adını aldığının uygulaması başlıyor. Kıvırdığınız tarafın başına geçerek alta serdiğiniz bezin iki ucundan çekerek kontrollü olarak hamurunuzun kendi kendine rulo sarılmasını sağlayın. Bu işlemi hamurun ortasına geldiğinizde durdurun.

  9. Bu defa karşı tarafına geçip yine hamurun ucunu hafif kıvırıp rulo sarmaya hazır hale getirin. Yine alttaki bezinizi iki ucundan kavrayıp kaldırarak hamurunuzu kontrollü olarak rulo hale getirin. İki rulo hamur orta yerde buluşacak.

  10. Bu iki rulo hamurun birleştiği yerden boylu boyunca bıçakla keserek iki rulo hamur elde etmiş olacaksınız. Yuvarlak, altı yağlanmış bir tepsiye, ortadan başlayacak şekilde rulo hamurlarınızı dolaya dolaya dizmeye başlayın. Biten rulonun ucuna diğerini ekleyerek tepsinin sonuna kadar dizin.

  11. Dikgörtgen tepsi kullananlar, tepsinin enlemesine uzanacak şekilde böreklik rulolarını kol böreği hazırlar gibi birbirine paralel olarak dizebilirler.

  12. Kalan yağınızı böreğin üzerine elinizle parlatacak şekilde gezdirip, parmak uçlarınızla sıvazlayarak hamura yedirin.

  13. 180-200 derece fırında nar gibi kızarana değin fırınlayın. Çıkınca üzerine bir bez örtü serip dinlendirin.

  14. Biz geleneksel olarak ortadaki göbek kısmını alır, kalan böreği havuç dilimi gibi kenarlara doğru keseriz. Ortadaki bu boşluğa kızılcık hoşafı, ekşi erik hoşafı, sütlü biber turşusu yahut alıştığımız Rumeli turşularından birini koyar sofraya alırız.