Yemek.com

Onu Tanıyınca "Şimdiye Dek Nerelerdeydin?" Diyeceksiniz: Tarçın Yağı

14 Ağustos 2017

Tanıdıkça şaşırmadan duramadığımız bitkisel yağlarda bugünkü konuğumuz tarçın yağı.

Tarçının faydalarını biliyor, sadece kokusunda bile mucizeler olan tarçının aromasını çok seviyorduk ama yağını tanıyınca daha da çok sevdik, açık konuşalım.

Tam da bu yüzden siz de ev yapımı tarçın yağı tarifinden tutun tarçın yağının kullanımına ve hatta faydalarına kadar her şeyi öğrenin, bir zararı, bir yan etkisi var mıdır bilin istedik.

Onu tüm yönleriyle tanıdıktan sonra kullanıp kullanmamak elbette size kalmış. Ama bizce onu tanıyınca çok sevecek, onu hemen her yerde kullanmak isteyeceksiniz, eminiz.

O zaman sözü fazla uzatmadan tarçın yağına bırakıyor, kullanım alanlarından faydalarına, her şeyiyle şaşırtan tarçın yağını yakından tanıyoruz.

Buyursunlar...

Evde yapılır mı dersiniz: Ev yapımı tarçın yağı tarifi

Malzemeler:

  • 6-8 adet çubuk tarçın (artırılabilir)
  • Zeytinyağı (Elbette olabildiğince doğal olanı)
  • Nasıl yapılır?

    Temiz ve kuru bir kavanoz alın. İçine en az 6-8 adet çubuk tarçın koyun. (Kavanozun büyüklüğüne göre çubuk tarçınların miktarını artırabilirsiniz, ne kadar çok koyarsanız o kadar iyi olacaktır) Çubuk tarçınları kavanoza yerleştirdikten sonra üzerine kavanozun ağzına kadar zeytinyağ ekleyin ve kavanozun kapağını hava almayacak şekilde kapatın. Kavanozu bu şekilde en az 3 hafta oda sıcaklığında bekletin ve kavanozu her gün en az 2 kez güzelce çalkalayın. 3 hafta sonra ev yapımı tarçın yağınızı kullanmaya başlayabilirsiniz.

    Eğer tarçın yağının faydalarından yararlanmak istiyor ama evde tarçın yağı yapmak istemiyorsanız aktarlardan kolayca temin edebileceğiniz hazır tarçın yağlarını da kullanabilirsiniz.

    Öğrenince şaşırmamak elde değil: Tarçın yağının faydaları

  • Tarçının en bilinen ve en sevilen özelliği, tarçın yağında da kendini gösteriyor ve bu yağ, kan şekerinin dengelenmesinde büyük önem taşıyor.
  • Tarçın yağı güçlü antibakteriyel özelliği sayesinde vücudu mikroplardan koruyor, kanı temizleme özelliği gösteriyor.
  • Tarçın yağının kanın temizlenmesini sağlaması, kan dolaşımının hızlanmasına yardımcı oluyor, bu sayede de kalp ve damar rahatsızlıklarına yakalanma ihtimalini azaltıyor.
  • Tarçın yağı da tıpkı tarçının kendisi gibi sadece kokusuyla bile vücuda iyi geliyor, beynin düzenli işlemesini sağlayarak konsantrasyonu artırıyor ve hafızayı güçlendiriyor.
  • Tarçın yağı sinir sistemi üzerinde de oldukça önemli etkiler göstererek sinirleri yatıştırıyor, sinir kaynaklı uykusuzluk ve depresyon gibi sorunların çözümüne destek oluyor.
  • Antienflamatuar özelliği sayesinde ağrılı bölgelerdeki ağrıların da azalmasını sağlıyor, özellikle kas ve eklem ve mide ağrılarına iyi geldiği biliniyor.
  • Fazla yemek yendiğinde ortaya çıkan hazımsızlık sorununu çözüyor, mideyi rahatlatıyor.
  • Tarçın yağı kendine has aroması sayesinde ağız kokusunu da engelliyor, düzenli kullanıldığında ağız kokusuna köklü bir çözüm olabiliyor.
  • Hem antibakteriyel hem de antienflamatuar özellikleri sayesinde tarçın yağı bağırsakların da sağlıkla çalışmaya devam etmesini sağlıyor, bağırsakların temizlenmesine destek oluyor.
  • Özellikle yaz aylarında baş belası olabilen sinek/böcek ısırıklarında ısırılan bölgedeki kaşıntıyı gideriyor.
  • Tarçın yağı, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi konusunda da bol bol yardımcı oluyor.
  • Tıpkı nane yağı gibi tarçın yağı da dudaklara harici olarak uygulandığında 2 saate kadar dudakların dolgun gözükmesini sağlıyor.
  • Tarçın yağının cinsel gücü artırıcı etki gösterdiği, kadınlarda oluşan akıntı sorununun çözümünde de etkili rol oynadığı biliniyor.
  • Sadece bal tarçın maskesi yapmakla olmaz: Tarçın yağının kullanımı

    Tarçın yağının faydalarını öğrendik ama asıl mesele bu faydalarından yararlanmak için onu nasıl kullanabileceğiniz aslında. Belki de bugüne dek sadece cildinizi temizlemek için kullandığınız o bal-tarçın maskeleriyle yetiniyordunuz ama bugünden itibaren tarçın yağını tarçının kendisinden bile daha çok kullanabilirsiniz, baştan söylüyoruz.

    Ağrı, kaşıntı gibi nedenlerden dolayı tarçın yağından faydalanmak istiyorsanız ağrılı bölgeye ev yapımı tarçın yağından birkaç damla damlatın ve masaj yaparak cildinize uygulayın. Eğer hazır tarçın yağlarından kullanacaksanız tarçın yağını mutlaka ama mutlaka birkaç damla zeytinyağı ile karıştırarak kullanın. Böylece yağın cildinizi tahriş etmesinin önüne geçmiş olursunuz.

    Eğer dudaklarınızı dolgunlaştırmak amacıyla kullanacaksanız da aynı şekilde 3-4 damla tarçın yağını 1 damla zeytinyağıyla karıştırın ve dudaklarınıza dairesel hareketlerle uygulayın.

    Tarçın yağını ağız yoluyla tüketecekseniz bir su bardağı suyun içine 8-10 damla tarçın yağı damlatarak tüketebilirsiniz. Ancak ciddi bir rahatsızlığınız varsa ya da hamileyseniz bu uygulamayı yapmayın, doktorunuza konuyla ilgili danışın.

    Son olarak, tarçının kokusundan faydalanmak istiyorsanız bir sprey şişenin içine su doldurun. Suya 15-20 damlaya kadar tarçın yağı damlatın ve bulunduğunuz odaya tıpkı oda parfümü kullanır gibi sıkın. İşte bu kadar.

    Bir yan etkisi olmasın sakın: Tarçın yağının zararı var mı?

    Tarçın yağının bilinen ciddi bir yan etkisi ya da zararı yok. Ancak her şeyde olduğu gibi onu kullanırken de ölçülü olmak önemli. Aksi takdirde yukarıda saydığımız faydaları bir anda zarar dönüşebilir ve hiç beklediğiniz sonuçlar almanıza neden olabilir.

    Örneğin tarçının kan şekerini dengeleme özelliği fazla etki etmeye başladığında düşük kan şekeri problemine yol açabilir ya da harici olarak cilde uygulandığında ciltte alerjik reaksiyonlar görülmesine neden olabilir.

    Sözün kısası, tarçın yağını ölçülü ve kontrollü bir şekilde kullandığınızda herhangi bir zarar görmezsiniz. Ancak elbette ciddi ve kronik bir rahatsızlığınız varsa, hamileyseniz ya da birçok maddeye alerjik reaksiyonlar gösteriyorsanız tarçın yağını kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın, onun önerileri doğrultusunda hareket edin ve sağlığınızı riske atmayın.

    Önemli Uyarı

    Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.