Yemek.com
Kireç Kullanmadan, Mükemmel Kıvamda:

Ham İncir Reçeli Nasıl Yapılır? Tarifi

Yaz mevsiminin en güzel meyvelerinden olan inciri gelin kahvaltı sofralarımıza baş tacı edelim. Filmlere bile konu olan incir reçelinin yapımı biraz zaman alıcı da olsa, tadı ve rengi ile hepimizi büyülemeye devam ediyor. Dünyanın pek çok yerinde bilinmeyen, neredeyse bizim coğrafyamıza özgü diyebileceğimiz ham incir reçeli tüm lezzetiyle sizi bekliyor.

İncirler henüz çiğ olarak yenebilecek olgunluğa erişmeden toplanması ve acısı çıkarıldıktan sonra şerbetle kaynatılması ile elde edilen bu dillere destan reçel, afiyetle yememiz için huzurlarınıza geliyor. Antik çağlardan beri bilinen ve pek çok derde deva olduğu söylenen incirleri reçel yapmaya hazırsanız, buyurun başlayalım. Adım adım yapılış görselleriyle, çok uzun süre bozulmadan dayanan ham incir reçeli tarifi karşınızda! Şimdiden ellerinize sağlık.

KAÇ
KİŞİLİK

4 küçük kavanoz

HAZIRLAMA
SÜRESİ

3 saat

PİŞİRME
SÜRESİ

40 dakika

Bu tarif Yemek.com editörü tarafından üretilmiştir.

Malzemeler

  • 100 adet ham incir (ayıklanmış, soyulmuş)
  • 5 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • 1/2 adet limonun suyu
  • 5 adet karanfil

Eksik malzemeleri indirimli tamamlamanın kolayı var.

Et, sebze, meyve, baharat ya da ihtiyacın olan ne varsa; hem taptaze, hem sürpriz indirimlerle Yemeksepeti Market ve Yemeksepeti Mahalle ile yanında, eksik malzemelerin dakikalar içinde kapında!

Ham İncir Reçeli Nasıl Yapılır? Tarifinin Püf Noktası

Ham inciri soyulmuş ve ayıklanmış olarak satın alırsanız işiniz daha kolay olacaktır. Ham incir sütü oldukça alerjik bir maddedir. O yüzden reçeli yaparken her ihtimale karşı eldiven kullanmanız ve incirler haşlanmadan önce eldivenle temas etmeniz, istenmeyen alerjilerin önüne geçecektir.

Nasıl Yapılır?

  1. Soyulmuş incirleri bol suyla yıkayın ve bir tencereye alın.

  2. Üstlerine geçecek kadar su ilave ettikten sonra, incirler yumuşayana dek yaklaşık 15 dakika kaynatın.

  3. Sürenin sonunda incirleri bir kevgirle süzerek alın soğuk suyla güzelce durulayın, ardından da buzlu su dolu bir kaba atın. Böylece incirler yeşil renklerini kaybetmeyecekler.

  4. Buzlu suda incirleri 2 saat kadar bekletin ve ardından incirleri zedelemeden tek tek sularını sıkarak başka bir kaba alın. Böylece acı suları çıkmış olacak.

  5. Sularını sıktığınız incirleri tekrar bol suyla yıkatın ve tekrar zedelemeden sularını sıkarak ayrı bir kaba alın. Bu işlemi 2 defa daha tekrarlayın ki incirlerin acı suları tamamen çıkmış olsun.

  6. Reçelin şerbeti için gerekli olan su ve şekeri bir kaba alın ve kaynamaya başladıktan sonra içine karanfilleri de ekleyin.

  7. Ardından ularını sıktığınız ham incirleri ekleyin, bu şekilde şerbeti hafifçe koyulaşana dek yaklaşık 20 dakika reçelinizi kaynatın.

  8. Son olarak limon suyunu da ekleyin ve kısık ateşte 5 dakika daha kaynattıktan sonra altını kapatın.

  9. Reçeliniz ılıklaştıktan sonra, kaynatıp dezenfekte ettiğiniz ve sonrasında güzelce kuruladığınız kavanozlara incir reçelinizi paylaştırın. Bu şekilde reçellerin kapaklarını kapatmadan tamamen soğuyana dek oda ısısında bekletin.

  10. Reçeller tamamen soğuduktan sonra kapaklarını sıkıca kapatın ve kavanozları iyice sıkışmaları için ters çevirin .

  11. Kuru ve serin bir ortamda reçelinizi saklayabilirsiniz. Dilediğiniz zaman kavanozunu açın ve servis edin. Afiyetler olsun!

Ham İncir Reçeli Ne Zaman Yapılır?

Ham incir reçeli genellikle incir mevsiminde, yani yaz aylarında yapılır. İncirlerin olgunlaşma dönemi olan Ağustos ve Eylül aylarında toplanan ham incirlerle reçel yapmak daha lezzetli sonuçlar verecektir.

Ham İncir Reçeli Ne Kadar Kaynatılır?

Ham incir reçeli yaklaşık olarak 30 ila 40 dakika arasında kaynatılır. Ancak, reçelin kıvamı istenilen kalınlığa gelene kadar kaynatma süresi değişebilir.