Yemek.com

Sütlü Tatlı Yaparken Farkına Bile Varmadan Yaptığınız 9 Tatsız Hata

18 Eylül 2021

Sütlü tatlıları hem pratikliği hem de ferah ferah yenmesi sebebiyle çok seviyor, birçoğumuz onları şerbetli tatlılardan çok daha sık mutfağımıza konuk ediyoruz, doğruya doğru. Ancak her ne kadar yapımı pratik gibi gözükse de onları yaparken de atlamamamız gereken püf noktaları var.

"Benim yaptığım sütlaç anneminki gibi olmuyor" diye düşündüğünüzde, muhallebi, tavukgöğsü ya da kazandibi yaparken istediğiniz kıvamı bir türlü yakalayamadığınızda bu listedeki hataları mutlaka gözden geçirin. Belki de farkına bile varmadan bu hataları siz de yapıyorsunuzdur.

İşte karşınızda mutlaka doğrularını öğrenmeniz gereken, sütlü tatlı yaparken en sık yapılan o hatalar...

Tarifte kullanacağınız tüm malzemelerin tazeliğini kontrol etmeniz gerektiğini unutuyorsunuz...

Her tarifte olduğu gibi, hatta daha da çok dikkat etmeniz gereken ilk konu malzemelerin tazeliği. Malum, sütten bol bol faydalandığımız tarifler onlar. Sütün taze olması, kıvamının, renginin, tadının, kokusunun yerinde olmadı çok önemli. Mümkün olduğunca son kullanma tarihi yaklaşmamış, doğru koşullarda saklanmış sütleri kullanmalısınız. Bitmedi, uygulayacağınız tarifte yumurta varsa bu konuda da çok hassas olmalı, yumurtaları önce ayrı bir kaba kırarak taze olup olmadıklarını kontrol etmeli, tazeliğinden emin olduktan sonra tarife dahil etmelisiniz.

Genelde en çok atlanan noktaya gelelim, un, şeker, nişasta ve vanilin gibi kullanacağınız kuru gıdaların da tazeliğinden emin olmalısınız. Uzun zamandır kullanmadığınız, artık sertleşip kalıplaşmış malzemeleri tercih etmemelisiniz.

Sütlü tatlı yaparken alüminyum araç ve gereçler kullanıyorsunuz...

Tarifte kullanacağımız malzemeleri seçtik, sıra geldi kullanacağımız araç-gereçlere. Sütlü tatlı yaparken alüminyum tencereler, tavalar, kaşıklar, karıştırıcılar kullanmamalısınız. Zira bu araç-gereçler özellikle süt kaynamaya başlayınca ona rengini verir, zararlı maddelerin de oluşmasına sebep olabilir. Bu nedenle mutlaka paslanmaz çelik kullanmaya özen göstermelisiniz. Tıpkı alüminyum ürünler gibi kalaysız bakır tencereler de uygun değildir, aklınızda bulunsun.

Metal kaşık kullanmaktan çekinmiyorsunuz...

Tıpkı seçeceğiniz tencereler gibi karıştırmak için kullanacağınız kaşıklar, karıştırıcılar, kepçeler de önemli. Tüm bunları metal tercih ediyor ve sütlü tatlı yaparken de metal kaşık, karıştırıcı kullanmaktan çekinmiyorsanız ne yazık ki tatlınız kısa sürede sulanacaktır. Bu sebeple sütlü tatlı yaparken zedelenmemiş tahta kaşıkları tercih etmeniz çok daha doğru olacaktır, aklınızda bulunsun.

Malzemeleri karıştırmadan tencereyi ocağa alıyorsunuz...

Uygulayacağınız tarife göre değişecek olsa da sütlü tatlılarda genel olarak ilk adım temel malzemeleri tencereye aktarmak olacak. İşte bu aşamada dikkatli olmanız, malzemeleri gelişigüzel tencereye koyduktan sonra tencereyi hemen ocağa alıp altını açmamanız önemli. Malzemeleri öylece ateşle buluşturmak yerine öncesinde güzelce bir karıştırın. Böylece malzemeler birbiriyle daha iyi harmanlanacak, çok daha pürüzsüz bir kıvam yakalamanız kolaylaşacaktır.

Nişasta kullanacağınız tatlılarda nişastayı yeterince açmıyorsunuz...

Eğer kullanacağınız tarifte nişasta kullanacaksanız aman dikkat! Nişasta doğru şekilde açılmadığında tatlınızda topaklanmalar oluşmasına sebep olacak, tatsız bir kıvam elde etmenize sebep olacaktır. Bu sebeple bir karıştırma kabına bir miktar süt ya da su aktarıp nişastayı içine ekleyin ve güzelce karıştırarak nişastanın tamamen açılmasını sağlayın. Ardından tenceredeki tatlıya ilave edin ve mükemmel kıvamı yakalayın. Mis.

Toz şekeri doğru zamanda eklemiyorsunuz...

Uygulayacağınız tarife toz şekeri doğru zamanda eklemezseniz kıvamında sorunlar yaşayabilir, şekerin yanmasına sebep olabilir, tatlınızın tuhaf bir doku ve tada sahip olmasına sebep olabilirsiniz. Bu sebeple şu püf noktayı aklınızda tutmanızda fayda var: Muhallebi gibi kısa sürede pişen bir tatlılarda toz şekeri ilk başta, sütlaç gibi daha uzun süre pişecek tatlılarda ise şekeri sonlara doğru eklemelisiniz. Şekeri sütlü tatlılara bu şekilde eklerseniz tatlınızın rengi kararmaz, kıvamı tam istediğiniz gibi olur ve daha da önemlisi hazmı çok daha kolay bir hal alır.

Tatlıları yüksek ateşte hızlıca pişiriyorsunuz...

Sütlü tatlıları hazırlamak zaten yeterince pratik, bir de onları yüksek ateşte hızlıca pişirmeye çalışmamalısınız. Belki zaman kaybetmek istemiyorsunuz, kabul ama sütlü tatlıları yüksek ateşte pişirince hem besin değerlerinden, hem lezzetinden hem de kıvamından ödün veriyorsunuz. Üstelik bu şekilde yaptığınızda tatlılarınızın dibini tutturmanız da çok olası bir hal alıyor, tatlının dokusu, tadı bozulduğu gibi tencerenize de yazık oluyor. Tam da bu sebeplerle sütlü tatlılarınızı kısık ateşte yapmanız büyük önem taşıyor, bizden söylemesi.

Vanilya, damla sakızı ya da rendelenmiş narenciye kabuklarını doğru zamanda eklemiyorsunuz...

Birçok sütlü tatlı tarifinde kendine yer bulan aromatik lezzetlerden de söz etmeden geçmek olmaz. Başta vanilya, vanilin, damla sakızı, rendelenmiş narenciye kabukları olmak üzere tatlınıza ekleyeceğiniz ve aroma vermesini istediğiniz her türlü malzemeleri tatlınıza en son eklemelisiniz. Eğer en başlarda atar ve ocakta uzun uzun bu şekilde kaynatırsanız mis gibi kokuları yok olacaktır. Son aşamada, tatlınız kıvam aldıktan sonra eklerseniz mis gibi kokusunu her lokmada hissedebilirsiniz. Mis.

Fırın sütlaç hazırlarken sudan destek almayı unutuyorsunuz...

Sütlü tatlıların en sevilenlerinden fırın sütlaçla ilgili bir hatadan da söz etmeden bitirmeyelim. Fırın sütlacın her aşamasını doğru yapmış olsanız da bir türlü istediğiniz kıvamı yakalayamıyorsanız pişirirken fırın tepsisine su eklemeyi unutuyor olabilirsiniz. Sütlaç kaselerini yerleştirdiğiniz fırın tepsisine, kaselerin yarısını geçmeyecek miktarda su ekleyebilirsiniz. Suyun kaynamaya başlayınca sütlaçların üzerine değmeyeceğinden emin olmanız yeterli.

Tüm bu hataları ve doğrularını öğrendiğinize göre sizi hemen şöyle alalım: Sütlü Tatlı Tarifleri

Şimdiden llerinize, emeklerinize sağlık!