Yemek.com
Yeni Başlayanlara Ders Niteliğinde:

Ev Yapımı İki Temel Ekmek Tarifi

Mümkün mertebe evde kalmaya dikkat ettiğimiz bu günlerde, çoğumuz kendimizi mutfağa attık ve ekmeğinden makarna sosuna, simidinden lahmacununa kadar her türlü gıdayı, evde kendi mutfaklarımızda üretmeye başladık.

Kıvamını tutturması çok da kolay olmayan ekmek tariflerinin püf noktaları da, malzemeler kadar önemli. Ekmek yapımında karşımıza çıkan "Fırıncı yüzdesi nedir, ne işe yarar?", "Hamur nasıl yoğurulmalı", "Hamurun hazır olduğunu nasıl anlarım?" ve benzeri tüm soruların cevabını bu tarifte alacaksınız. Haydi her öğünün favori elemanı Türk tipi somun ekmek ve tost ekmeği tarifleri için sizi mutfağa alalım!

Yeni başlayanların bile kolayca yapabileceği somun ekmek ve tost ekmeği tarifinin detaylı anlatımı için sizi videomuza alalım:

KAÇ
KİŞİLİK

4 kişilik

HAZIRLAMA
SÜRESİ

3 saat

PİŞİRME
SÜRESİ

25 dakika

Bu tarif Yemek.com şefi tarafından üretilmiştir.

Malzemeler

Türk Tipi Somun Ekmek İçin (%65 Nem Oranlı):

  • 500 gram un
  • 325 gram su
  • 4 gram instant maya
  • 8 gram tuz

Tost Ekmeği İçin (%54 Nem Oranlı):

  • 300 gram un
  • 162 gram su
  • 2,5 gram instant maya
  • 5 gram tuz

Eksik malzemeleri indirimli tamamlamanın kolayı var.

Et, sebze, meyve, baharat ya da ihtiyacın olan ne varsa; hem taptaze, hem sürpriz indirimlerle Yemeksepeti Market ve Yemeksepeti Mahalle ile yanında, eksik malzemelerin dakikalar içinde kapında!

Ev Yapımı İki Temel Ekmek Tarifinin Püf Noktası

Türk tipi somun ekmeğinin toplam hazırlık süresi 3 saat, pişirme süresi 18-22 dakika; tost ekmeğinin toplam hazırlık süresi 150 dakika, pişirme süresi 20-25 dakikadır.

Nasıl Yapılır?

    Türk Tipi Somun Ekmek İçin (%65 Nem Oranlı):

  1. Un, su ve mayayı bir kap ya da tezgahın üzerinde iyice karıştırın.

  2. Karışımı bu aşamadan sonra mutlaka tezgaha alıp 7-8 dakika yoğurun. Yoğrulan hamuru tezgaha yayın ve tuzu ekleyin. Hamuru pürüzsüz ve esnek olana kadar 7-8 dakika daha yoğurun.

  3. Hamurunuz pürüzsüz ise yuvarlayın ve bir kenarına hafifçe bastırın. Yavaşça geri geliyorsa hamurunuz iyi durumda demektir.

  4. Bir de yeteri kadar esnek olup olmadığını ölçmek için bir köşesinden tutup hamuru incelterek esnetin. Kolayca kopmuyorsa hamurunuz olmuş demektir. Eğer kopma ya da toparlanma yoksa yoğurmaya bir 5 dakika daha devam edin.

  5. Hazır olan hamuru hafifçe unlayıp tezgahta ya da bir kabın içerisinde iki katına çıkana kadar üstü kapalı şekilde, oda sıcaklığında mayalamaya bırakın.

  6. Mayalanan hamuru hafifçe unlanmış tezgaha alın havasını bastırarak çıkarın ve iki eşit parçaya bölün.

  7. Parçaları esnetip içe doğru katlayarak bir rulo haline getirin ve tüm birleşme noktalarını bastırarak ya da çimdikleyerek kapatın.

  8. Hamurları hafifçe unlayıp üstlerine bir bez örtün ve iki katına çıkması için ikinci mayalamaya bırakın. Bu işlem 20 dakika ile 1 saat arasında değişebilir.

  9. Hamurların yine hafifçe havasını alıp fazla ununu silkeleyin ve son şeklini verin. Hamurları, aralarında boşluk kalacak şekilde yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye alın, üstlerini örtün ve bir saat son mayalanma için bekletin.

  10. Fırını 230-240 derecede fansız olarak ısıtın. Fırının tabanına bir tava, tencere ya da tepsi içerisinde sıcak su koyun.

  11. Mayalanan hamurların üzerini bir jilet ya da keskin bir bıçak ile uzunlamasına ya da istediğiniz gibi çizin.

  12. Fırını 220 dereceye indirin, hamurları orta göze yerleştirin, hızlıca buhar yapması için fırının tabanına yarım çay bardağı sıcak su dökün ve kapağı kapatın.

  13. Ekmekleriniz kızarana kadar 18-22 dakika arasında pişirin. Fırından çıkan ekmekleri tepsiden alın ve mümkünse altından hava alabileceği bir yere yerleştirin.

  14. Ekmeklerinizi bir saat kadar dinlendirip afiyetle yiyebilirsiniz.

    Tost Ekmeği İçin (%54 Nem Oranlı):

  1. Un, su ve mayayı bir kap ya da tezgahın üzerinde iyice karıştırın.

  2. Karışımı bu aşamadan sonra mutlaka tezgaha alıp 7-8 dakika yoğurun. Yoğrulan hamuru tezgaha yayım ve tuzu ekleyin. Hamuru, pürüzsüz ve esnek olana kadar 7-8 dakika daha yoğurun.

  3. Hamurunuz pürüzsüz ise yuvarlayın ve bir kenarına hafifçe bastırın. Yavaşça geri geliyorsa hamurunuz iyi durumda demektir.

  4. Bir de yeteri kadar esnek olup olmadığını ölçmek için bir köşesinden tutup hamuru incelterek esnetin, kolayca kopmuyorsa hamurunuz olmuş demektir. Eğer kopma ya da toparlanma yoksa yoğurmaya bir 5 dakika daha devam edin.

  5. Hazır olan hamuru hafifçe unlayıp tezgahta ya da bir kabın içerisinde iki katına çıkana kadar üstü kapalı şekilde, oda sıcaklığında mayalamaya bırakın.

  6. 20 santimetre uzunluğunda cam ya da metal bir baton kek kalıbının içini, yapışma olmaması için hafifçe yağlayıp unlayın.

  7. Hamuru tezgaha alıp uzatarak ve hafifçe bastırarak havasını alın. Kalıbın boyuna göre hamuru köşelerden ortaya doğru katlayın.

  8. Hamura yuvarlayarak ve köşelerini kapatarak son şeklini verin ve kalıba yerleştirin. Üzerini hafifçe unlayın ve örtün. Hamuru bir saat kadar oda sıcaklığında mayalamaya bırakın.

  9. Fırını 230-240 derecede fansız olarak ısıtın. Fırının tabanına bir tava, tencere ya da tepsi içerisinde sıcak su koyun.

  10. Fırına atmadan önce hamurunuzun üzerine keskin bir bıçak ya da jilet ile enlemesine çizikler atın.

  11. Fırını 220 dereceye indirin. Kalıbı fırının tabanına koyun, yarım çay bardağı kadar sıcak suyu da hamurdan uzak bir köşeye dökün ve kapağı kapatın.

  12. Ekmeğinizi kızarana kadar 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkan ekmeği hemen kalıptan çıkartın, alttan hava alacak şekilde bir yere yerleştirin ve bir saat dinlendirin. Afiyet olsun.