Soya Fasulyesi Nedir, Faydaları Nelerdir ve Nasıl Tüketilir?
18 Ağustos 2024Uzak Doğu'da ünlenip ünü tüm dünyaya yayılan isimlerden soya fasulyesi bugünkü konumuz! Zaman zaman birçok tartışmaya konu olan soya fasulyesi nedir, soya fasulyesinin faydaları nelerdir, soya fasulyesi nasıl tüketilir, herhangi bir yan etkisi, zararı var mıdır gibi soruların cevaplarını merak ediyorsanız böyle buyurun lütfen.
Soya sosundan tofuya, soya kıymasından soya sütüne, birçok ürünün ana maddesi olmayı başaran soya fasulyesini yakından tanıyınca bakalım ona karşı neler hissedeceksiniz? Listemizin sonunda da sizi nefis bir soya fasulyeli tarif bekliyor, baştan söylemiş olalım diyor ve sizi hemen aşağıya doğru alıyoruz. Buyursunlar, karşınızda tüm yönleriyle soya fasulyesi!
İçindekiler
-
Soya fasulyesi nedir?
Soya fasulyesi nedir, kısaca tanıyarak başlayalım:
- Soya fasulyesi baklagiller ailesine ait bir bitkidir.
- Dünya üzerinde "glycine max" olarak anılan bitkinin tohumları olarak da bilinir.
- İçindeki bitkisel protein ve vitaminler sebebiyle besin değeri çok yüksektir.
- Vegan ve vejetaryen beslenmeye uygun olduğu için soya fasulyesi; soya kıyması, soya sütü, tofu gibi çeşitli formlarıyla sıkça tercih edilir.
- İçeriğinde sağlıklı yağlar bulunması sebebiyle de faydalı yiyecekler arasında yerini alır. Özellikle omega 3 ve 6 açısından zengin olduğu bilinir.
Soya fasulyesi aşırı tüketildiğinde ise bazı zararları, yan etkileri olabiliyor. Bu etkileri arasında en yaygın görülenler hazımsızlık, D vitamini eksikliği, tiroit rahatsızlıkları ve kısırlık oluyor. Bu sebeple siz siz olun, soya fasulyesini asla ama asla doktorunuza danışmadan, onun onayını almadan tüketmeyin. Doktorunuz sizin için uygun görmediyse hiç yemeyin, uygun görmesi halinde ise ne kadar miktarda yiyebileceğinizin teyidini mutlaka alın ve aşırıya kaçmadan tüketin.
-
Soya fasulyesi nerede yetişir?
Soya fasulyesi yetiştiriciliğine merak saldıysanız bu konulara da hemen açıklık getirmek isteriz: Soya fasulyeli sıcak ve ılıman iklimlerde kolayca yetişme imkanı bulan bitkilerden biri. Dünya üzerinde en çok Çin, Hindistan, Brezilya, ABD, Arjantin gibi ülkelerde yetiştirilen soya fasulyesine ülkemizde de rastlamak mümkün oluyor. Bol güneş ışığı, nemli toprak ve sıcak hava seven soya fasulyesi, ülkemizde ise Karadeniz'den Akdeniz'e birçok bölgemizde yetiştirilebiliyor.
-
Soya fasulyesi nasıl tüketilir, pişirilir?
"Soya fasulyesi nasıl tüketilir, pişirilir?" sorularının cevaplarıyla devam edelim şimdi de:
- Soya fasulyesini kullanmak için diğer birçok baklagile yaptığımız gibi onu 10 saat kadar suda bekletip yumuşamasını sağlayabilir ve sonrasında haşlayarak yiyebilir, salatalarınıza, makarnalarınıza, pilavlarınıza ilave edebilirsiniz.
- Haşladığınız soya fasulyelerini kavurabilir ya da kızartarak atıştırmalığa dönüştürebilirsiniz.
- Haşladığınız soya fasulyeleriyle ezme, humus, çorba gibi birçok farklı yemek yapabilirsiniz.
- Soya fasulyesinden bunların dışında soya sosu, soya sütü, tofu, miso gibi ürünler yapıldığını da söylemeden geçmek olmaz tabii.
- Sözün kısası soya fasulyesini de diğer baklagiller gibi birçok farklı şekilde değerlendirebilirsiniz, aklınızda bulunsun.
-
Soya fasulyesi nerede satılır?
Soya fasulyesi almak istiyor ve "Soya fasulyesi nerede satılır?" diye düşünüyorsanız onu da hemen açıklayalım: Soya fasulyesine büyük market zincirlerinin baklagil reyonlarından, organik ve doğal ürün satışı yapan mağaza ve online alışveriş sitelerinden kolayca ulaşabilirsiniz. Yine yukarıda sıraladığımız ve soya fasulyesinden elde edilen soya sosu, tofu, miso gibi soya ürünlerine de buralardan ulaşabilirsiniz.
-
Soya fasulyesi faydaları nelerdir?
Sıra geldi sevenin çok sevdiği, sevmeyenin ise hep mesafeli durduğu soya fasulyesinin faydalarını öğrenmeye. Soya fasulyesinin yaygın olarak bilinen faydaları şöyle:
- Bitkisel kaynaklı bir protein ve yağ olduğu için diyet listelerinde ona rastlamak mümkün oluyor.
- Soya fasulyesi özellikle vegan ve vejetaryen beslenenler tarafından sıkça tercih ediliyor.
- Omega 3 ve omega 6 yağ asitleri içerdiğinden sağlıklı beslenmek isteyenlere öneriliyor.
- İçerdiği vitamin ve mineraller sebebiyle genel vücut sağlığına katkıda bulunuyor.
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek oluyor.
- Soya fasulyesinin özellikle kalp sağlığına iyi geldiği biliniyor.
- Kolesterolün düşmesine yardımcı olabiliyor.
- İçindeki lesitin özelliği sayesinde soya fasulyesi yağ düşürücü bir etki oluşturuyor. Bu sayede damarların içinde yağ oluşumunu azaltıyor.
- Östrojen hormonunun salgılanmasına destek olduğundan menopoz dönemlerindeki kadınlara iyi geliyor, yan etkileri azaltabiliyor.
- Yüksek oranda kalsiyum içerdiği için soya fasulyesi, kemik sağlığına da iyi gelebiliyor.
-
Soya fasulyesi besin değerleri
Soya fasulyesinin besin değerlerini merak ediyorsanız hemen aşağıda 100 gram kadar pişmiş soya fasulyesinin ortalama değerleri sizi bekliyor. Ancak unutmayın ki soya fasulyesinin besin değerleri de diğer her şeyde olduğu gibi boyutuna, miktarına, nasıl kullanıldığına ve daha birçok faktöre göre değişiklik gösterecektir. Aşağıdaki değerler sadece fikir vermesi amacıyla hesaplanmış ortalama değerlerdir.
- Kalori: 173 kcal
- Protein: 16.6 g
- Karbonhidrat: 9.9 g
- Lif: 6 g
- Şeker: 3 g
- Yağ: 9 g
- Doymuş Yağ: 1.3 g
- Tekli Doymamış Yağ: 1.98 g
- Çoklu Doymamış Yağ: 5.06 g
- Omega-3 Yağ Asitleri: 0.6 g
- Omega-6 Yağ Asitleri: 4.5 g
Vitaminler:
- Folat (B9): 90 µg (Günlük ihtiyacın %22’si)
- Vitamin K: 24.5 µg (Günlük ihtiyacın %31’i)
- Vitamin B1 (Tiamin): 0.2 mg (Günlük ihtiyacın %13’ü)
- Vitamin B2 (Riboflavin): 0.1 mg (Günlük ihtiyacın %6’sı)
Mineraller:
- Demir: 2.9 mg (Günlük ihtiyacın %16’sı)
- Magnezyum: 86 mg (Günlük ihtiyacın %22’si)
- Fosfor: 245 mg (Günlük ihtiyacın %35’i)
- Potasyum: 620 mg (Günlük ihtiyacın %18’i)
- Çinko: 1.0 mg (Günlük ihtiyacın %9’u)
-
Soya fasulyesi fiyatları ne kadar?
Soya fasulyesi satın almak istiyor ama fiyatlarından da haberdar olmak istiyorsanız en doğrusu güncel fiyatları internet üzerinden kontrol etmeniz olacaktır. Ancak yazıyı yazdığımız gün itibariyle soya fasulyesi fiyatları ile ilgili bir ortalama aralık vermek gerekirse soya fasulyesinin kilogram fiyatının 65 ila 120 TL arasında değiştiğini söylemek mümkün. Elbette alacağınız soya fasulyesinin fiyatını nerede yetiştiği, nerede satıldığı gibi detaylarda değiştirecektir, unutmayın.
-
Soya fasulyesi ile yapılabilecek tarifler
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.