Ezber Bozan Açıklama: "Spor Yaparken İçilen Fazla Su Ölüme Neden Olabilir"
6 Ekim 2017Su, hayatta kalmamız için en çok ihtiyaç duyduğumuz, canımız, ciğerimiz, iyi ki var dediğimiz...
Peki, bu her zaman böyle mi? "Ne kadar çok su içersek o kadar iyi" anlayışı ne kadar doğru?
Özellikle spor yaparken daha çok su içmeye çalışanlar, susamasa bile kendini su içmek zorunda hissedenler, "Çok terledim, vücudum çok su kaybetti, hemen litrelerce su tüketmeliyim" diye düşünüp şişe şişe su devirenler buraya.
Bilmeniz gereken oldukça ciddi bir konu var.
Birazdan öğrenecekleriniz sizi epey şaşırtabilir, alışkanlıklarınızı altüst edebilir ama kulak verseniz iyi edersiniz diyor ve başlıyoruz.
Geçtiğimiz yıllarda düzenlenen Spor Sağlığı Paneli'ne katılan uzmanlardan şaşırtıcı bir açıklama geldi
Geçtiğimiz yıllarda Amerika'da düzenlenen ve alanında uzman birçok spor sağlığı uzmanı, doktor, akademisyen ve kondisyonerin katıldığı Spor Sağlığı Paneli'nde katılımcılar neredeyse tüm dünyayı şaşırtan bir bildiri yayınlayarak ezberimizi bozdular.
Yıllardır süregelen o "Spor yapanların bol bol su tüketmesi gerektiği" algısını ters yüz eden bu açıklama, hala bilmeyenlerin bir an önce öğrenmesi gereken en ciddi konulardan. Zira açıklamaya göre...
"Spor yaparken aşırı su tüketimi sadece eski bir inanış değil, aynı zamanda oldukça da tehlikeli"
Evet, yanlış okumadınız, spor yaparken fazla su tüketmenizin tehlikeli olduğunu söylüyorlar. Üstelik bu konuda düşündüğünüzden çok daha ciddiler. Çünkü yapılan araştırmalara ve elde edilen sonuçlara göre vücuda giren ihtiyaç fazlası su, kandaki sodyum seviyesinin ciddi miktarda düşmesine neden oluyor. Bu da ne yazık ki sonu ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlar doğuruyor.
Her insanın hayatta kalması için ihtiyaç duyduğu bu sodyum seviyesi düştüğünde sporcular hiponatremi denilen oldukça ciddi bir sorunla yüzleşmek zorunda kalabiliyor. Bu sorun, vücutta kusmadan tutun da ishal ve baş dönmesine kadar birçok sorun oluşturabildiği gibi, daha ciddi boyutlara ulaştığında santral sinir sistemini oldukça kötü etkiliyor. Bu da beyinde su çekilmesi olarak tabir edilen duruma ve sonrasında baş ağrısı, nöbet geçirme, beyinde ödem oluşması, koma hali ve hatta ölüme kadar giden korkunç sonuçlara neden oluyor.
Aynı şekilde hiponatreminin böbrekleri ve kas-iskelet sistemini etkilediği de biliniyor. Buna göre hiponatremi halinde olan vücutta böbrekler sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam edemiyor, ileri vakalarda böbreklerde kalıcı sorunlar oluşuyor. Kas-iskelet sistemi etkilendiğindeyse bu vücudumuza aniden giren kramplar olarak geri dönüyor. Sözün kısası vücudumuzu korumak için hem gündelik hayatımız içinde hem de spor yaparken fazla miktarda su içmekten kaçınmamız gerekiyor.
Bildiriye göre, bugüne dek sporcular arasında bu ciddi sonuçlarla karşılaşan ve sonu ne yazık ki ölümle biten en az 14 kayıtlı durum olduğu söyleniyor.
Peki, spor yaparken ne kadar su tüketmeliyiz?
Amerika'da düzenlenen Spor Sağlığı Paneli'ne katılan uzmanlara göre bunun en basit cevabı sadece susadığınız zaman su içmeniz gerektiğinde saklı. Spor yaparken ya da günlük hayatınızda eğer susamadıysanız kendinizi su içmeye zorlamamalısınız. Yayınlanan bildireye göre durumun tek bir istisnası var o da şöyle: Ancak ve ancak çok tempolu kardio çalışması yapıyorsanız hızlı ter atımı başlamadan ve susama hissi gelmeden önce su içmeniz durumunda böyle sorunlarla karşılaşmanız oldukça düşük bir ihtimal.
Yine de siz, siz olun kendinize fayda sağlayacağınızı düşünerek aşırı su tüketme konusunda ısrarcı davranmayın. Bir beslenme uzmanından, doktorunuzdan ya da bu alanda uzman bir spor eğitmeninden günlük su ihtiyacınızın ne kadar olduğunu öğrenin ve bu ölçüler doğrultusunda hareket edin.
Zira bildiriye göre aksi durumlar yaşanması halinde sonu ölüme dek giden ciddi sıkıntılar yaşayabilirsiniz, aman diyelim.
Kaynak: BBC