Yemek.com

Faydaları ve Lezzetiyle Son Zamanlarda Mutfakların Gözdesi O: Siyah Mercimek Beluga

16 Eylül 2019

Yeşil, kırmızı ve sarı mercimek mutfaklarımıza sık sık konuk ettiğimiz, çorbasından köftesine, her haline bayıldığımız lezzetler ama son zamanlarda bu mercimeklere bir yenisi daha eklendi, siyah mercimek olarak da anılan beluga mercimeği, özellikle şu sıralar çok popüler hale geldi.

Peki ama neden? Siyah mercimek beluga nedir, ne değildir öğrenince, beluganın faydalarını keşfedince nedenlerini anlayacak, onu yakından tanıyınca siz de sık sık mutfağınıza konuk etmek isteyeceksiniz, eminiz.

Son zamanların gözde ismi siyah mercimek ne işe yarar, nerelerde bulunur ve nasıl pişirilir bir bir anlatıyoruz, toplanın!

Siyah mercimek beluga nedir?

Adını son zamanlarda çok sık duymaya başlamış olsak da aslında siyah mercimeğin geçmişinin milattan önceki yıllara dayandığı biliniyor. Yaklaşık 8 bin yıl önce Anadolu’da yetiştirilmeye başlanan siyah mercimeğin tanınır hale gelmesi 1900'lerin başında Amerika'da ticari bir ürün olmasıyla başlıyor.

Besin değerleriyle diğer birçok baklagil türünü geride bırakan siyah mercimek, beluga mercimeği olarak da anılıyor. Bunun nedeniyse rengi ve görüntüsü nedeniyle beluga havyarına benzetilmesi.

Şimdilerde ithal ettiğimiz bir ürün haline gelen siyah mercimek belugayı kısaca tanıdığımıza göre, geçelim en önemli kısma, siyah mercimeğin faydalarına...

Siyah mercimeğin (beluganın) faydaları nelerdir?

  • İçerdiği bolca besin lifi ve kompleks karbonhidrat sayesinde uzun süre tok tutuyor.
  • Önemli bir bitkisel protein kaynağı olduğu için özellikle vegan ve vejetaryen beslenmede önemli roller üstleniyor.
  • İçinde karbonhidrat bulunmasına rağmen düşük kalorili olması, aynı zamanda uzun süre tok tutması sayesinde tam bir diyet destekçisi olarak görülen siyah mercimek zayıflamaya yardımcı oluyor.
  • Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olduğundan diyabet sorunu olanlara destek oluyor.
  • Aynı şekilde kötü kolesterolü dengelediği biliniyor.
  • Kolon kanseri başta olmak üzere birçok kanser türüne yakalanma riskini azaltıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
  • Güçlü antioksidan özellikleri bulunduğundan siyah mercimek beluga, kalp ve damar hastalıklarından da koruyor.
  • İçinde bolca fosfor bulunduğundan kemik ve diş sağlığını destekliyor.
  • İçeriğinde bulunan demir minerali sayesinde kansızlık sorunu yaşayanlara da destek olduğu söyleniyor.
  • Yine besin lifi içerdiği için kabızlık sorununa çözüm oluyor, bağırsakların sağlıkla çalışmasını sağlıyor.
  • Siyah mercimek beluga nerelerde bulunur?

    Siyah mercimek, ülkemizde yetiştirilmiyor ama ithal olarak getiriliyor. Bu nedenle büyük marketlerin kuru bakliyat reyonlarında, büyük ve güvenilir aktarlarda kolayca bulunabiliyor. Son zamanlarda popülaritesi artmış olduğundan online alışveriş sitelerinden de temin edilebiliyor.

    Yalnız dikkat, diğer mercimek türlerine göre alışılmadık ve pahalı bir ürün olduğundan siyah mercimek satın almaya karar verdiğinizde mutlaka güvenilir adresleri tercih edin, bizden uyarması.

    Siyah mercimek beluga nasıl pişirilir?

    Siyah mercimeği yakından tanıdık, faydalarını ve nerelerde bulabileceğimizi öğrendik. Peki ya aldıktan sonra onunla neler yapabiliriz, siyah mercimek nasıl pişirilir dersiniz? Buyurun bunu da hemen anlatalım.

    Aslında siyah mercimeği tıpkı diğer mercimekler gibi kullanabilir, onunla çorba, yemek, salata, hatta mercimek köftesi yapabilirsiniz.

    Siyah mercimeği haşlayarak kullanacaksanız dikkat etmeniz gerekenleri de sıralayalım:

  • Beluga mercimeğini öncesinde güzelce ayıklayıp yıkayın.
  • Ardından bir tencereye alın ve üzerine, üstünü biraz geçecek kadar su ilave edin.
  • Yaklaşık 20 dakika haşlayın.
  • Haşlama işleminin ardından ise kalan haşlama suyunu dökmeyin, mümkünse yapacağınız tariflerde kullanarak suya geçen yararlı maddelerden de yararlanın.
  • Haşladığınız siyah mercimekleri damak tadınıza uygun malzemelerle bir araya getirerek nefis salatalara dönüştürebilir, bir meze gibi değerlendirebilir ya da et ve balık yemeklerinin yanında, yardımcı yemek olarak afiyetle yiyebilirsiniz. Mis.
  • Önemli Uyarı

    Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.